Δράσεις Ιανουαρίου 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από την Γρηγορίου Αλεξάνδρα, Περιβαλλοντολόγο απόφοιτο του τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στις Γ' και Δ' τάξεις, καθώς και από την Περιβαλλοντολόγο Πελεκάση Κατερίνα στις Ε' και ΣΤ' τάξεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Τo πρόγραμμα υλοποιείται από τους συνεργάτες της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς. Οι μαθητές όλων τάξεων έδειξαν ενδιαφέρον για την παρουσίαση. Αναφέρθηκαν στο τι καταφέρνουμε με την ανακύκλωση γενικότερα, που είναι αρχικά η μείωση των απορριμμάτων, αλλά και η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας. Στη συνέχεια συζήτησαν γιατί είναι ανάγκη να μην καταλήγουν οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στα σκουπίδια, αλλά να επαναχρησιμοποιούνται ή να ανακυκλώνονται, όταν δε λειτουργούν πια. Όλοι μαζί παρακολούθησαν video με τις κατηγορίες συσκευών και παραδείγματα για τα στάδια που προηγούνται μέχρι να γίνει διαλογή και ανάκτηση χρήσιμων υλικών (γυαλί, πλαστικό, μέταλλα κλπ.), ώστε να τα επαναχρησιμοποιούνται.

Τέλος οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι κανείς δε μας υποχρεώνει να ανακυκλώνουμε, αλλά να καταλάβουμε μόνοι μας ποια είναι τα οφέλη για εμάς τους ίδιους και το περιβάλλον.