Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κομοτηνή (τάξεις Ε και Στ)

Την Παρασκευή 17 Μαϊου η τάξη μας,  μαζί με την Στ τάξη του σχολείου μας, επισκεφθήκαμε την Κομοτηνή και συγκεκριμένα το μοναδικό  Οινοποιείο Κύκωνες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Αρχικά, οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν σε όλες τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, με την ειδικό κ. Στέλλα να μας κατευθύνει σε όλους τους χώρους. Η κ. Στέλλα  μας υπέδειξε όλα τα στάδια παραγωγής του κρασιού, από τη στιγμή που του τρύγου  στους αμπελώνες μέχρι τη συσκευασία τους στις φιάλες και την αποστολή τους στα καταστήματα λιανικής. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου και της ρωμαϊκής Πλωτινόπολης. Ο ξεναγός του μουσείου μας βοήθησε να περιηγηθούμε και να συνδέσουμε τα ευρήματα αυτά με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους. Ο θαυμασμός όλων για την ολόχρυση προτομή του ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου ήταν εμφανής, με τον ξεναγό να αναφέρει πως αυτό το εύρημα θα έπρεπε να βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, καθώς η θέση του είναι δίπλα τον χώρο όπου βρέθηκε. Συνοδοί της εκδρομής ήταν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτα Θεοδωρίδου(ΣΤ΄), Μίχου Άννα και Χατζηλούδη Μαρία (Ε) και η υποδιευθύντρια Ελένη Τζαβέλα.

Αποχαιρετηστήριο Online Meeting

Την Πέμπτη 16 Μαϊου ήταν ημέρα αποχαιρετισμού...ή ημέρα υποσχέσεων πως κάπου θα ξανασυναντηθούμε!

Οι συνεργάτες από την Ιταλία και την Ισπανία συνδέθηκαν μαζί μας, σε ένα κλίμα πληρότητας και χαράς για όσα καταφέραμε μαζί! Μικροί και μεγάλοι εκφράσαμε τα συναισθήματά μας για αυτήν την πολύμηνη συνεργασία. Δασκαλοί, μαθητές και μαθήτριες από κάθε χώρα μίλησαν αυθόρμητα - στα αγγλικά- αναφερόμενοι/ες  στην εμπειρία του e-twinning   και σε όσα έμαθαν για τα κάστρα  και τον εαυτό τους!

Στιγμιότυπα μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Η ομάδας της Τουρκίας,  λόγω ασταθούς σύνδεσης στο διαδίκτυο μετά τον περσινό μεγάλο σεισμό, μας έστειλε ένα αποχαιρετηστήριο μήνυμα, που το παρακολουθήσαμε στην ολομέλεια ζωντανά και μας συγκίνησε!

 

Στους μαθητές/τριες μοιράστηκαν τα επίσημα πιστοποιητικά επιτεύγματων του έργου μας και χαμόγελα υπερηφάνειας γέμισαν τις τάξεις μας!

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες!

Για όσα μάθατε, για όσα καταφέρατε!!!

Τα κάστρα “μέσα μας”: Από συζήτηση στην ολομέλεια σε … podcast και σε… βιβλιαράκι!

 

 

 

Σήμερα ήρθε η ώρα για κουβεντούλα!

 

Πώς όλα όσα μάθαμε για τα κάστρα που βρίσκονται δίπλα μας μπορούμε να τα εσωτερικεύσουμε και να μας βοηθήσουν στη ζωή μας; Είδαμε τόσα διαφορετικά κάστρα σε διαφορετικά σημεία της Ευρώπης, σε διαφορετικές χώρες. Κι όμως είχαν όλα μεταξύ τους κοινά σημεία μελέτης. Σε όλα αιστανθήκαμε συναισθήματα, όλα είχαν τη δική τους οχύρωση, τους ανθρώπους που συνδέθηκαν με αυτά, τα σημεία καμπής, τις λέξεις κλειδιά που τα περιγράφουν.

Κι αν....κι αν σκεφτούμε τους εαυτούς μας ως κάστρα; Πώς μπορούμε να μελετήσουμε καλύτερα αυτές τις πτυχές του εαυτού μας; Ας φανταστούμε κάθε πτυχή σαν πύργο του εσωτερικού μας κάστρου.

Ο Πύργος των Συναισθημάτων: Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και τις στιγμές που τα νιώθουμε;

Ο Πύργος των ΌΧΙ: Η οχύρωση του εαυτού μας είναι αρκετά δυνατή για να πει τα ΌΧΙ της, να βάλει όρια και να μας προστατέψει;

Ο Πύργος των πάνω και των κάτω: Οι στιγμές ορόσημα της ζωής μας, οι καλές και οι κακές στιγμές που μας μένουν στη μνήμη, μας μαθαίνουν κάτι;

Ο Πύργος των ανθρώπων μου:Κι αν έχουμε δυσκολες ή εύκολες στιγμές, χρειαζόμαστε και συμμάχους. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που είναι γύρω μας και μας στηρίζουν;Οι άνθρωποι που όταν ζητήσουμε βοήθεια ξέρουμε ότι θα είναι εκεί;

Ο Πύργος με τις λέξεις κλειδιά: Τέλος, όπως τα κάστρα μας είχαν το δικό τους λεξιλόγιο, έτσι κι εμείς...Ο καθένας από εμάς έχει ενα σωρό λέξεις που θέλει να τον περιγράφουν..επίθετα ή αξίες συνθέτουν το κάστρο του εαυτού μας!

Αν σας βάλαμε λίγο στο κλίμα, ξεφυλλίστε την παρουσίαση και ελάτε να ακούσετε την αυθόρμητη συζήτησή μας:

(Θα προστεθεί εδώ σύντομα)

Είπαμε πολλά, τα βγάλαμε από μέσα μας, τα συνειδητοποιήσαμε... και από σκέψεις έγιναν λόγια, και από λόγια έγιναν γραπτές λέξεις και προτάσεις. Και κάπως έτσι φτιάξαμε τα ατομικά μας βιβλιαράκια μέ όλα  όσα περιεχουν τα κάστρα μας!

Σας παρουσιάζουμε ολοκληρωμένο το ευρωπαϊκό μας βιβλίο στο Book Creator

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία,  με συνολικά 150 μαθητές, καταφέραμε να συνεργαστούμε από απόσταση και να δημιουργήσουμε ένα κοινό ηλεκτρονικό βιβλίο με όσα μελετήσαμε για τα κάστρα διπλα μας! Μπορείτε να δείτε, να ακούσετε τα ηχητικά αποσπάσματα και να απολαύσετε την δουλειά μας εδω:

Επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα, κάθε χρωματική ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια της τάξης όσα δημιούργησε με τις υπόλοιπες συνεργαζόμενες ομάδες από τις άλλες χώρες.