Τρεις Ιεράρχες

Τον 11ο αιώνα, πολλά χρόνια μετά την κοίμηση των τριών μεγάλων αγίων, του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, οι πιστοί Χριστιανοί στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν να μαλώνουν για το ποιος από τους τρεις Αγίους ήταν ο σημαντικότερος. Σύντομα δημιουργήθηκαν τρεις δυναμικές ομάδες υποστηρικτικών τους, οι Βασιλείτες, οι Ιωαννίτες και οι Γρηγορίτες. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτέρευε. Μια νύχτα οι Άγιοι Ιεράρχες εμφανίστηκαν σε όραμα στον Επίσκοπο Ευχαΐτων, τον Άγιο Ιωάννη τον Μαυροπόδα, ο οποίος λυπόταν πολύ με αυτές τις διαφωνίες που ταλαιπωρούσαν την Εκκλησία.

"Ιωάννη, κάλεσε τους πιστούς", είπαν στον επίσκοπο και οι τρεις μαζί, "πες τους ότι μεταξύ μας δεν υπάρχει πρώτος, δεύτερος ή τρίτος. Στον ουρανό είμαστε ενωμένοι στην αγάπη του Χριστού και δεν θέλουμε διαφωνίες στη γη".

Όταν ο Επίσκοπος ξύπνησε, έκανε όπως ακριβώς του είχαν πει οι τρεις Άγιοι πατέρες. Κάλεσε τους Χριστιανούς και τους είπε:

"Αδέρφια! Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες είναι λαμπροί φωστήρες της Εκκλησίας μας. Πρέπει να τους έχουμε και τους τρεις στην καρδιά μας και να ακολουθούμε το παράδειγμά τους".

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ, Μικρά και Ορθόδοξα (20), Εκδόσεις: Ποταμίτου

Μπορείτε να διαβάσετε μια ιστορία για το έργο των Τριών Ιεραρχών.

https://read.bookcreator.com/ZdL0CPCPAUcE2HpYtobN9oDuYal2/LU-2w64_QvOZT0bSk2Bl0Q

Leave a Reply