Η διατροφική αξία ελαιόλαδου
Το ελαιόλαδο, με τα ιδιαίτερα ευεργετικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Μεσογειακής Διατροφής, μιας διατροφής που προωθεί την ευημερία και τη μακροζωία. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται στην ιατρική και την κοσμετολογία, ως φάρμακο και καλλυντικό και έως σήμερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες υγείας και τους καταναλωτές.
Σύνθεση
Η σύνθεση του ελαιόλαδου σε λιπαρά οξέα ποικίλλει και εξαρτάται από την ποικιλία, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, την αποθήκευση και την ωριμότητα των ελιών κλπ. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου έχει θεσπίσει κάποια όρια σχετικά με τη σύνθεση των λιπαρών οξέων. Επικρατέστερο είναι το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, υπάρχει ένα μέτριο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων (παλμιτικού και στεατικού) και μικρό ποσοστό πολυακορέστων λιπαρών (λινελαϊκού και λινολενικού).
Θρεπτική αξία ελαιόλαδου
- Λιπαρά οξέα: ελαϊκό, λινελαϊκό, λινολενικό, παλμιτικό, στεατικό
- Αντιοξειδωτικές ουσίες: βιταμίνες Α και Ε, φαινόλες και τοκοφερόλες
Πιο συγκεκριμένα:
- 1κγ ελαιόλαδο δίνει 30 Kcal και 4.5g λίπους
- 1κσ ελαιόλαδο δίνει 130Kcal και 14g λίπους
Από τα περιεχόμενα λιπαρά οξέα το ελαϊκό, λινελαϊκό (ω-6) και λινολενικό (ω-3) οξύ είναι τα 3 απαραίτητα λιπαρά οξέα, που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει οπωσδήποτε να πάρει από τη διατροφή του.
Ως λιπαρή ουσία αποτελεί συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας (1γρ. παρέχει 9 θερμίδες) και ως φυτικό λάδι πλούσιο σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα) και φυσικά αντιοξειδωτικά, προστατεύει από πολλές ασθένειες και συμβάλλει στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Συγκεκριμένα:
Τα οφέλη για την υγεία
- Ελέγχει τη χοληστερίνη.
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, στομάχου, μαστού).
- Συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Μπορεί να βοηθά στη μείωση της παχυσαρκίας.
- Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.
- Προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια.
- Χρησιμοποιείται ως καλλυντικό στην ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών.
- Δρα ως αντιγηραντικό στοιχείο, καθώς προστατεύει τον οργανισμό από την οξείδωση.