English

Θεματική ενότητα: Animals (Unit 6)

Γνωστικό αντικείμενο: Αγγλικά

Θεματική ενότητα: Animals (Unit 6)

Τάξη: Δ’

Ηλικιακή ομάδα: 9-10

Επίπεδο γλωσσομάθειας: A1 (σύμφωνα με την κλίμακα ΚΕΠΑ)

Προφίλ ομάδας στόχου: Η τάξη αποτελείται από 16 παιδιά αστικής περιοχής με αρκετή ομοιογένεια σε γνωστικό επίπεδο στην ξένη γλώσσα.

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

Η θεματική ενότητα αφορά στο φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και ειδικότερα τα υπό εξαφάνιση. Οι ειδικοί επικοινωνιακοί μας στόχοι είναι να μπορούν οι μαθητές να περιγράφουν ένα ζώο (χρώμα, μέγεθος, απλές συνήθειες κλπ) μέσα από ένα κείμενο γραπτό, ακουστικό ή πολυτροπικό και να αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Να διαβάζουν και να εντοπίζουν την πληροφορία

Να βρίσκουν, να συλλέγουν, να κατηγοριοποιούν και να παρουσιάζουν την πληροφορία

Να παράγουν γραπτό και προφορικό λόγο

Να δουλεύουν σε ομάδες και να συνεργάζονται

Είδος δραστηριότητας: συνεργατική, διερευνητική

Περιγραφή της δραστηριότητας: Οι μαθητές είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες e-me και e-class, οπότε τις χρησιμοποιούμε για να αναθέσουμε τις εργασίες με προετοιμασία στο σπίτι και συνέχεια στην τάξη. Καλούνται  να παρακολουθήσουν ένα βίντεο από το αποθετήριο σχετικό με την ενότητα του μαθήματος  Animals (Unit 6), να διαβάσουν και να εντοπίσουν πληροφορίες για τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση. Σε κάθε ομάδα θα ανατεθούν δύο ζώα, θα κάνουν μια λίστα με τις σημαντικότερες πληροφορίες για αυτά (χώρα, μέγεθος, τροφή) και θα βρουν φωτογραφίες, τις οποίες επίσης θα ανεβάσουν. Το αποτέλεσμα θα μας το παρουσιάσουν και προφορικά στην τάξη σε επόμενη διδακτική ώρα χρησιμοποιώντας απλό ενεστώτα ως γραμματικό χρόνο παρουσίασης. Η εργασία θα ανατεθεί σε 4 ομάδες των 4 ατόμων επιλέγοντας τους μαθητές από την κυψέλη ανάλογα με το φύλο και τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Διάρκεια: 45’

Οργάνωση τάξης: εργασία σε ομάδες

Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, εργαλεία, πηγές:

Animals in danger (webquest) http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-6077

Ο σύνδεσμος θα είναι αναρτημένος και στην e-me στον τοίχο της κυψέλης της Δ’ τάξης.  https://e-me.edu.gr/ttellidou/groups

 

Οι ομάδες μπορούν να εργαστούν στο περιβάλλον https://files.e-me.edu.gr/apps/files/?dir=/Mindmaps&fileid=24576241#mindmap

και να αναρτήσουν φωτογραφίες των ζώων και πληροφορίες σε διάταξη χάρτη.

Οδηγίες προς τους μαθητές:

Παρακολουθήστε το βίντεο Animals in danger (webquest) http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-6077

Επικεντρωθείτε στα ζώα που σας έχουν ανατεθεί ως ομάδα, εντοπίστε και καταγράψτε τις πληροφορίες σχετικά με την χώρα που ζουν, το μέγεθος και την τροφή τους. Αναζητείστε φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και παρουσιάστε τα στο mindmaps .

 

Τεκμηρίωση της δραστηριότητας: 

Το μαθησιακό αποθετήριο παρέχει αρκετό συμπληρωματικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για να εμπλουτίζονται οι γνώσεις των μαθητών. Το συγκεκριμένο βιντεάκι μέσα από την πλούσια αλλά και δύσκολη για το επίπεδο των μαθητών Α1 γλώσσα, δίνει κίνητρο για αφαιρετικές διαδικασίες και κατανόηση από τα συμφραζόμενα. Επίσης, το ψηφιακό περιβάλλον και η ομαδική συνεργασία βοηθάει στην δημιουργία ενός ελκυστικού και αποτελέσματος.

Με τους εννοιολογικούς χάρτες οι μαθητές μπορούν να αναπαραστήσουν γνωστικά τις γνωστές και νέες έννοιες. δίνεται η δυνατότητα για ποικίλες διατάξεις, για προσθήκη σχολείων και για μια ελκυστική ψηφιακή παρουσίαση. Η δημιουργική απασχόληση με το ψηφιακό περιβάλλον απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του μαθητή και την αλληλεπίδραση με το μαθησιακό περιβάλλον.

Πρόσθετα στοιχεία:

Τα ψηφιακά περιβάλλοντα ανάθεσης εργασιών μας δίνουν την ευχέρεια να αναθέτουμε εξατομικευμένες εργασίες με διαβαθμισμένη δυσκολία επιλέγοντας ανάλογα τους μαθητές ή τις εργασίες.

Προσφέρονται για αυτοαξιολόγηση, μαθητών και μαθήματος.

Εννοείται ότι χρειάζονται πληροφοριακός, τεχνολογικός γραμματισμός και χρόνος για επεξεργασία και ανατροφοδότηση.

One thought on “Θεματική ενότητα: Animals (Unit 6)”

Leave a Reply