“Ένα φιλί ακόμα…”

Προκλητικός κι απρόσμενος ο τίτλος της σημερινής - εν μέσω κακοκαιρίας - ανάρτησης.

Ύστερα από την επίσκεψή μας στα μέρη του Αριστομένη Προβελέγγιου (1850-1936), ήρθε η ώρα να δούμε από κοντά ένα ακόμα ποίημά του που τόσο αγαπήθηκε από τους ανθρώπους της Σίφνου ώστε να γίνει τραγούδι που παίζεται από τα παραδοσιακά όργανα:

Ο αποχαιρετισμός του ναύτου

Στον ακριβώς παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση για το ποίημα που είχα ετοιμάσει στο παρελθόν για τις ανάγκες των μαθημάτων μου και εδώ μπορείτε να ακούσετε από σιφνέικο τακίμι το μελοποιημένο από τον ιεροψάλτη Αγιασεμή-Αποστολιάδη ποίημα. Για όποιον επιθυμεί, υπάρχει και μια περισσότερο σύγχρονη απόδοση του τραγουδιού εδώ.

Τέλος, εδώ θα βρείτε μια άλλη απόδοση του τραγουδιού από συμμαθητές σας παλαιότερων εποχών.

(Περισσότερα στοιχεία για τον ποιητή Αριστομένη Προβελέγγιο μπορείτε να βρείτε σε αυτό τον σύνδεσμο

Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε αυτό το τραγούδι;; Πώς νιώθουν οι ήρωες;

Γράψτε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια!

 

 

4 Comments on ““Ένα φιλί ακόμα…”

  1. Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο τραγούδι και οι ήρωες νιώθουν δυναμική όταν τραγουδάνε Αυτό το τραγούδι και τους αρέσει πολύ Γιατί έχει να κάνει με τον τόπο που μεγάλωσαν και ζουνε

  2. Σε αυτό το τραγούδι πραγματοποιείται ο αποχαιρετισμός ενός ναύτη. Συγκεκριμένα, επειδή για το επάγγελμα του ναυτικού απαιτεί πολλά και μεγάλης διάρκειας ταξίδια, οι ήρωες δεν είναι σίγουροι αν ξανά βρεθούν ή όχι και πότε.
    Οι ήρωες φαίνεται να νοιώθουν θλίψη, νοσταλγία και στεναχώρια στη σκέψη ότι ίσως δεν ξανά ιδωθούν, ότι ίσως ξεχάσουν ο ένας τον άλλο αλλά και έντονη αγάπη.

  3. Το τραγούδι περιγράφει ένα αποχαιρετισμό. Συγκεκριμένα, είναι τα λόγια αποχαιρετισμού μιας κοπέλας, όταν ο άντρας της φεύγει ή έχει ήδη φύγει, γιατί είναι ναυτικός.
    Περιγράφονται πολλά συναισθήματα μέσ’το ποίημα. Συγκεκριμένα, φαίνεται η αγάπη που έχουν οι δυο τους μεταξύ τους. Ακόμα, φαίνεται ότι υπάρχει ή θα υπάρξει νοσταλγία για το άτομο που φεύγει,και αυτό φαίνεται όταν του λέει «μην με ξεχάσεις», καθώς και αργότερα, όταν του λέει «να με θυμάσαι». Τέλος, φαίνεται η λύπη που έχουν και οι δύο, αφού πρόκειται για έναν αποχαιρετισμό. Επομένως,οι ήρωες βιώνουν πολλά δυνατά συναισθήματα, μέσ’το ποίημα.

  4. Τα συνθήματα που εκπέμπει αυτό το τραγούδι από τον ναυτη είναι αγάπη και νοσταλγία για αυτά που αφηνει πισω του και αυτα μεταφέρονται στον αναγνώστη με τις λέξεις που χρησιμοποιεί και τον τρόπο που εκφράζετε. Ακόμα και ο τίτλος φανερώνει τα έντονα συναισθήματα του τραγουδιού για τον ναύτη που αποχαιρετά πριν φύγει για ταξίδι.

Leave a Reply