Κατά τη διδασκαλία των Κεφαλαίων 2ο και 3ο Μυκητολογικές Ασθένειες και Βακτηριολογικές Ασθένειες αντίστοιχα της Γ’ τάξης, 2ος Κύκλος του μαθήματος Φυτοπροστασίας του τομέα Γεωπονίας, τροφίμων και Περιβάλλοντος του ΕΠΑ.Λ Ξάνθης, ασχοληθήκαμε με τις ασθένειες των φυτών με ιδιαίτερη έμφαση αυτών της ελιάς.
Η βερτισιλλίωση της ελιάς
Η βερτισιλλίωση αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια της ελιάς η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί σε σημαντικό αριθμό ελαιώνων και σε διάφορες περιοχές.
Προκαλείται από το μύκητα Verticillium dahlia, ένα φυτοπαθογόνο, που μολύνει τα δέντρα από τις λεπτές ρίζες και αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου.
Συμπτώματα: Χαρακτηριστικά της ασθένειας είναι ο μεταχρωματισμός των φύλλων, η ξήρανση, η φυλλόπτωση και οι ημιπληγίες. Το παθογόνο προσβάλει νεαρά δέντρα και συχνά τα νεκρώνει. Στα μεγαλύτερα προκαλεί ημιπληγίες. Τα μολυσμένα δέντρα πολλές φορές αναβλαστάνουν από τη βάση και δίνουν νέα κλαδιά χωρίς συμπτώματα.
Εικόνα 1 (Γιάννης Ρούμπος): Προσβολή – ξήρανση βραχιόνων
Εικόνα 2 (Γιάννης Ρούμπος): Προσβολή – ολόκληρων δένδρων
Η φυματίωση της ελιάς
Η φυματίωση ή καρκίνωση της ελιάς προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas syringae subsp. Savastanoi, φυτοπαθογόνο που προσβάλλει κυρίως την ελιά.
Συμπτώματα: Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία φυματίων ή καρκινωμάτων σε όλα τα μέρη του φυτού με εξαίρεση τη ρίζα και τον καρπό στον οποίο δημιουργούνται κηλιδώσεις.
Φυμάτια σε κλαδί ελιάς μετά από προσβολή από το βακτήριο Pseudomonas syringae subsp. Savastanoi.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου του μαθήματος της Φυτοπροστασίας εντοπίσαμε και τις ασθένειες που προσέβαλαν τις ελιές του σχολείου μας.
Ξήρανση
Κοκκοειδή
Πηγές:
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/5264/24-0098-02_Fytoprostasia_B-EPAL_Vivlio-Mathiti/
Ρούφος Κώστας, Γεωπόνος, Γεωργικά φάρμακα-Σπόροι Λιπάσματα- φυτά- Δέντρα Ξάνθη