Κουλουράκια πορτοκαλιού

Υλικά Συνταγής

3 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. ζάχαρη
½ φλ. κανελόζουμο
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
½ λεμόνι χυμό
1 κ.γλ. σόδα
¼ φλ. τσίπουρο
1½ φλ. σουσάμι
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
αλεύρι μαλακό ή για όλες της χρήσεις όσο σηκώσει (περίπου 1.200 γρ.)

Για τα εύκολα και αφράτα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με λάδι, φτιάχνουμε πρώτα το κανελόζουμο, βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά. Κρατάμε μισό φλιτζάνι κανελόζουμο και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι (1.200 γραμ. με το μπέικιν πάουντερ). Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι για 5 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε, το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι, το 1 κιλό με μιας και το υπόλοιπο λίγο – λίγο , όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμ. αλεύρι στο σύνολο).

Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγουν τα κουλουράκια.

Τα πλάθουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια πορτοκαλιού σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

 

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΨΙΧΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ & ΓΛΑΣΟ ΛΕΜΟΝΙ

Υλικά για φόρμα διαμέτρου 22-26 εκ.
55 γρ. βούτυρο Lurpak + 5 γρ. για το βουτύρωμα της φόρμας
65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 5 γρ. για το αλεύρωμα της φόρμας
3 μεσαία λεμόνια (προσοχή: να είναι χωρίς κερί)
225 γρ. ψιλοτριμμένη ψίχα αμυγδάλων (αποφλοιωμένα ολόκληρα ή κομμένα αμύγδαλα σε πολυκόφτη)
25 γρ. κομμένα αμύγδαλα για διακόσμηση (προαιρετικό)
1 κ.γ. Μπέϊκιν Πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τ’ ασπράδια
250 γρ. ζάχαρη
¼ κ.γ. εκχύλισμα (άρωμα) αμυγδάλου
125-180 γρ. ζάχαρη άχνη (ανάλογα με το πόσο χυμό βγάλει το λεμόνι)

Διαδικασία Παρασκευής
1. Ετοιμάστε τον πολτό λεμονιών

Βάλτε δύο καθαρά λεμόνια σε κατσαρολάκι να σιγοβράσουν για 40’ λεπτά. Αφού κρυώσουν ανοίξτε τα με ένα μαχαίρι και αφαιρέστε τα κουκούτσια ένα-ένα. Στη συνέχεια τα βάζετε σε πολυκόφτη και τα πολτοποιείτε όπως είναι με τη φλούδα τους. Κρατάτε τον πολτό λεμονιού για αργότερα.

2. Ετοιμάστε τη ψιλοτριμμένη ψίχα αμυγδάλου

Βάλτε είτε κομμένα, είτε ολόκληρα αποφλοιωμένα αμύγδαλα σε πολυκόφτη και τρίψτε τα σαν αλεύρι.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
3. Προετοιμάστε τη φόρμα

Διαλέξτε μια αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 22-26εκ. και βουτυρώστε τη καλά κάτω και πλάγια. Στη συνέχεια ρίξτε λίγο αλεύρι στη φόρμα και γυρίστε το γύρω-γύρω ώστε να κολλήσει πάνω στο βούτυρο κάτω και πλάγια.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
4. Δημιουργήστε τη βάση της γέμισης

Απ’ το τρίτο λεμόνι βγάλτε τo ξύσμα και αφήστε το σε ένα μπολ. Το λεμόνι θα το χρησιμοποιήσετε αργότερα στο γλάσο. Στο μπολ με το ξύσμα, ρίξτε τη ψιλοτριμμένη ψίχα αμυγδάλου, το αλεύρι, τη μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατέψτε τα.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
5. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα

Χωρίστε τούς κρόκους απ’ τ’ ασπράδια στα 5 αυγά σε δυο ξεχωριστά μπολ, προσέχοντας να μην πέσει ίχνος από κρόκο στ’ ασπράδια. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε τα 5 ασπράδια να γίνουν αφρός και προσθέστε σταδιακά τα 50 γρ. ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθούν μαλακές κορυφές που στέκονται. Μεταφέρετε τη μαρέγκα σε ένα άλλο μπολ.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
6. Χτυπήστε κρόκους με ζάχαρη και ενσωματώστε τα υπόλοιπα υλικά

Πριν ξεκινήστε αυτή τη φάση, βάλτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 200C πάνω-κάτω.

Στο ίδιο μπολ του μίξερ προσθέστε τώρα τους κρόκους και τα 200 γρ. της ζάχαρης και χτυπήστε μέχρι να ανοίξει το χρώμα του μίγματος και να ενσωματωθεί η ζάχαρη.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
Αφαιρέστε το μπολ απ’ το μίξερ και προσθέστε μέσα του τον πολτό λεμονιών, τη βάση της γέμισης , το άρωμα-εκχύλισμα αμυγδάλου. Χρησιμοποιώντας μια μαρίζ, ανακατέψτε τα υλικά.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και στη συνέχεια ενσωματώστε το με τη μαρίζ στο μίγμα.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
7. Διπλώστε σταδιακά τη μαρέγκα στη γέμιση

Πάρτε το 1/3 της μαρέγκας με τη μαρίζ και διπλώστε τη στη γέμιση, κάνοντας κινήσεις 8άρι με κίνηση από κάτω προς τα πάνω. Συνεχίστε το δίπλωμα με το επόμενο 1/3 της μαρέγκας και ολοκληρώστε με το τελευταίο φροντίζοντας να μην ανακατέψετε υπερβολικά στη διαδικασία γιατί ο στόχος εδώ είναι να μοιραστούν σχεδόν αναλογικά στο μίγμα οι φυσαλίδες της μαρέγκας χωρίς να σπάσουν, ώστε στο ψήσιμο να αφρατέψουν και σηκώσουν το κέικ.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
8. Βάλτε τη γέμιση στη φόρμα και ψήστε το κέικ

Βάλτε τη γέμιση στη φόρμα, ισιώστε από πάνω με τη μαρίζ και βάλτε το κέικ να ψηθεί στον προθερμασμένο φούρνο στους 200C πάνω-κάτω για περίπου 45’ ή και λίγο παραπάνω, ανάλογα με το φούρνο και τη φόρμα σας (μικρή φόρμα σημαίνει πιο παχύ κέικ, δηλαδή περισσότερος χρόνος να ψηθεί – μεγαλύτερη φόρμα, πιο λεπτό κέικ, άρα ψήνεται πιο γρήγορα).

Μετά τα 40’ τσεκάρετε το χρώμα ανά πεντάλεπτο και όταν είναι χρυσαφί και δείχνει να έχει γίνει, δοκιμάστε πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλο στο κέντρο του αν επιστρέφει όταν το πιέζετε. Αν επιστρέφει είναι δείγμα ότι η σπογγώδης υφή έχει ολοκληρωθεί και άρα μπορείτε να το βγάλετε.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
Αφαιρέστε τη φόρμα σε μερικά λεπτά που έχει βγει και βάλτε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα.

9. Γλασάρετε το κέικ

Πρέπει να αφήσετε το κέικ να κρυώσει περί τη μισή ώρα πριν το γλασάρετε, Σ΄ αυτό το διάστημα, μπορείτε να καβουρντίσετε τα κομμένα αμύγδαλα με ένα τηγανάκι στην εστία σε μεσαία ένταση ανακατεύοντας συνέχεια, αλλά θέλει πολύ προσοχή και να είστε συνέχεια από πάνω, καθώς απ’ τη στιγμή που παίρνουν χρώμα, είναι ζήτημα 15 δευτερολέπτων να αρχίσουν να καίγονται.

Στη συνέχεια πάρτε το χυμό απ’ το τρίτο λεμόνι σε ένα μπολ και ρίξτε σταδιακά μέσα την ζάχαρη άχνη ανακατεύοντας με την μαρίζ, μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Αν χρειαστεί περισσότερη ζάχαρη άχνη, προσθέστε, αν πήξει πολύ, βάλτε λίγο νερό.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού
Όταν το κέικ έχει κρυώσει αρκετά, απλώστε πάνω του το γλάσο και στη συνέχεια πασπαλίστε τα αμύγδαλα.

Σερβίρισμα:
Αφήστε 10 λεπτά μετά το γλασάρισμα και κόψτε τα πρώτα κομμάτια. Πέρα από συνοδευτικό καφέ και τσαγιού μέσα στη μέρα, λόγω της ιδιαίτερης οξύτητας του σε συνδυασμό με το σώμα του, ταιριάζει πολύ και σαν επιδόρπιο μετά από γεύμα με ψάρι.

Ταραμοκεφτέδες

Υλικά Συνταγής
100 γραμ. ταραμάς άσπρος
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ άνηθος ψιλοκομμένος
1 κ.σ δυόσμος ψιλοκομμένος
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο σε νερό
πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε τους ταραμοκεφτέδες, βάζοντας λίγο λάδι στο τηγάνι για να σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το μείγμα στο ψωμί και ρίχνουμε μέσα και τον ταραμά (αφού τον ξεπλύνουμε πρώτα με νερό). Ζυμώνουμε τα υλικά, πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε.

Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες. Μόλις ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές, τους βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.argiro.gr/recipe/taramokeftedes/

Μακαρονάδα για χορτοφάγους με λευκή σάλτσα, μανιτάρια και πιπεριές

 

Υλικά

500 γρ. Μακαρόνια

1 φυτική κρέμα γάλακτος light

2 κουταλιές της σούπας Χωριό Ελαιόλαδο Αειφόρο

200 γρ. μανιτάρια κομμένα (σε κονσέρβα)

2 μέτριες πιπεριές

200 γρ. καλαμπόκι (σε κονσέρβα)

2 ξερά κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

1 κύβο λαχανικών

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

1 Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το καλαμπόκι και τα μανιτάρια, τα οποία προηγουμένως έχουμε στραγγίξει και στύψει με το χέρι για να φύγουν τα υγρά τους.

2 Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μπολ.

3 Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το Χωριό Ελαιόλαδο Αειφόρο και τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά.

4 Μόλις σοταριστούν, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και τον κύβο λαχανικών. Συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 5 λεπτά.

5 Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα.

6 Μακαρονάδα για χορτοφάγους με λευκή σάλτσα, μανιτάρια και πιπεριέςΤέλος, ρίχνουμε το μίγμα στα μακαρόνια, τα οποία έχουμε προηγουμένως βράσει σε αλατισμένο νερό για 10 περίπου λεπτά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε, αν θέλουμε, Ώριμη Γραβιέρα τριμμένη.

 

Link:https://www.minervahorio.gr/lista/i-sarakostianes-nistisimes-sintages-tou-chorio/

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Συστατικά

  • 300 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. κονιάκ
  • Recipe thumb akis petretzikis halvas olimpos site
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 50 γρ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • γαρίφαλα, για τα μάτια
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό

 

 

 

 

 

ΧΑΛΒΑΣ

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη ή το μέλι, το νερό και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να γίνεται καραμέλα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σε τρεις δόσεις στο μπολ με το ταχίνι ανακατεύοντας πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πήξει το μείγμα.
  • Προαιρετικά, είτε προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά, είτε χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ισομερή μείγματα, προσθέτουμε στο ένα μείγμα το κακάο, ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί, και τέλος ενώνουμε τα 2 μείγματα ανακατεύοντας ελαφρά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα για χαλβά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.
  • Σερβίρουμε με μέλι ή χυμό λεμονιού. https://akispetretzikis.com/el/

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΊΤΣΑ

Υλικά Συνταγής

1 συκωταριά από μικρό αρνί

1 αντεριά από μικρό αρνί

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια χοντροκομμένα

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 φλ. ζωμός κρέατος (από το ζεμάτισμα της συκωταριάς)

1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

Εκτέλεση
Για την κλασική μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ και συκωτάκια, πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα αντεράκια και τη συκωταριά.

Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη απο τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια. Τα σωτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.

Ρίχνουμε το μαρούλι και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε.

Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζεστό ζωμό που κρατήσαμε στην αρχή και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα μας για 30΄. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Εαν βάλετε ρύζι στη μαγειρίτσα προσθέστε το τώρα. Σιγομαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 15 λεπτά. Η μαγειρίτσα φρικασέ με το ρύζι θα γίνει πιο πηχτή. Προσθέτετε ζωμό κατά βούληση αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Για το αυγολέμονο

Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο αυγολέμονο.

Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.

Βράζουμε για 2΄-3΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά να μην κοχλάζει το φαγητό απλά να αχνίζει από την θερμοκρασία. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.argiro.gr/recipe/mageiritsa-paradosiaki/

Διαβάστε περισσότερα: https://www.argiro.gr/recipe/mageiritsa-paradosiaki/

ΦΑΣΌΛΙΑ ΓΊΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΦΑΣΌΛΙΑ ΓΊΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

500 γραμ. γίγαντες

2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)

4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

1 καρότο ψιλοκομμένο

700 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες

2 πρέζες ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 ματσάκι μαϊντανός

λίγο άνηθο

1 φλ. νερό

λίγη μαγειρική σόδα (προαιρετικά)

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλίαζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.

 

Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.)

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλίαζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.

 

Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.)

 

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι. Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλάτοπιπερο.

Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.

 

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

 

Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα το ταψί, και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο. Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.

Μυστικά για τέλειους γίγαντες στο φούρνο

•Όταν αγοράζουμε γίγαντες προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο – δείγμα πολυκαιρίας. Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα.

 

•Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένους με μπόλικο νερό από τη βρύση. Αν έχετε πάνω από 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, μην βάλετε μέσα ούτε σόδα ούτε χοντρό αλάτι.

Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

 

•Εάν αγοράζουμε χύμα γίγαντες ελέγχουμε πόσο σκληροί είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.

 

•Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους

Διαβάστε περισσότερα: https://www.argiro.gr/recipe/gigantes-sto-fourno/

 

 

 

 

Κουλουράκια με σουσάμι και μέλι

Υλικά

κύρια φωτογραφία συνταγής Κουλουράκια με σουσάμι και μέλι
  1. 250 γρ. αλεύρι
  2. 250 γρ. ταχίνι
  3. 1 αυγό
  4. 80 γρ. σουσάμι
  5. 80 γρ. ζάχαρη λευκή
  6. 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  7. 1 βανίλια
  8. 1 πρέζα αλάτι
  9. 2 κ.σ. μέλι
  10. 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά το ταχίνι με τη ζάχαρη (μαύρη και λευκή). Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι, τη σόδα, το αυγό, τη βανίλια, το μέλι και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι. Αναμειγνύουμε καλά και τέλος ρίχνουμε και το σουσάμι.

  2. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

    Κουλουράκια με σουσάμι και μέλι συνταγή από τον/την Γεωργία Θ. - Cookpad

Λαγάνα

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 12 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

  • 2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • σουσάμιΓια την εκτέλεση χωρίς μίξερ
    • Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
    • Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    • Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
    • Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
    • Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
    • Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά.
    • Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά την ζύμη στο μπολ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
    • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1- 1 1/2 ώρα.
    • Μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 λεπτές λαγάνες είτε 1 πιο αφράτη!
    • Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια λαγάνα συνεχίζουμε τη διαδικασία χωρίς να κόψουμε τη ζύμη.
    • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
    • Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
    • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
    • Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
    • Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
    • Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
    • Στην αφράτη ο χρόνος ψησίματος θα είναι 20-25 λεπτά, ενώ στην τραγανή 10-15.

    Για την εκτέλεση με μίξερ

    • Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
    • Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    • Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά.
    • Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
    • Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
    • Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
    • Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½  ώρα).
    • Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα.
    • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
    • Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
    • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
    • Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
    • Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
    • Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
    • https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/lagana