Στην εποχή του κορωνοϊού από τη Σαββίνα Συμεωνίδου

Κορονοϊός. Μια λέξη που θα αναφέρουμε εμείς, η σημερινή νεολαία, στα παιδιά μας σε λίγα χρόνια και θα ηχεί στα αυτιά τους κάτι ξένο.Δεν θα γνωρίζουν τι είναι και δεν θα τους απασχολεί σχεδόν καθόλου. Το εύχομαι! Εμείς όμως, εδώ και δύο χρόνια, ζούμε μια απερίγραπτη κατάσταση. Ζούμε μια ζωή που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ.

Όλο αυτό ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 από μια ‘’ασήμαντη’’ είδηση που μιλούσε για έναν θανατηφόρο ιό στην Κίνα. Όλοι λέγαμε ΄΄σιγά μην έρθει στην χώραμας ΄΄ ή ΄΄δεν είναι κάτι σε λίγο καιρό θα το έχουμε ξεχάσει΄΄ κι όμως και ήρθε στην χώρα μας αλλά και δεν έχει ξεχαστεί καθώς βιώνουμε αυτή την κατάσταση για δύο ολόκληρα χρόνια.

 Τον Φεβρουάριο του 2020 ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας και από εκεί ξεκίνησαν όλα για την Ελλάδα. Μπήκαμε σε καραντίνα για σχεδόν τρεις μήνες. Είμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, φοβόμασταν να βγούμε αλλά παρ΄ όλα αυτά τα κρούσματα και οι θάνατοι όλο και ανέβαιναν.Επιστρέψαμε πίσω στα σχολεία τέλη Μαΐου του 2020 με υποχρεωτικές μάσκες προστασίας για περίπου τρεις εβδομάδες. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το καλοκαίρι, την περίοδο που θέλουν οι έφηβοι να βγαίνουν έξω μέχρι αργά, να πηγαίνουν σε μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, δυστυχώς απαγορεύτηκαν όλα. Έπρεπε μέχρι τη μια να έχεις γυρίσει σπίτι, δεν επιτρεπόταν να είναι πολλά άτομα μέσα σε ένα κατάστημα ή σε ένα τραπέζι εστιατορίου και επίσης σε ορισμένα μέρη η χρήση μάσκας ήταν απαραίτητη.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε η νέα σχολική χρόνια. Η πολιτεία είχε λάβει νέα μέτρα όπως υποχρεωτικό self-test αλλά και  πάλι καταλήξαμε με διαδικτυακό μάθημα μέσα από την λεγόμενη εφαρμογή ‘webex’. Τα πράγματα ήταν δύσκολα. Έπρεπε να συμμετέχουμε και να καταλαβαίνουμε το μάθημα μέσα από μια οθόνη. Αυτό συνεχίστηκε  περίπου όλη τη σχολική χρονιά  και επιπλέον βρισκόμασταν πάλι σε καραντίνα.

   Το 2021 τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα μέχρι την άνοιξη που βγήκε το εμβόλιο. Ξεκίνησε ως μη υποχρεωτικό αλλά σήμερα τα μέτρα έχουν ως εξής:

  • Άνω των 60ετών μη εμβολιασμένος, πρόστιμο των 100 ευρώ.
  • Είσοδος σε οποιοδήποτεμέρος για ηλικίες 12-17 με self-test
  • Για ενήλικες χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νοσήσης ή rapidtest.

Η παρακολούθηση  των μαθημάτων εξακολουθεί να γίνεται με υποχρεωτική μάσκα, self-test και τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Παρόλα αυτά όσο ο καιρός περνάει τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και όλη αυτή η κατάσταση δε βελτιώνεται.

Εν κατακλείδι, εκπροσωπώντας σε μεγάλο αριθμό την σημερινή νεολαία πιστεύω πως αυτά τα δυο χρόνια έχουμε δυσκολευτεί με πολλά πράγματα όπως με τα μαθήματά μας και  την καθημερινότητά μας. Έχει επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία μας και ιδιαίτερα των μαθητών που έδωσαν ή θα δώσουν  πανελλαδικές εξετάσεις. Εύχομαι όλη αυτή η κατάσταση με τον κορονοϊό να τελειώσει και να καταφέρουμε να επιστρέψουμε όλοι πίσω στην καθημερινότητά μας, στην κανονική μας ζωή.

                                                                                       Σαββίνα Συμεωνίδου Γ5

Leave a Reply