Μαθαίνω τα λόγια για τον ρόλο μου

 

β. 2η Διδακτική ώρα (45 λεπτά) 

 

4η Δραστηριότητα (Χρόνος: 15΄) 

Σε αυτό το στάδιο θα γνωρίσουμε το θεατρικό κείμενο από το Αρχαίο Δράμα κάνοντας μία εισαγωγή στην τραγωδία του Ευριπίδη “Βάκχες” προχωρώντας στο ερμηνευτικό κομμάτι του ρόλου. Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να διαβάσουν το παρακάτω κείμενο και να το μάθουν απ' έξω.    

Θα μεταμορφωθείς σε δράκο και η γυναίκα σου θηρίο θα γίνει, τη μορφή θα πάρει του φιδιού, η Αρμονία η κόρη του Άρη, που την παντρεύτηκες ενώ ήσουν θνητός. Σε ένα άρμα από βόδια όπως χρησμός του λέει του Δία, θα περιφέρεσαι με τη γυναίκα σου, αρχηγός των βαρβάρων και πόλεις θα λεηλατείς πολλές με ανάριθμα στρατεύματα. Αλλά όταν το μαντείο καταστρέψουν του Λοξεία, φριχτή στους τόπους τους θα βρουν επιστροφή. 

Εσένα και την Αρμονία μοναχά θα σώσει ο Άρης και θα σας φέρει για να ζήσετε στην γη των μακάρων. Αυτά σας τα λέω εγώ, που δεν γεννήθηκα από θνητό πατέρα, ο Διόνυσος του Δία ο γιος, και αν ξέρατε να δείχνατε σύνεση ακόμα κι αν δεν το θέλατε, τον γιο του Δία θα είχατε σύμμαχο και θα ήσασταν ευτυχισμένοι. 

 

Για να μπορέσουν οι μαθητές να καταλάβουν πως πρέπει να ερμηνεύσουν τα λόγια, μπορούν να κατεβάσουν το ηχητικό αρχείο και να ακούσουν τη διδασκαλία του ρόλου. Η διαδικασία είναι η εξής:  

  1. Μπαίνω στην εκπαιδευτική πλατφόρμα με τους κωδικούς που έχω.  
  2. Μπαίνω στην κυψέλη της Δ’ Τάξης 
  3. Επιλέγω τα “Αρχεία” της Κυψέλης  
  4. Ανοίγω το αρχείο ‘Βάκχες’ και το ακούω

*Σημείωση  

          Η παραπάνω διαδικασία χρειάζεται χρόνο για να μπορέσουν οι μαθητές να απομνημονεύσουν τον μονόλογο. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία εργασία για το σπίτι μέχρι το επόμενο μάθημα ή ως δραστηριότητα σε ασύγχρονη διδασκαλία από απόσταση. 

Leave a Reply