Τρίτη Ηλικία

Ενισχύουν, κατά τη γνώμη σας, οι σύγχρονες κοινωνίες τον σεβασμό προς τους γονείς και τους μεγαλυτέρους και βοηθούν τα μέλη τους που αντιμετωπίζουν προσωρινά ή μονιμότερα προβλήματα;

3 Comments on “Τρίτη Ηλικία

  1. Δυστυχώς στην συγχρονη κοινωνία έχουν κατακρεουργηθεί όλες οι αξίες που οι παλαιότερη είχαν αναπτύξει. Εδικά στο θέμα των ηλικιωμένων ο σεβασμός προς αυτά τα άτομα έχει εκμηδενιστεί καθώς όλοι οι νέοι τους βρίζουν και τους υποτιμούν ενώ κανονικά θα έπρεπε να τους ομιλούν στον πληθυντικό και να τους φιλούν το χέρι . Οι εξαιρέσεις είναι μόνο στα θέματα συμφέροντος όπως κληρονομικά.

  2. Πιστεύω, πως θεμελιώδεις ηθικές αξίες όπως ο σεβασμός και η κατανόηση προς τους ηλικιωμένους έχουν διαβρωθεί δραματικά σήμερα. Ίσως επειδή ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία, σε έναν συμφεροντολογικο κόσμο, μας ενδιαφέρει μόνο πως θα προχωράμε μπροστά, θα εκμοντερνιζομαστε περιθωριοποιντας τα άτομα της τρίτης ηλικίας,αφου η συνηθέστερη άποψη των νέων είναι ότι είναι άνθρωποι μιας πεπαλαιωμενης και ανιαρής πραγματικότητας. Πρέπει να συνειδητοποιησουμε ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν το συνδετικό κρικο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, είναι φορείς πολύτιμων γνώσεων και εμπειριών γι αυτό θα πρέπει να τους προστατεύουμε να τους συντροφευουμε και να εκτιμούμε το ρόλο τους στην κοινωνία. Αξιοσημείωτο είναι ότι εάν η κυβέρνηση υλοποιούσε τα παραπάνω ίσως και η στάση των νέων προς την Τρίτη ηλικία να άλλαζε.

  3. Η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή κονωνία οι οικογενειακοί θεσμοί σταδιακά αλλιώνονται. Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής είναι ότι όλο και περρισότερα άτομα, ασυνείδητα επιρρεασμένα απο τον κοινωνικό τους περίγυρο, σιγά σιγά “ξεχνούν” τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους στη ζωή τους και στρέφονται περισσότερο στις προσωπικές τους ανάγκες, μη υπολογίζοντας τις ανάγκες των ατόμων που είναι προφανώς μεγαλύτερες και που αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος εφόσον όσο περρισότεροι νέοι αμελούν την φροντίδα των ηλικιωμένων συγγενών τους, τόσο περρισότεροι ηλικιωμένοι θα μένουν αβοήθητοι. Αναγκαίο είναι να συνηδητοποιήσουμε όλοι πως όσο μεγαλώνουμε μαζί με τις δικές μας ανάγκες αυξάνονται και οι ανάγκες των γύρω μας και πόσο μάλλον των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων απο εμάς.

Leave a Reply