25η Μαρτίου

Picture
Picture

Picture


Ο αγώνας του 1821  ήταν τραχύς, συνεχής και άνισος. Χρειάστηκε να δοθούν σκληρές μάχες και να χυθεί πολύ αίμα για να φθάσουμε στη νίκη. Οχτώ περίπου χρόνια πάλευαν ασταμάτητα οι Έλληνες εναντίον του φοβερού τυράννου. Ήταν χρόνια γεμάτα από φρικτές θυσίες, ερημώσεις, στερήσεις, απερίγραπτα μαρτύρια, σφαγές. Αλλά και χρόνια γεμάτα από νίκες, ένδοξα τρόπαια και κατορθώματα, που προκάλεσαν το θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου.
Στις ατέλειωτες και αδυσώπητες αυτές τιτανομαχίες αποκαλύφθηκε όλη η δύναμη της αδάμαστης ελληνικής ψυχής και το πολεμικό σθένος των ηρώων του '21. Θα παρακολουθήσετε τώρα σε μία ιστορική αναδρομή την αιματόβρεχτη αλλά συνάμα και θριαμβευτική πορεία προς τη μεγάλη νίκη.


Picture
Picture

 29 του Μάη 1453

Picture

Ο Μωάμεθ ο Πορθητής παίρνει την Κων/πολη. Η νέα Ρώμη του Μεγάλου Κων/νου, η «Βασιλίς των πόλεων», πεθαίνει και μαζί μ’ αυτήν η χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τουρκοκρατία 15ος - 19ος αιώνας

Ακολουθούν 400 χρόνια σκλαβιάς. Ήταν χρόνια σφαγών, διωγμών, ερημιάς. Αλλά και χρόνια αντίστασης, ανελέητου αγώνα και ελπίδας για εθνική αποκατάσταση.

Ρήγας Φεραίος - 1797

Ο Ρήγας Φεραίος γίνεται με τα τραγούδια του ο κήρυκας του Μεγάλου ξεσηκωμού και με τον ηρωικό του θάνατο, μάρτυρας της εθνικής Ιδέας.
00:00
00:00
Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου

1803

Picture

Ψηλά στα Κακοβούνια του Σουλίου, γράφτηκε ο πρόλογος του Εικοσιένα. Χρόνια ολόκληρα, νύχτα και μέρα, οι Σουλιώτες πολεμούν τον Αλή-Πασά. Ο πιο σκληρός και άγριος πόλεμος γίνεται τραγούδι και χορός.
​Και οι ηρωικές Σουλιώτισσες  προτιμούν τον θάνατο από την ατίμωση.

1803

Ο ηρωικός θάνατος του καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι, που κάνει την μπαρουταποθήκη του βωμό θυσίας, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες προτιμούν το θεληματικό θάνατο απο την ελεεινή σκλαβιά.
​Σ' αυτην τη θυσία αναφέρεται το ποίημα «Σαμουήλ» που έγραψε ο φλογερός και μεγαλόστομος ποιητής μας Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

1814

Picture

Ο Σκουφάς, ο Ξάνθος και ο Τσακάλωφ, ιδρύουν στην Οδησσό την Εταιρία των Φιλικών, με σκοπό τον ξεσηκωμό του Γένους.

22 Φεβρουαρίου 1821

Η μεγάλη στιγμή φτάνει. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης περνά τον Προύθο κα μπαίνει στη Μολδαβία.

7 Μαρτίου 1821

Ο Παπαφλέσσας ξεσηκώνει το Μοριά και σε λίγο βροντούν τα καριοφίλια της λευτεριάς σ’ όλες τις γωνιές της ελληνικής γης.

        10 Απριλίου 1821

20 Απριλίου 1821

Απαγχονίζεται ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε΄.
Ο Αθανάσιος Διάκος στη μάχη της Αλαμάνας ζωντανεύει στη μνήμη μας την αυτοθυσία του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

8 Μαΐου 1821

Picture

Ο Ανδρούτσος στήνει κάστρο λευτεριάς στο Χάνι της Γραβιάς και παίρνει σκληρή εκδίκηση για το φρικτό μαρτύριο του Αθανάσιου Διάκου.

7 Ιουνίου 1821

Περισσότεροι από 200 Ιερολοχίτες στη μάχη του Δραγατσανιού πέφτουν πολεμώντας γενναία στον ιερό της λευτεριάς αγώνα κερδίζοντας με τη θυσία τους το ηθικό βραβείο της αιώνιας μνήμης.

23 Σεπτεμβρίου 1821

Οι Έλληνες μπαίνουν θριαμβευτές στην Τριπολιτσά εφαρμόζοντας το σχέδιο που είχε συλλάβει ο φωτεινός νους του Κολοκοτρώνη.

30 Μαρτίου 1822

Καταστρέφεται η Χίος. Τα χωριά καίγονται και ολόκληρο το νησί γεμίζει από χιλιάδες νεκρούς.

6 με 7 Ιουνίου 1822

Picture

Ο Κων/νος Κανάρης πυρπολεί στο λιμάνι της Χίου την τουρκική ναυαρχίδα.

26-28 Ιουνίου 1822

Picture

Στα Δερβενάκια ταμπουρώνονται οι Έλληνες ακολουθώντας το σοφό σχέδιο του Κολοκοτρώνη και εξολοθρεύουν το στρατό του Δράμαλη.

11 Αυγούστου 1823

Κοντά στο Καρπενήσι, ο Μάρκος Μπότσαρης με 450 Σουλιώτες αποδεκατίζει τους Τουρκαλβανούς και βρίσκει ένδοξο θάνατο.

24 Δεκεμβρίου 1823

Picture

Ο Μπάυρον έρχεται στο Μεσολόγγι για να προσφέρει στον αγώνα τα νιάτα του, τη δόξα, τα πλούτη, τη ζωή του, ζητώντας για αντάλλαγμα την τιμή να πεθάνει για την Ελλάδα.

20 Ιουνίου 1824

Τα Ψαρά ερημώνονται. Μόνο λίγα χορτάρια και βράχια μένουν στην έρημη γη. Τώρα όμως η δόξα, τριγυρνά ολοένα στο νησί και το γεμίζει με τη θεία παρουσία της.

20 Μαΐου 1825

Ο Παπαφλέσσας ταμπουρώνεται στο Μανιάκι για να φράξει το δρόμο στον εχθρό και βρίσκει ηρωικό θάνατο προκαλώντας το θαυμασμό του Ιμπραήμ, που εκδηλώνεται με τον ασπασμό του νεκρού  ήρωα.

10 Απριλίου 1826

Η κορυφαία στιγμή του '21. Η ηρωική έξοδος των υπερασπιστών του Μεσολογγίου που μένουν ελεύθεροι ως το τέλος «εκείθε με τους αδερφούς και εδώθε με το Χάρο».

24 Νοεμβρίου 1826

Picture

Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τον Αγώνα ο Καραϊσκάκης μέσα στην άγρια χιονοθύελλα με λίγα παλικάρια συντρίβει στην Αράχοβα το στρατό του Μουσταφάμπεη. Η επανάσταση που πήγαινε να σβήσει αρχίζει
​πάλι να φουντώνει.

8 Οκτωβρίου 1827

Picture
Η ναυμαχία του Ναυαρίνου ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

6 Ιανουαρίου 1828

Picture

Έρχεται ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Ελλάδα, για να δημιουργήσει μέσα από τα ερείπια της Επαναστάσεως το πρώτο ελληνικό κράτος.

Οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης


Picture
Μια φωτιά μέσα στην παγωνιά της απολυταρχικής Ευρώπης, μια εκτυφλωτική λάμψη μέσα στην καταχνιά της τουρκικής σκλαβιάς, ήταν ο μεγάλος ξεσηκωμός των Ελλήνων το 1821. Οπλισμένοι με την πνευματική κληρονομιά του Γένους και την πίστη στον Θεό, οι πρόγονοί μας έσπασαν τα δεσμά που τους χάλκευαν επί τετρακόσια χρόνια οι τύραννοι και ζήτησαν να ζήσουν ελεύθεροι. Έχουμε όλοι μας ιερό καθήκον να τιμούμε τους ήρωες αυτούς.
Γιατί λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους και τους προγόνους τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό.  

Picture

 

Leave a Reply