Δε θέλω να μεγαλώσω….

Ο Πίτερ Παν είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τον Τζέιμς Μάθιου Μπάρι. Ο ήρωας είναι γνωστός για τη φράση "Δεν θέλω να μεγαλώσω", φράση που εκφράζει την επιθυμία του να παραμείνει για πάντα παιδί, να ζει ανέμελα.

"Δεν θέλω να μεγαλώσω επειδή θα χάσω την παιδική μου αθωότητα και την ελευθερία να ζώσω χωρίς ευθύνες και υποχρεώσεις".

H ιδέα αυτή αντικατοπτρίζει τον φόβο πολλών ανθρώπων απέναντι στην ενηλικίωση. Οι ενήλικες συχνά αντιμετωπίζουν πολλές ευθύνες, υποχρεώσεις και πίεση κάτι που μπορεί να φαίνεται τρομακτικό σε ένα παιδί.

Ο Πίτερ επιθυμεί  να παραμείνει στην ανέμελη και μαγική ζωή στην χώρα του Ποτέ, όπου μπορεί να ζει περιπέτειες χωρίς περιορισμούς.

Μια φανταστική χώρα λοιπόν είναι αυτή που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στο χώρο του σχολείου μας. Μια χώρα που τα παιδιά θα αισθάνονται όμορφα, ασφαλή. Μια χώρα που εμπνέει εμπιστοσύνη, υιοθετεί νέες γνώσεις και εμπνέει τα παιδιά οδηγώντας τους σε νέες κατακτήσεις.

Σε αυτή τη χώρα θα υπάρχει

Ασφάλεια/ Τα παιδιά να νιώθουν προστατευμένα και άνετα γνωρίζοντας ότι βρίσκονται σε ένα χώρο όπου μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους χωρίς φόβο και επίκριση.

Εμπιστοσύνη/ Δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου οι σχέσεις μεταξύ μαθητών και δασκάλων βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη  και σεβασμό.

Έμπνευση/τα παιδιά εμπνέονται να εξερευνήσουν νέες ιδέες και να ανακαλύψουν τις δικές τους δυνατότητες, οδηγούμενα από το  πάθος και τη φαντασία τους.

Μάθηση/ Η εκπαίδευση είναι συναρπαστική και προσανατολισμένη στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της κριτικής σκέψης.

Ένα σχολείο μαγικό, εξωπραγματικό;.....ίσως.....ας προσπαθήσουμε όμως όλοι μαζί για τη δημιουργία μιας σχολικής μικρο-κοινότητας που να έχει θετική επίδραση στη ζωή των παιδιών, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς, αυτοδύναμους και πάνω από όλα σε ευτυχισμένους ανθρώπους.

Leave a Reply