ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

Η πορνογραφία ανηλίκων, γνωστή στη καθομιλουμένη ως παιδική πορνογραφία, αποτελεί ένα αδίκημα, κατά το οποίο δράστες με νοσηρές προθέσεις έχουν ως σκοπό να κερδοσκοπήσουν, χρησιμοποιώντας υλικό που απεικονίζει ανήλικα παιδιά. Επισήμως, ως παιδική πορνογραφία ορίζεται κάθε αναπαράσταση, με κάθε μέσο, ανήλικου παιδιού που απεικονίζεται σε πραγματικές ή εικονικές γενετήσιες δραστηριότητες ή κάθε απεικόνιση των γενετήσιων οργάνων παιδιού, για κατά κύριο λόγο σεξουαλικούς σκοπούς ή και κερδοσκοπικούς. Το μέσο που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται κατά τη τέλεση του συγκεκριμένου εγκλήματος, είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων το διαδίκτυο, αφού αυτό βοηθά στο να παραμείνουν οι δράστες ανώνυμοι και στο να διαδοθεί ταχύτατα το παράνομο υλικό.

Στα ξένα κυρίως κράτη έχει ανακύψει ο προβληματισμός, που σχετίζεται με τον προσδιορισμό της ηλικίας μέχρι την οποία ο άνθρωπος θεωρείται παιδί και εκ της ηλικίας του, μπορεί να συμπεριληφθεί στα θύματα του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας. Στη χώρα μας ωστόσο, δεν έχει υπάρξει αυτή η προβληματική, αφού επισημαίνεται ξεκάθαρα στον ποινικό μας κώδικα, πως θύμα του υπό ανάλυση αποτρόπαιου εγκλήματος μπορεί να είναι κάθε ανήλικος, δηλαδή κάθε πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών. Οι ανήλικοι λοιπόν στη χώρα μας, μπορούν εν δυνάμει να αποτελέσουν θύματα και προστατεύονται από τη νομοθεσία. Ο δικηγόρος Αθηνών Κωνσταντίνος Καμουζής είναι δίπλα σας με αμεσότητα.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ

Υπάρχουν και ανήλικοι δράστες και αυτό πολλές φορές το συναντάμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε μια αυξημένη συμμετοχή και των ανηλίκων σε τέτοιες δραστηριότητες και το ζήτημα δεν είναι αν διαθέτουν μια φωτογραφία την οποία με τη θέλησή του μπορεί να έστειλε ένας άλλος ανήλικος, αλλά μιλάμε για υλικό το οποίο μπορεί να έχει βιντεοσκοπηθεί παράνομα είτε σε μια τουαλέτα, είτε οπουδήποτε αλλού και στη συνέχεια αυτό να διακινείται μέσω διαδικτύου. Και σ' ένα σχολείο ή σ' ένα ραντεβού σ' ένα εξωτερικό χώρο ή οπουδήποτε αλλού. Και σε έναν ιδιωτικό χώρο ακόμα. Βλέπουμε ότι πολλές φορές τα παιδιά, ενδεχομένως να μην έχουν κατανοήσει τι είναι αυτό που κάνουν , αλλά εκείνη τη στιγμή προσπαθώντας να δείξουν ότι είχαν μια σεξουαλική επαφή ή ότι είναι σε μια σχέση, προσπαθούν αυτό να το αναδείξουν. Το αναδεικνύουν όμως με λάθος τρόπο και ιδιαίτερα με παράνομο τρόπο.

Ιάσονας Καραβολανίδης