H επίδραση των σεισμών και των ηφαιστείων στη ζωή μας

Οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν φυσικά φαινόμενα, με σοβαρές πολλές φορές επιπτώσεις τόσο στις ανθρώπινες ζωές (θάνατοι, τραυματισμοί, ψυχολογικά προβλήματα κ.ά.) όσο και στην οικονομία. Η σεισμική δραστηριότητα έχει σαν συνέπεια να γίνονται μεγάλες καταστροφές όπως αυτές .

Η Ευρώπη, παρά τη μικρή της έκταση, είναι ήπειρος με μεγάλες οικονομικές συνέπειες από σεισμικά φαινόμενα, γεγονός που οφείλεται στις σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται σ' αυτή την περιοχή του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών είναι μικρός σε σχέση με τα θύματα των σεισμών σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Στη χώρα μας οι σεισμοί κοστίζουν, κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ προκαλούν περίπου 15 θανάτους και 900 καταρρεύσεις οικοδομών. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι σεισμοί στη χώρα μας γίνονται στη θάλασσα συμβάλλει στο να είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων σε σχέση με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται στον ελλαδικό χώρο.

 

Στην χώρα μας έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα έχουμε στην Σαντορίνη

 

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν πρόκειται να σταματήσει όσο κινούνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες. Εκδηλώνεται ξαφνικά και τις περισσότερες φορές χωρίς προειδοποίηση. Το ότι ζούμε σε μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα ( στην χώρα μας γίνονται πολλοί σεισμοί)  δεν πρέπει να μας κάνει να φοβόμαστε. Αντίθετα, πρέπει να εξοικειωθούμε με τους σεισμούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ' αυτούς, να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι κομμάτι της ζωής μας.

 

 

 

Σεισμοί και ηφαίστεια

Πώς γεννιούνται οι σεισμοί;

Σεισμός είναι η δόνηση (το τράνταγμα) του εδάφους που οφείλεται στη θραύση πετρωμάτων. Είναι το στιγμιαίο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διεργασίας που προκαλεί η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών. Η γη είναι σπασμένη πολύ βαθιά σε πλάκες που ονομάζονται λιθοσφαιρικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές κινούνται και έτσι μπορούν να πλησιάζουν μεταξύ τους, να απομακρύνονται ή απλά να κινούνται παράλληλα.  Σεισμοί όμως είναι πιθανόν να προηγούνται ή να συνοδεύουν τις εκρήξεις των ηφαιστείων. Yπάρχουν σεισμοί που δε γίνονται αισθητοί, ενώ άλλοι είναι τόσο ισχυροί, που προκαλούν σοβαρές αλλαγές στην επιφάνεια του εδάφους. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οι σεισμοί προκαλούν μετακίνηση μεγάλων βράχων και ρωγμές στο έδαφος. Η επικινδυνότητα του σεισμού οφείλεται στο ότι καταστρέφει τα έργα των ανθρώπων και προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών.  Δες στο βίντεο μερικές πληροφορίες για τους σεισμούς

Πηγή noesis.edu.gr

Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι σεισμοί που έχουν γίνει στην Ελλάδα από το 1900 έως το 2005

img9.4

'Οπως μπορείς να καταλάβεις  από την εικόνα, καθημερινά γίνονται πάρα πολλοί σεισμοί. Οι περισσότεροι όμως δεν γίνονται αντιληπτοί.

Πάτα εδώ για να δεις  τους σεισμούς που συμβαίνουν στην χώρα μας αυτή την στιγμή. Στην στήλη δεξιά βλέπουμε την ημερομηνία και την ώρα που συνέβη ο σεισμός καθώς και το μέγεθος του. Αν πας το ποντίκι πάνω, και χωρίς να πατήσεις τίποτα φαίνεται και το μέρος που συνέβη ο σεισμός.

Δραστηριότητα

Γράψε στα σχόλια από κάτω την ώρα που συνέβη ο πιο πρόσφατος σεισμός ( ο πρώτος πάνω πάνω) καθώς και που συνέβη.