Γιατί φωτογραφίζουμε ;

Αλήθεια γιατί; Αλήθεια ρωτάω ,δεν ξέρω την απάντηση. Συνήθως φαντάζομαι ότι η φωτογραφία ξεκίνησε για να θυμόμαστε , για να αποτυπώνουμε τις στιγμές που περνάνε . Αλλά αλήθεια πια όταν πιάνω την κάμερα στα χέρια μου για να βγάλω κάτι αυτό το σκέφτομαι τελευταίο. Συνήθως σκέφτομαι ότι κάτι έχει «φωτογραφικό ενδιαφέρον» και θα έβγαινε πολύ ωραίο και θα άρεσε… αλλά σε ποιόν και πότε;

Τέλος πάντων ας αφήσω τα φιλοσοφικά ερωτήματα  και ας πάμε πρακτικά να δούμε ποιοι  λόγοι μας ωθούν γενικά στη ζωή μας να βγάζουμε  φωτογραφίες.

Μνήμη

Από την αρχή της η φωτογραφία ξεκίνησε για να διατηρήσουμε την μνήμη μας , την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Σκεφτείτε ότι υπήρξε μια εποχή που όχι μόνο δεν μπορούσες να βγάλεις τη σέλφι σου με την παρέα σου αλλά δεν είχες ούτε την ιδέα της τυπωμένης φωτογραφίας. Το να μπορείς να έχεις σημαντικές στιγμές της ζωής σου σε έναν σκληρό δίσκο ήταν κάποτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στην εποχή μας έχουμε υλικό από την μέρα της γέννησης μας και μας ακολουθούν σε κάθε στιγμή της παιδικής μας ηλικίας και της ζωής μας ολόκληρης.

Οι φωτογραφίες από το παρελθόν μας θυμίζουν ποιοι ήμασταν , πως ήμασταν, όσα ζήσαμε και όσα δεν θα ξανά έρθουν ποτέ. Μας συγκινούν, μας κάνουν να γελάμε με αστείες στιγμές μας. Μας φέρνουν σε επαφή με το παρελθόν μας.

  Ανάγκη δημιουργίας 

Μετά την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας η φωτογραφία έχει αναδειχθεί σε μία νέα μορφή τέχνης. Υπάρχουν πια πολλοί φωτογράφοι επαγγελματίες και  ερασιτέχνες οι οποίοι δημιουργούν εξαιρετικές εικόνες  με αισθητική γούστο και νόημα.

Κοινωνικός προβληματισμός

Η φωτογραφία είναι επίσης ένα μέσω με το οποίο μπορούμε να μοιραστούμε ένα κοινωνικό μήνυμα ή να διαμαρτυρηθούμε για πράγματα και καταστάσεις που μας στεναχωρούν. Η εικόνα είναι ένα μέσω που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα όπως συγκίνηση ή θυμό. Φέρνει σε επαφή τον θεατή με ένα κοινωνικό ζήτημα που δεν ξέρει ή που δεν θέλει να δει. Μας υπενθυμίζει πράγματα που είναι σημαντικά και ίσως ξεχνάμε στην καθημερινή μας ζωή. Αφυπνίζει πολλές φορές τον ανθρωπισμό και την συνείδηση μας. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που φωτογραφίες έχουν συντελέσει στο να αλλάξουν καταστάσεις πολιτικές ή κοινωνικές.

   Απόδειξη

Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η φωτογραφία είναι ένα μέσω  που μπορεί να αποδείξει γεγονότα και καταστάσεις που δεν είναι γνωστές. Χρησιμοποιείται συχνά ως αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο σε έρευνες της αστυνομίας ή ντεντεκτιβ. Επιπλέον πιστοποιεί και την ταυτότητα μας. Τι θέλω να πω; Εάν δεν υπήρχε φωτογραφία στην ταυτότητα πως θα αποδεικνύαμε ότι είμαστε στ’ αλήθεια  το άτομο που αναγράφετε σε αυτή.

Αυταρέσκεια

Εντάξει δεν είναι ακριβώς χρήση της φωτογραφίας αλλά σίγουρα είναι μια ανάγκη που μας καλύπτει . Ας το παραδεχτούμε!  Πόσες φορές δεν έχουμε φωτογραφίσει τον εαυτό μας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας να νιώθουμε όμορφη. Δεν είναι ντροπή. Όλοι το έχουμε κάνει. Είναι και κάτι που στην εποχή των smartphones είναι πολύ πιο εύκολο να συμβεί με το πάτημα ενός κουμπιού χωρίς να χρειάζεται να χτίζεις τρίποδα και ιστορίες .

Όπως είδαμε η φωτογραφία είναι ένα μέσω που μπορεί να ευαισθητοποιήσει , να μας φέρει κοντά με το παρελθόν μας και με τον εαυτό μας  , να μας κάνει να αισθανθούμε όμορφα,   να αποδείξει και να αποτελέσει ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες χρήσεις της που δεν έχω σκεφτεί ή που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα . Ωστόσο είναι ένα μαγικό μέσω που έχει μπει στη ζωή μας όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια που τα social media είναι τόσο ενεργά στη ζωή μας . Οπότε καταλαβαίνεται πως δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην ανακαλύψετε αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή τέχνης.

Πηγή άρθρου: https://maxmag.gr/fotografia/giati-fotografizoyme/

Leave a Reply