Ποια βήματα ακολουθώ για τη δημιουργία ιστολογίου;

Πληκτρολογούμε σε μία μηχανή αναζήτησης την ηλεκτρονική διεύθυνση https://e-me.edu.gr/ 

Στη συνέχεια εισάγουμε τους κωδικούς του Π.Σ.Δ. Μόλις εισέλθουμε στο περιβάλλον του e-me.edu,gr, επιλέγουμε το κίτρινο πλαίσιο στο οποίο αναγράφεται "e-me blogs". Εμφανίζεται ένα κίτρινο περιβάλλον με πληροφορίες για τα ιστολόγια χρηστών και κυψελών. Το επάνω μέρος της οθόνης είναι μαύρο. Εκεί υπάρχει η επιλογή "Οι ιστότοποί μου". Κάνοντας κλικ σε αυτήν την επιλογή μεταβαίνουμε σε σελίδα και επιλέγουμε:

Καλό θα ήταν να πατήσουμε "Πίνακας ελέγχου", για να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε το ιστολόγιό μας.

Στην οθόνη εμφανίζονται επιλογές με βήματα σε στήλες.

Στα "πρώτα βήματα", αν επιλέξουμε το κίτρινο πλαίσιο, θα μας οδηγήσει σε μία σελίδα που μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε την εμφάνιση του ιστολογίου και να προσθέσουμε, αν επιθυμούμε, μικροεφαρμογές.

Αν επιλέξουμε τις "Μικροεφαρμογές", δίνονται δύο δυνατότητες σχετικά με το πού θα τοποθετηθούν αυτές στην ιστοσελίδα.

         

Τα Widgets (μικροεφαρμογές) είναι αντικείμενα με ειδικό περιεχόμενο που τοποθετούνται σε προκαθορισμένες θέσεις στο υποσέλιδο (Footer) του θέματος  που έχουμε επιλέξει για την ιστοσελίδα μας).

Είναι χρήσιμο να επιλέξουμε την "Αναζήτηση", ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να εισάγει όρους που θέλει να αναζητήσει στο περιεχόμενο της σελίδας μας.

Σε κάθε μικροεφαρμογή υπάρχει μία σύντομη επεξήγηση ακριβώς από κάτω, η οποια βοηθάει να κατανοήσουμε τον ρόλο της.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το "Ημερολόγιο" και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή που επιτρέπει στους επισκέπτες του ιστολογίου μας να καταγράφουν τα σχόλιά τους:

Στη συνέχεια μπορούμε να ακολουθήσουμε τα "Επόμενα βήματα" ή την επεξεργασία της σελίδας με βάση τις επιλογές που υπάρχουν στην αριστερή μαύρη στήλη.

Στα νέα άρθρα που γράφω μπορώ να συμπεριλάβω και ασκήσεις κλειστού τύπου (π.χ. πολλαπλής επιλογής, κουίζ, κα). Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πάω στην αρχική σελίδα (επιλέγω στην αριστερή γωνία την μέλισσα) και να επιλέξω το κόκκινο πλαίσιο που γράφει "eme-content".

Μόλις δημιουργήσω εκεί την άσκηση που θέλω, ξαναγυρίζω στο άρθρο μου και επιλέγω από τη γραμμή εργαλείων το γκρι ορθογώνιο με την αντίστοιχη ονομασία "eme-content".

Προσοχή! Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα άρθρο σας, να μην ξεχνάτε να πατάτε "Ενημέρωση", για να αποθηκεύονται οι αλλαγές!

Δεν είναι, λοιπόν, και τόσο δύσκολη η δημιουργία ενός ιστολογίου...

Τι θα λέγατε να φτιάξετε και εσείς ένα;

Leave a Reply