Ελληνικά

Η γυμναστική περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Α΄ Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα και αποτελεί ένα από τα βασικά ολυμπιακά αθλήματα. Το 1928 στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ προστέθηκαν και τα γυναικεία αγωνίσματα γυμναστικής.

Ως το 1980 στις Ολυμπιάδες γινόταν μόνο η ενόργανη γυμναστική. Από το 1984 στο Λος Άντζελες προστέθηκε και η ρυθμική γυμναστική που είναι καθαρά γυναικείο άθλημα. Το 2000 στο Σίδνεϊ μπήκε το τραμπολίνο.

Αγώνες ενόργανης γυμναστικής υπήρχαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα.

Αγωνίσματα

-Ενόργανη γυμναστική

Άνδρες

Το ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ ανδρικά αγωνίσματα ενόργανης: έξι ατομικά αγωνίσματα οργάνων, το ατομικό σύνθετο και το ομαδικό σύνθετο. Σε παλιότερες ολυμπιάδες διεξήχθησαν και άλλα αγωνίσματα γυμναστικής.

 

Γυναίκες

Το ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι γυναικεία αγωνίσματα ενόργανης: τέσσερα ατομικά αγωνίσματα οργάνων, το ατομικό σύνθετο και το ομαδικό σύνθετο. Σε παλιότερες ολυμπιάδες διεξήχθη και μια παραλλαγή της σημερινής ρυθμικής.

Σημείωση: Το ομαδικό με όργανα ήταν ένα είδος ρυθμικής γυμναστικής. Περιλάμβανε ασκήσεις ομάδων στο έδαφος με μπάλες, κορύνες, κορδέλες και κρίκους.

-Ρυθμική γυμναστική

Το 1952 και το 1956 είχαν διεξαχθεί ασκήσεις με όργανα της ρυθμικής (μπάλες, κορύνες, κορδέλες και κρίκους) ως αγώνισμα της ενόργανης.

-Τραμπολίνο

Ελληνικά μετάλλια

Η Ελλάδα έχει συνολικά 12 μετάλλια (5 χρυσά, 3 ασημένια, 4 χάλκινα) στη γυμναστική. Από αυτά ένδεκα είναι από την ενόργανη (τα περισσότερα το 1896) κι ένα στη ρυθμική.

  • Med 1.png Χρυσά: 5
  • Med 2.png Ασημένια: 3
  • Med 3.png Χάλκινα: 4
  • Σύνολο: 12

Med 1.png Χρυσά

Med 2.png Ασημένια

Med 3.png Χάλκινα

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Λευτέρης Πετρούνιας

Ελευθέριος Πετρούνιας
Elefthérios Petroúnias Rio 2016.jpg

Ο Πετρούνιας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση 30 Νοεμβρίου 1990 (30 ετών)
Ύψος 1,64 μ[1]
Βάρος 62 κιλά
Σύζυγος Βασιλική Μιλλούση
(π. 2019)
Άθλημα
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Άθλημα Ενόργανη γυμναστική
Αγώνισμα Κρίκοι
Επιδόσεις και διακρίσεις
Τελικοί των Ολυμπιακών 1 — 2016
Τρίτη θέση, χάλκινο μετάλλιο — 2020

Ο Λευτέρης Πετρούνιας (Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 1990) είναι Έλληνας γυμναστής και ολυμπιονίκης με ύψος 1,64 μ. και μάζα  62 κιλών και διακρίνεται ιδιαίτερα στο αγώνισμα των κρίκων. Έχει αναδειχθεί χρυσός ολυμπιονίκης το 2016, 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και 5 φορές πρωταθλητής Ευρώπης.

Αρχη

Ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία 5 ετών στον Πανιώνιο αλλά το 2005 σε ηλικία 15 ετών έκανε την επανάστασή του, εγκαταλείποντας προσωρινά το άθλημα για να επιστρέψει σε αυτό το 2008, αποφασισμένος να γράψει ιστορία.

Κάποια στιγμή είχε εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθεί με το πατινάζ. «Όλα αυτά μέσα στο γυμναστήριο, το τραμπολίνο, το δίζυγο, τα στρώματα, τα είδα τότε σαν έναν μεγάλο παιδότοπο, σαν μια τεράστια παιδική χαρά», έχει δηλώσει ο ίδιος.

Στο Λύκειο υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής, γεγονός που τον ανέδειξε σε πρόεδρο του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου του. Εκείνη την εποχή ανακάλυψε την άλλη μεγάλη του αγάπη, το παρκούρ, το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα όταν έχει χρόνο καθώς τον βοηθά τόσο στην ελαστικότητα όσο και ως εκτόνωση

Οικογένεια

Είναι πατέρας δύο παιδιών με τη σύζυγό του (2019) Βασιλική Μιλλούση.

Μια σκέψη στο “Ολυμπιακοί αγωνες [Γυμναστικη]”

Αφήστε μια απάντηση