Εργασίες από “αγαπημένο τραγούδι”

Αυτή τη φορά, διαλέξαμε ένα διαφορετικό, αλλά εξίσου αγαπημένο τραγούδι. Αφού το ακούσαμε επανειλημμένα,  αναζητήσαμε τους στίχους μιας στροφής του και θα τους αναλύσαμε, ώστε να απεικονίσουμε το νόημά του σε μια εικόμα. Απολαύστε τις τρεις εργασίες με τις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές.

Εργασίες από “νεκρές φύσεις”

Οι «νεκρές φύσεις» δηλαδή η αναπαράσταση άψυχων αντικειμένων που τοποθετούνται απέναντι από τον ζωγράφο και λειτουργούν ως μοντέλο του, είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα ζωγραφικής. Ανά τους αιώνες, πολλοί ζωγράφοι ακολούθησαν αυτή τη θεματική με παραλλαγές, προκειμένου να διερευνήσουν το προσωπικό τους ύφος. Είδαμε μερικά παραδείγματα εδώ
https://eclass.sch.gr/modules/document/index.php?course=9051351129

και επιλέξαμε  3-4 αντικείμενα από οπουδήποτε στο σπίτι, τα τοποθετήσαμε σε ένα τραπέζι και τα ζωγραφίσαμε παρατηρώντας τα. Απολαύστε τα αποτελέσματα!

Εργασίες από 3η ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – “Γελοιογραφία του δασκάλου μου” – ΣΤ’ τάξη

Σε αυτή την εργασία ζητήθηκε από τους μαθητές να σχεδιάσουν μια γελοιογραφία με θέμα τον δάσκαλο των εικαστικών. Δόθηκε πρόσβαση σε εικόνα, λιγάκι κουνημένη όμως.... Επισημάνθηκε ότι στη γελοιογραφία, ΠΡΕΠΕΙ να σατυρίσουμε το θέμα μας, αλλά ΠΡΕΠΕΙ επίσης να βρούμε τρόπο να το κάνουμε, χωρίς να βγάζουμε κακία, μίσος ή να προσβάλλουμε.

Απολαύστε τις έξυπνες και καλοσχεδιασμένες γελοιογραφίες όσων μαθητών συμμετείχαν.

“Το ποπ πορτρέτο μου”, εμπνευσμένο από τον Άντυ Γουόρχολ

Σε αυτή την εργασία ακολουθώντας τα βήματα του ψηφιακού διδακτικού σεναρίου που βρίσκεται  εδώ επεξεργαστήκαμε ψηφιακά 4-5 φωτογραφίες του προσώπου μου με διαφορετική έκφραση, αποδίδοντας το με διαφορετικά χρώματα κάθε φορά (οι μαθητές της Ε' τάξης  μόνο 1 ), ακολουθώντας την τεχνική προσέγγιση του Άντι Γουόρχολ.  Ιδιαίτερα για τους μαθητές της ΣΤ' τάξης, στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα αρχείο κινούμενων εικόνων που θα τους αποδοθεί κατά την αποφοίτησή τους, σαν μια εικαστική επετηρίδα.
Δυστυχώς η ανταπόκριση ήταν μικρή, αλλά τα αποτελέσματα μας ανταμοίβουν.

“Με τι θέλω να έρθω σε επαφή – τι θέλω να αγγίξω”

Οι μαθητές της Ε' και της ΣΤ' τάξης παρατήρησαν το χέρι με το οποίο δεν γράφουν, και το σχεδίασαν όσο πιο πιστά μπόρεσαν. Στη συνέχεια πρόσθεσαν τις σκιές που δημιουργούνται πάνω του, προκειμένου να αποδοθεί ο όγκος του. Στο τέλος συμπλήσωσαν το χώρο της εικόνας απαντώντας στο ερώτημα "Με τι θέλω να έρθω σε επαφή - τι θέλω να αγγίξω". Όπως καταλαβαίνετε η άσκηση αυτή έχει πολλά να μας προσφέρει ειδικά στις σημερινές συνθήκες.
Προτεινόμενα υλικά: μολύβι.

Η Φανταστική δεντροπολιτεία μας

Η πρώτη άσκηση που δουλέψαμε ήταν επαναλληπτική και είχε θέμα τη "Φανταστική δεντροπολιτεία μας. Ήταν ένα θέμα που μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε τη δομή και τη λειτουργία μιας πολιτείας, μέσα σε ένα φαντασιακό πλαίσιο. Βασικό μας ερώτημα ήταν "ποιές είναι οι ανάγκες των όλων πολιτών" ενώ τα εργαλεία ανάλυσης πάνω στα οποία στηριχθήκαμε είναι οι εξής κατηγορίες:
1. Κατοίκηση
2. Δίκτυα (οδικό, ηλεκτρικό, υδρευσης, αποχέτευσης, τηελπικοινωνιών)
3. Δημόσιες υπηρεσίες (Εκπαίδευση, Ασφάλεια, Δ. Διοίκηση, Υγεία - πρόνοια)
4. Αγορά (Καταστήματα, Υπηρεσίες, Διασκέδαση, Ψυχαγωγία, Αθλητισμός)
5. Φυσικό περιβάλλον (πάρκα, δέντρα, ποτάμια, ζώα)
6. Άνθρωποι
Να λοιπόν μερικά από τα αποτελέσματα των μαθητών.



Ευχές και ενημέρωση για τα εικαστικά

Εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση και με το καλό να ξανά ανταμώσουμε. Ενημερώνω ότι έχουν αναρτηθεί εργασίες και ασκήσεις για όλες τις τάξεις στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των εικαστικών του σχολείου.
Ο δάσκαλος των Εικαστικών