Πάσχα στην Σύρο

Το Πάσχα στη Σύρο είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο και αυτό γιατί -ανεξάρτητα από το πότε πέφτει το Πάσχα των καθολικών- η Ορθόδοξη και Καθολική κοινότητα του νησιού γιορτάζουν μαζί τις άγιες αυτές μέρες, επιδεικνύοντας μια παραδειγματική ατμόσφαιρα συνύπαρξης και επισφραγίζοντας έτσι κάθε χρόνο τη μακραίωνη αρμονική συμβίωσή τους!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, όπου η πιο εντυπωσιακή στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η Ανάσταση, στη Σύρο είναι η Μεγάλη Παρασκευή και αυτό γιατί συνυπάρχουν οι Επιτάφιοι από τις ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες!

Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (της Μητρόπολης) στα γραφικά δρομάκια της πόλης…Πομπές με πιστούς και αναμμένα κεριά συρρέουν από όλες τις πλευρές της πόλης. Οι πιστοί που ακολουθούν τους Ορθόδοξους επιταφίους κρατούν στα χέρια τους κοντάρια με χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια, θέλοντας να συμβολίσουν με αυτό τον τρόπο τα πάθη του Χριστού. Οι τρεις αυτοί επιτάφιοι  συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη μπροστά από το Δημαρχείο, όπου γίνεται κοινή δέηση και ακούγονται ύμνοι από τη Χορωδία του Αγίου Νικολάου και την Φιλαρμονική του Δήμου. Ο επιτάφιος του Καθολικού ναού της Ευαγγελίστριας έχει ήδη προηγηθεί. Ένα θέαμα μοναδικό!

 

Leave a Reply