Loading...
Φαγητό

Γύρος

Γύρος κοτόπουλο, σπιτικός και πεντανόστιμος - Miss Healthy LivingΓύρος ονομάζεται το έδεσμα που αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος από διάφορα μέρη του ζώου.

Ο γύρος πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη "γύρα", ή αλλιώς περιστροφή που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα όπου περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά.

Τα μικρομάγαζα που άνοιξαν το 1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι συνταγές του γύρου εξαπλώθηκαν με την μετανάστευση ως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Σήμερα, μεγάλες εταιρίες εστίασης όπως τα Goody's, τα Everest (πολίτικο) και τα McDonald's προσφέρουν παραλλαγές γύρου στο μενού τους. Στη Γερμανία και τη Γαλλία το ντονέρ κεμπάπ αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο έτοιμο φαγητό, ενώ και ο χοιρινός γύρος των Ελλήνων αποτελεί γνωστό φαγητό. Πλέον πωλείται σε όλη την Ελλάδα ακόμη και μέσω του διαδικτύου.

Ο γύρος φτιάχνεται κυρίως με χοιρινό κρέας, ωστόσο υπάρχουν παραλλαγές με κρέας κοτόπουλου, αρνιού και κιμά - όπως το κεμπάπ. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα, αλλά και ως μερίδα. Σερβίρεται με διάφορες σαλάτες: ο χοιρινός γύρος με τζατζίκι κυρίως στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο ή στραγγιστό πρόβειο γιαούρτι στην Κρήτη και σε νησιά , ή μουστάρδα, κέτσαπ στη βόρεια Ελλάδα, ή σάλτσα στιφάδου στην Κέρκυρα, ο γύρος κοτόπουλου με σως ή στραγγιστό πρόβειο γιαούρτι ή κέτσαπ και μουστάρδα. Επίσης, μπορεί να συνοδεύεται από ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες. Σήμερα στην Ελλάδα ο γύρος με κιμά έχει απαγορευθεί με σχετική αγορανομική διάταξη λόγω των υγειονομικών παραβάσεων που είχαν σημειωθεί. Ο νοστιμότερος γύρος παράγεται από το κρέας λαιμού του χοίρου.

Συνήθως, ένας χοιρινός γύρος με αλάδωτη πίτα έχει γύρω στις 350 με 400 θερμίδες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν τις 600-700 ανάλογα τι συνοδευτικά υπάρχουν (π.χ. τζατζίκι, πατάτες, μουστάρδα κτλ), ενώ ανάλογα και την περιεκτικότητα σε λιπαρά λόγω της πίτας, καθώς και άλλων συστατικών (π.χ. σως), μπορεί να φτάσει και τις 1.000 θερμίδες.

Πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Γύρος

Leave a Reply