Updated on 30 Νοεμβρίου, 2024
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ…
η Ουσουάια της Αργεντινής
είναι η νοτιότερη πόλη στον κόσμο;
Λοιπόν, ναι αλλά και όχι... Γενικά υπήρχε ένα μπέρδεμα γιατί διεκδικούσαν το χρίσμα και δύο πόλεις της Χιλής: το Πόρτο Ουίλιαμς και η Πούντα Αρένας.
Υπάρχουν νοτιότερα και άλλοι άνθρωπινοι οικισμοί που βρίσκονται νοτιότερα, αλλά κανένας δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να αποτελεί πόλη σύμφωνα με τα κριτήρια ταξινόμησης του ΟΗΕ . Τελικά αν και το Πόρτο Ουίλιαμς φαίνεται να είναι πιο νότια, οι ειδικοί κατέληξαν ότι η νοτιότερη πόλη του κόσμου είναι η Ουσουάια.
Η Ουσουάια (Ushuaia) είναι πόλη της Αργεντινής Δημοκρατίας, πρωτεύουσα της Επαρχίας της Γης του Πυρός, της Ανταρκτικής και των Νήσων του Νότιου Ατλαντικού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2022 έχει πληθυσμό 82.615 κατοίκους. Βρίσκεται αρκετά κοντά στην Ανταρκτική και για αυτό εκεί κάνει λίγο κρύο: 2 βαθμούς τον χειμώνα περίπου και 9 βαθμούς το καλοκαίρι. Δύσκολο να μάθει κανείς το όνομά της αλλά σίγουρα πολλοί θέλουν να ταξιδέψουν σ' αυτήν με τις πινακίδες να προειδοποιούν ότι "φτάσατε στο τέλος του…κόσμου"!
Και λίγη ιστορία: Οι πρώτοι πληθυσμοί αυτής της γης έφτασαν με τα πόδια στη Μεγάλη Νήσο της Γης του Πυρός πριν από περισσότερα από 11.000 χρόνια, όταν ήταν ακόμη συνδεδεμένη με την ηπειρωτική Παταγονία. Ήταν νομάδες κυνηγοί και συλλέκτες από τον βορρά. Από αυτές τις εθνοτικές ομάδες, που σχετίζονταν με τους Τεουέλτσες (Tehuelches) της ηπείρου, προέκυψαν οι λαοί Σελκ’ναμ ή Όνας (Selk’nam ή Onas) και Χάους ή Μανεκ’ενκ (Haush ή Manek'enk). Λίγο καιρό αργότερα, έφτασε ένα δεύτερο κύμα εποίκων, οι θαλάσσιοι νομάδες, οι Γιαμάνας ή Γιάχγκαν (Yámanas ή Yahgan) και οι Καβεσκάρ (Kawésqar), που έπλεαν από νησί σε νησί στο δυτικό αρχιπέλαγος της Παταγονίας.
Και μερικές γρήγορες πληροφορίες:
- Η Ουσουάια βρίσκεται σε νησί. Ναι, σε ένα μεγάλο νησί, το Isla Grande de Tierra del Fuego, δλδ το μεγάλο νησί της γης του Πυρός.
- Αν θες να πας στην Ανταρκτική (και γιατί να μην θες; Εδώ δίπλα είναι!), πρέπει να περάσεις από την Ουσουάια.
Οι κάστορες είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής. Τους έφεραν από τον Καναδά στη δεκαετία του 1940 για τη γούνα τους αλλά το πείραμα δεν πέτυχε. Ο πληθυσμός τους έχει πολλαπλασιαστεί, καταστρέφουν τους κορμούς και είναι απειλή για το οικοσύστημα.
- Το εθνικό της πάρκο είναι το μόνο πάρκο της Αργεντινής με ακτογραμμή στον ωκεανό, με πολλά νησιά, νησίδες, καταρράκτες και δάση (ναι, αυτά που καταστρέφουν οι κάστορες!)
- Λίγα χρόνια αφού ιδρύθηκε η Ουσουάια, εκεί κάπου στα 1900 έστειλαν τους πιο επικίνδυνους κρατούμενους να χτίσουν τη δική τους φυλακή. Τους έστειλαν κυριολεκτικά στο τέλος του κόσμου (γιατί άραγε;). Τώρα το κτίριο στεγάζει το ναυτικό μουσείο και από εκεί παίρνεις και το τρενάκι για τη βόλτα στο εθνικό πάρκο.
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΣΤ'2: Χ.Β - Ι.Μ. - Θ.Μ - Α.Π
Πηγές: Wikipedia, spanish.academy, pixabay.
Updated on 2 Νοεμβρίου, 2024
Ήξερες ότι…
....το Ρέικιαβικ είναι η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου;
Tο Ρέικιαβικ (ισλανδικά: Reykjavík) είναι η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και, ταυτόχρονα, η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας και ιδρύθηκε το 1786.
Με γεωγραφικό πλάτος 64°08' Β, είναι αρκετά κοντά στον Αρκτικό Κύκλο (66°33' Β). Έχει πληθυσμό 135.714 κατοίκους (1-2024),[8] ενώ η ευρύτερη περιοχή της πόλης συγκεντρώνει 239.733 κατοίκους (1-2024).[9] Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 383.726[10] κατοίκους (1-2024).
Το 2008 ψηφίστηκε ως η πιο πράσινη πόλη του πλανήτη ίσως και γιατί η πρωτεύουσα της Ισλανδίας έχει το μεγαλύτερο δίκτυο θέρμανσης από γεωθερμική ενέργεια. Περίεργο είναι ότι το Ρέικιαβικ έχει την μεγαλύτερη αναλογία αυτοκινήτων ανά κάτοικο στον κόσμο, καθώς αντιστοιχούν 522 αυτοκίνητα για κάθε 1000 κατοίκους.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι κάτοικοι του Ρέικιαβικ και όλης της χώρας ανταλάσσουν για δώρα βιβλία τα οποία διαβάζουν εκείνη τη μέρα με ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας. Το έθιμο αυτό ονομάζεται jolabokaflod δηλαδή Χριστουγεννιάτικη βιβλιοπλημμύρα.
Και μερικές γρήγορες πληροφορίες:
- Το 2011 η UNESCO ανακύρηξε το Ρέικιαβικ πόλη της λογοτεχνίας και ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο με γλώσσα άλλη από τα Αγγλικά που έλαβε αυτήν την τιμή.
- Έχει ένα από τα παλαίοτερα κοινοβούλια στον κόσμο που λειτουργεί ακόμα (Ιδρύθηκε το 930 μ.Χ)
- Η πόλη ζεσταίνεται αποκλειστικά με γεωθερμική ενέργεια.
- Παραμένει από τις πιο κρύες πόλεις στον κόσμο. Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε το 2008 και ήταν 26 βαθμοί C
- Το 1924 απαγορεύτηκε τελείως η κατοχή σκύλων. Τώρα πια μπορεί κάποιος να έχει σκύλο ως κατοικίδιο με ειδική άδεια, Γι' αυτό συνεχίζει να είναι μια "γατούπολη". Η αναλογία γάτας/κατοίκου είναι 1:10.
Συγγραφή άρθρου: ΣΤ2