Η ταινία του Απριλίου μας πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896

‘‘Συνέβη στην Αθήνα’’-  It Happened in Athens (1962)

Η ταινία του Απρίλιου είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας του 2020, που θα λάμβανε χώρα στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020, αλλά αναβλήθηκε για φέτος, λόγω παγκόσμιων ανησυχιών για την πανδημία του κορονοϊού. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021. 

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν θα λάβει χώρα το γεγονός στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, μπορούμε όμως να μεταφερθούμε νοερά στο πνεύμα και στο ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων με μία ταινία που απευθύνεται στους μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων. Μαζί και η μεταγλωτισμένη ταινία ''Οι 12 Άθλοι του Αστερίξ" για τους σινεφίλ των μικρών τάξεων.

Παρακολουθείστε και τις δύο στη σελίδα

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου, 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

 

Φέτος υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον εικονογράφο και συγγραφέα Roger Mello. Ο Roger Mello, σχεδίασε στα ελληνικά κάποιες από τις χειρογραφές που αποτελούν μέρος του εικαστικού.

Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς μετέφρασε όπως κάθε χρόνο το μήνυμα στα ελληνικά. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εκτύπωσε και διανέμει την αφίσας.

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας παρουσιάζει 3 μικρά αφιερώματα με σκοπό τη μετάδοση της αγάπης για τα βιβλία στους μικρούς μας φίλους και τις μικρές μας φίλες, τα παιδιά! Και φυσικά, μη ξεχνάτε όλα τα βιβλία, ψηφιακά και ηχητικά, που μπορούν να γεμίσουν τον ελέυθερο χρόνο σας με τη μαγεία και τη φαντασία των ιστορίων! Απλά ανοίξτε με ένα Click την μαγική πόρτα και περιηγηθείτε στην σελίδα της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ...

“Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ”

Εμπνευσμένη από τον Μάγο του Οζ, τον τυφώνα Κατρίνα, τον κωμικό Buster Keaton και την αγάπη για τα βιβλία eίναι η 15λεπτη ταινία   “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”. Η ταινία εξιστορεί το τι συνέβη στον ήρωα Μόρις Λέσμορ που μετά την επέλαση ενός τυφώνα βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου τα βιβλία έχουν ζωντανέψει και συμπαραστέκονται στους ανθρώπους.

Μια καταπληκτική ταινία 15 λεπτών που αναμιγνύει διάφορες κινηματογραφικές τεχνοτροπίες (μινιατούρες, κινούμενα σχέδια με τη χρήση υπολογιστών, 2D animation). Κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012. Η σχέση ανθρώπου και βιβλίου σε ένα πολύ όμορφο 15λεπτο βίντεο.

“Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας!’’

Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο “Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας” («The Librarian of Basra») από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση του Γιάννη Παπαδόπουλου, μιλάει για μια αληθινή ιστορία.

(κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε το βιβλίο)

Η εισβολή στο Ιράκ έφτασε μέχρι τη Βασόρα στις 6 Απριλίου του 2003. Με τη βοήθεια φίλων και γειτόνων, η Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ, υπεύθυνη βιβλιοθηκάριος στην κεντρική βιβλιοθήκη της Βασόρας, κατάφερε να διασώσει το εβδομήντα τοις εκατό των βιβλίων της βιβλιοθήκης, προτού αυτή παραδοθεί στις φλόγες εννέα μέρες αργότερα. Τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν στον κόσμο από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, Σέιλα Κ. Ντιούαν.

‘’Πώς σώθηκε το τελευταίο βιβλιοπωλείο’’

Tι γίνεται όταν 3 φίλοι προσπαθούν να σώσουν το τελευταίο βιβλιοπωλείο εν Έτει 2121; Δείτε την ιστορία της ComicTales από την πένα της Ζωής Καραγεωργίου και την εικονογράφηση της Maira Tranou (TranouEducation).

(Συνεργασία Εκπαιδευτικών Σελίδων για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2021)

Bonus track: It's a Book (Είναι Βιβλίο)