ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ-ΤΗΝΟΣ

Ένα άλλο ξεχωριστό έθιμο είναι η «Kοινή Tράπεζα Αγάπης», ή «Αγάπη», όπου ορθόδοξοι και καθολικοί συντρώγουν σε ένα κλίμα συμφιλίωσης και αδερφοσύνης. Καθώς μπαίνει η άνοιξη το νησί ευωδιάζει από τα βότανα και τα αγριολούλουδα, τα άγονα τοπία πρασινίζουν και στολίζονται με δεκάδες χρώματα.

Η Τήνος είναι από τα λίγα μέρη όπου τη Μεγάλη Εβδομάδα τηρούνται ακόμη τόσα πολλά παραδοσιακά έθιμα και θρησκευτικές τελετές – ορθόδοξες και καθολικές. Επιστέγασμα όλων είναι η «η κοινή τράπεζα της Αγάπης» που συμβολίζει τη συμφιλίωση και την αδερφοσύνη.

Στην Τήνο το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έντονο και το Πάσχα κατανυκτικό, με πολλά από τα παλιά παραδοσιακά έθιμα να τηρούνται ακόμη. Ορθόδοξοι και καθολικοί συνυπάρχουν εδώ και αιώνες στο νησί και οι εκκλησίες τους συχνά βρίσκονται δίπλα δίπλα. Έτσι, εκτός από τα ορθόδοξα έθιμα και τις λειτουργίες, μπορείτε να παρακολουθήσετε και τα καθολικά – με κορυφαίο το μεσαιωνικό έθιμο των Μυστηρίων του Πάθους. Ένα άλλο ξεχωριστό έθιμο είναι η «Kοινή Tράπεζα Αγάπης», ή «Αγάπη», όπου ορθόδοξοι και καθολικοί συντρώγουν σε ένα κλίμα συμφιλίωσης και αδερφοσύνης.

Καθώς μπαίνει η άνοιξη το νησί ευωδιάζει από τα βότανα και τα αγριολούλουδα, τα άγονα τοπία πρασινίζουν και στολίζονται με δεκάδες χρώματα. Στα περιποιημένα ξωκλήσια (ο αριθμός των οποίων φθάνει τα 600) η άνοιξη και το Πάσχα γιορτάζονται μαζί. Φιλόξενοι καθώς είναι ανήμερα του Πάσχα οι ντόπιοι θα σας καλέσουν στις γιορτές και τα πανηγυράκια τους. Θα σας κεράσουν νόστιμους μεζέδες -όπως τηνιακά τυράκια και λούζα -παραδοσιακά πιάτα, κρασιά από τον περίφημο αμπελώνα του νησιού και γλυκόπιοτη, ελαφριά τηνιακή ρακή. Πάντα μετά μουσικής και χορού. Όλες αυτές τις γεύσεις θα τις απολαύσετε και στις ταβέρνες του νησιού που προετοιμάζουν ήδη τα ειδικά μενού του Πάσχα.
Πριν φθάσουμε όμως στην Ανάσταση, ας δούμε τα έθιμα και τις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας διακοπές στο νησί.

Τήνος Έθιμα - Όλα τα έθιμα της Τήνου | Tinosecret

Leave a Reply