Τρουφακια

Υλικά Συνταγής
200 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο (400 γραμ.)
100 γραμ. βούτυρο
4 κ.σ κακάο
1 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ (225γραμ.)
2-3 κουταλιές κονιάκ (ή ρούμι ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας)
χαρτάκια για τρουφάκια
Για την επικάλυψη

τρούφα σοκολάτας
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
τριμμένο καρύδι
τριμμένη καρύδα (ινδοκάρυδο)
λιωμένη κουβερτούρα

Αφήνουμε το μείγμα για τα τρουφάκια να κρυώσει στο ψυγείο για λίγο. Αφού κρυώσει και μπορούμε να το πλάσουμε, παίρνουμε κουταλιές και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. 

Τα κυλάμε σε όποια επικάλυψη προτιμάμε. Τα βάζουμε σε χαρτάκια, και τα διατηρούμε στο ψυγείο. 

 

Παστίτσιο

Υλικά Συνταγής
1 πακέτο (500 γραμ.) χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
1/2 φλ. κεφαλοτύρι
Για τη σάλτσα κιμά

800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
400 γραμ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
1/3 φλ. κονιάκ
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ

100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1/2 κρεμμύδι
2 γαρίφαλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι

Διαβάστε περισσότερα: https://www.argiro.gr/recipe/pastitsio-paradosiako/

Εκτέλεση
Παστίτσιο παραδοσιακό
Για τον κιμά
Για να φτιάξουμε το παστίτσιο παραδοσιακό φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα κιμά. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8΄.

Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2΄-3΄, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε για 1΄-2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τον κιμά και την αφαιρούμε.

 

Σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄(χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Για την κλασική κρέμα μπεσαμέλ
Για το παστίτσιο παραδοσιακό. Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Στη συνταγή μπεσαμέλ θα βρείτε και όλα τα μυστικά μου για βελούδινη και τέλεια μπεσαμέλ.

Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια. Τα ρίχνουμε σε λαδωμένο βαθύ ταψί. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με λίγο κεφαλοτύρι. Αδειάζουμε τον κιμά στα μακαρόνια. Περιχύνουμε με την  μπεσαμέλ. Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στην τελευταία σχάρα, για 45΄-50΄.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.argiro.gr/recipe/pastitsio-paradosiako/

 

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ 4 ΤΥΡΙΑ

Συστατικά

200 γρ. μπέικον, σε κομμάτι

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. μανιτάρια champignon

1 κ.σ. θυμάρι

αλάτι

πιπέρι

150 γρ. γκούντα, τριμμένο

150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

150 γρ. ένταμ, τριμμένο

150 γρ. τσένταρ, τριμμένο

1 κ.γ. ρίγανη

400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

600 γρ. γάλα

5 αβγά, μεσαία

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

400 γρ. ψωμί για τοστ

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.

Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα παντού. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 5-8 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος από τα μανιτάρια.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα τυριά, τη ρίγανη, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x35 εκ. και κάνουμε στη βάση του μια στρώση από ψωμί του τοστ.

Απλώνουμε το μισό μπέικον, τα μισά τυριά και καλύπτουμε με μια δεύτερη στρώση ψωμιού. Απλώνουμε το υπόλοιπο μπέικον και τα υπόλοιπα τυριά.

Περιχύνουμε με τα υγρά υλικά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να απορροφήσει υγρασία όλο το ψωμί. Ιδανικά μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη, για 2-3 ώρες.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά και σερβίρουμε.

Άκης Πετρετζίκης

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Συστατικά

 

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή που δεν χρειάζεται μίξερ!

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο πάνω σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να γίνει λεία (εναλλακτικά μπορούμε να ετοιμάσουμε το μείγμα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 1,5-2 λεπτά).
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μη φαίνεται καθόλου ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας το μείγμα αυγών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μία σπάτουλα για 1-2 λεπτά.

Κρέπες

  • 500 ml γάλα, 3,5%
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 35%, ή γάλα 3,5%
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 4 αβγά, μεσαία
  • 50 ml σπορέλαιο, + έξτρα για άλειμμα
  • 2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο.
  • Ρίχνουμε λίγο σπορέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, φροντίζουμε να πάει παντού, και μόλις κάψει λίγο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, παίρνουμε μία κουταλιά με μια βαθιά κουτάλα, και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο τηγάνι.
  • Μόλις είναι έτοιμη, θα αρχίσει να ξεκολλάει από το τηγάνι και τότε τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά να ψηθεί. 
  • Αν θέλουμε γλυκές κρέπες ρίχνουμε από πάνω πραλίνα σοκολάτας, φρούτα της αρεσκείας μας κομμένα σε φέτες και τριμμένο μπισκότο!
  • Αν θέλουμε αλμυρές κρέπες ρίχνουμε από πάνω τυρί τσένταρ, ζαμπόν και σπάμε ένα αβγό! Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να ψηθεί το αβγό και αλατοπιπερώνουμε!

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, τη βανίλια, τα αβγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Βάζουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα πυρίμαχο σκεύος 25 εκ. και μεταφέρουμε όλο το μείγμα. Βρέχουμε τα χέρια μας και απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
  • Μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 6-8 λεπτά. Αφαιρούμε και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι
  • 180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 80 γρ. κακάο
  • 225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 50 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 αβγά, μεσαία

ΦΙΛΕ ΜΙΝΙΟΝ

Φιλέ μινιόν με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες με αρωματικά βότανα

Μια συνταγή για ένα όμορφο και διαφορετικό πιάτο. Φιλέ μινιόν με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες με αρωματικά βότανα. Δοκιμάστε τα πενταντόστιμα αυτά λεπτά φιλέτα συνοδευόμενα με τις λαχταριστές πατάτες που μοσχομυρίζουν. Ευδαιμονία γεύσης!

Υλικά συνταγής

  • 4 φιλέ μινιόν (Fillet Mignon), σε χοντρές φέτες
  • 85 γρ. καλή μουστάρδα από κρασί και εστραγκόν
  • 30 γρ. κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 μικρή σκ. σκόρδο, τριμμένο
  • 50 γρ. περίπου μαυροδάφνη
  • 80 γρ. ζωμό κρέατος, χωρίς λίπος
  • 3 κ.σ. γούστερ σως
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.σ. διάφορα πιπέρια, θρυμματισμένα (προαιρετικά)

Για τις πατάτες

  • 12 πατάτες, μικρές
  • 55 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ρίγανη, ψιλοκομμένη ή θυμάρι
  • 1 κ.γλ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. δενδρολίβανο, τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα αλείφουμε με λίγη μουστάρδα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο (όπως το τηγάνι της Tupperware), λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα φιλέτα και τα σωτάρουμε για 5 λεπτά περίπου και από τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, τα σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε το ζωμό, αφού πρώτα τον ανακατέψουμε με τη μουστάρδα και τη γούστερ σως.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μερικά λεπτά ακόμη ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει η σάλτσα μας.

Έπειτα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε όπως είναι (με την φλούδα) σε ένα αλουμινόχαρτο.

Τις καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ, ώσπου να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Μόλις μαλακώσουν, καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε τέταρτα.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Μετά ρίχνουμε στο ελαιόλαδο τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι, και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ζεσταθεί το λάδι και να πάρει αρώματα!

Περιχύνουμε τις πατάτες με το αρωματισμένο ελαιόλαδο και τις σερβίρουμε αμέσως μαζί με το φιλέ μινιόν.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Μπορούμε αντί για φιλέ μινιόν να χρησιμοποιήσουμε 1 ψαρονέφρι, 700 με 750 γραμμάρια, σε χοντρές φέτες.
  • Αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το πιπέρι.
  • Αν θέλουμε, σερβίρουμε τα φιλέτα επάνω από λαχανάκια Βρυξελλών βρασμένα και σοταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.