Το δέντρο του Καντίνσκι

Ο Ρώσος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι θεωρείται από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες, επειδή ήταν από τους πρώτους που ζωγράφισε αφηρημένους πίνακες ζωγραφικής. Τι είναι όμως η αφηρημένη τέχνη; Παρακάτω βλέπετε ένα έργο του ζωγράφου Ρέμπραντ. Ο συγκεκριμένος πίνακας μοιάζει σχεδόν αληθινός, όπως μια φωτογραφία.

  1. Rembrandt (1642)

Από την άλλη ο πίνακας του Καντίνσκι (δείτε παρακάτω) είναι αφηρημένος, καθώς δεν μπορούμε να διακρίνουμε κάτι συγκεκριμένο. Όταν ένα έργο τέχνης αποτελείται από διάφορα γεωμετρικά σχήματα ή χρώματα και δεν μπορούμε να καταλάβουμε εάν ο καλλιτέχνης ζωγράφισε κάτι συγκεκριμένο, π.χ. ένα βάζο, έναν άνθρωπο κτλ, τότε λέμε ότι ο πίνακας είναι αφηρημένος.

 

 

  1. Kandinsky (1923)

O Καντίνσκι δεν ζωγράφιζε όμως από την αρχή της καριέρας του αφηρημένα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιους άλλους πίνακές του. Τι πιστεύετε ήταν αυτό που τον έκανε να ζωγραφίσει αφηρημένα;

3. Kandinsky (1908)

4. Kandinsky (1908)

  1. Kandinsky (1898)

Εργασία

Το δέντρο του Καντίνσκι

Με αφορμή τον παρακάτω πίνακα που ζωγράφισε ο Βασίλι Καντίνσκι το 1913 θα δημιουργήσουμε ένα δικό μας έργο.

Τι θα χρειαστούμε

  • Ψαλίδι
  • Κόλλα στικ
  • Χαρτόνια ή χαρτιά (κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ, κίτρινο)
  • άσπρο χαρτί
  • χρώματα (ξυλομπογιές, μαρκαδόρους κτλ)
  1. Ζωγραφίζουμε ένα μεγάλο καφέ δέντρο χωρίς φύλλα στο χαρτί μας. Στο κάτω μέρος τοποθετούμε το πράσινο χορταράκι. Γύρω από το δέντρο χρωματίζουμε το χαρτί μας γαλάζιο. Αυτός είναι ο ουρανός.

2. Στη συνέχεια, κόβουμε από ένα χρωματιστό χαρτόνι έναν μικρό κύκλο. Τον κολλάμε πάνω σε ένα άλλο χρώμα και κόβουμε γύρω γύρω. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε και τα τέσσερα χρώματα.

3. Κολλάμε τον έτοιμο κύκλο στο δέντρο μας.

  1. Επαναλαμβάνουμε το τρίτο βήμα μέχρι να γεμίσει το δέντρο μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα σε όποια σειρά θέλετε.

Ποια χρώματα χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε τα φύλλα του δέντρου μας; Θυμόσαστε πώς τα λέμε; (Απάντηση: Το κόκκινο, κίτρινο, ροζ και πορτοκαλί είναι τα Θερμά χρώματα. Αντίθετα, το μπλε, πράσινο και μωβ είναι τα Ψυχρά χρώματα).

Περιμένω να μου στείλετε τα αποτελέσματα σας στο e-mail (d.mpairaktari@hotmail.com) μου.

Με εκτίμηση

η δασκάλα των Εικαστικών

κα. Δήμητρα