Protected: Σταυροί του Πλατανιά – Φυλαχτά που έμειναν στην ιστορία

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Το ξωκκλήσι του σπιτιού μας!

Στον Πλατανιά, έξω από την Βόνιτσα, μένει η γιαγιά και ο παππούς που τους επισκέπτομαι καθημερινά! Μαζί με τα ξαδέρφια μου, συνηθίζουμε να παίζουμε στα χωράφια, να σκάβουμε και να ασχολούμαστε με τις αρχαιολογικές έρευνες της περιοχής. Συνήθως, τα πρωινά, σηκωνόμαστε νωρίς, φεύγουμε από την Βόνιτσα, και μετά το πρωινό με τα σύκα πάμε στην σκιά των ελιών και του Πλάτανου που έχουμε.

Χτες, στον Πλάτανό μας, που έχει ίσκιο μεγάλο και κορμό πάνω από 100 ετών, αποφασίσουμε να φτιάξουμε ένα ξωκκλήσι, το οποίο θα είναι ξεχωριστό. Έχει μόνο πορτόνι για να περάσουμε μέσα, στην αυλή του Πλάτανου. Για να μην έρχονται τα φίδια και οι σκορπιοί, καθαρίσαμε όλα τα χόρτα και τα πεσμένα φύλλα, τα οποία θα κάψουμε τον χειμώνα, και για πάτωμα θα βάλουμε γύρω από την ρίζα και το πορτόνι πέτρες. Έχω κρεμάσει δύο εικόνες της Παναγίας, ένα καμπανάκι, και το ξωκκλήσι ονομάσαμε όπως έναν άλλο Πλάτανο, Παναγία Πλατανιώτισσα. Σήμερα επίσης, βάζομε κεριά, ένα καντήλι και περισσότερες πέτρες για πάτωμα. Πάνω στο διάλειμμα της εργασίας μας, τα ξαδέρφια μου κι εγώ φτιάξαμε ένα μικρό βιντεάκι.

Από το μπαλκόνι του σπιτιού

Επειδή είναι 30 μέτρα απόσταση από το σπίτι, και το μισό χωράφι μες στον ήλιο και με πέτρες, κουραζόμασταν τις πρώτες ώρες αλλά μετά αντέχαμε. Μια άσπρη εικόνα που φάνηκε, είναι δική μου χειροποίητη και δείχνει τον Ιησού Χριστό εν Σταυρό. Καθόμαστε επίσης στην ρίζα του δέντρου, μετά από πολλή εκκαθάριση μέχρι το μεσημέρι, που βάζει περισσότερη ζέστη, αν και ο Πλάτανος έχει δροσιά. Χτες, που έλειπα, τα ξαδέρφια μου (5 χρονών και 7 χρονών), είχαν κάνει καλή δουλειά, φρόντισαν τις εικόνες που παρέσυρε ο αέρας και με ενημέρωναν. Σήμερα, κάναμε την περισσότερη δουλειά αν και έχουμε πολλή ακόμα. Δεν υπολογίζουμε πότε θα κάνουμε τα "εγκαίνια" του ξωκκλησιού μας, όμως δουλεύουμε πρωι μεσημέρι ακατάπαυστα.

Η μάχη του Βελιγραδίου 1456 – Η τεράστια ήττα των Οθωμανών που ο Μωάμεθ ο Πορθητής κόντεψε να αυτοκτονήσει

Η πολιορκία και η μάχη του Βελιγραδίου το 1456 αποτελεί μια από τις πλέον αποφασιστικές συγκρούσεις στη Βαλκανική την περίοδο της οθωμανικής εξάπλωσης. Μετά την Άλωση της Πόλης οι Τούρκοι, υπό τον Μωάμεθ Β’ Πορθητή, σκόπευαν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε όλη την χερσόνησο του Αίμου. Αντίπαλοι τους ήταν ο Ιωάννης Ουνιάδης και ο Γεώργιος Καστριώτης, ενώ κατόπιν προστέθηκε και ο Βλαντ Ντρακούλ. Continue reading

Η μάχη του Πλατανιά, έτος 1494 | Η στρατηγική των χριστιανών και ήττα των Οθωμανών

Το 1444, ο Μουράτ ο Β' κατακτά το κάστρο της Βόνιτσας. Ένα χρόνο μετά την άλωση, οι Ενετοί πολιορκούν το κάστρο χωρίς επιτυχία. Από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, πέρασαν 41 χρόνια και η Βόνιτσα δεν είχε ακούσει λειτουργεία και καμπάνες της εκκλησίας. Continue reading

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ

Από την Βικιπαίδεια (85 περίπου αυτοκράτορες)

Δυναστεία του Κωνσταντίνου

Continue reading

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: Ιστορική περιοχή της Βόνιτσας – Η ιστορική αξία της που λίγοι γνωρίζουν

Ο Πλατανιάς είναι μια εξοχική περιοχή της Βόνιτσας. Οι δρόμοι του είναι η Ιόνια οδός, και πολλοί άλλοι τοπικοί δρόμοι, προς Πάλαιρο, Μοναστηράκι, Αμφιλοχία κ.α. Τα δέντρα και τα ζώα του, είναι αμέτρητα και μάλιστα περισσότερα από τους 5.000 κάτοικους της Βόνιτσας! Ο τόπος είναι γνωστός για τα γεράκια που όταν πετάνε μαζί, δημιουργούν σύννεφα στον ουρανό, τα ποτάμια που ποτίζουν πάνω από χίλια πλατάνια και τα χωράφια που καλύπτουν τα 2/5 της τεράστιας κοιλάδας. Λίγοι στην πόλη μου γνωρίζουν το αίμα που χύθηκε στους λόφους, στα ποτάμια που κοκκίνισαν, οι νικητήριες μάχες.

Έχω ξάδερφους που έχουν μελετήσει για τις πιο ξακουστές μάχες του Πλατανιά. Οι 2 σημαντικότερες είναι αυτή με τον στρατό του αυτοκράτορα Ιουστινιανού εναντίον των Βίκινγκ(Νορμανδών) και αυτή του 1822, όπου ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας, παρέσυρε σε αυτήν την ξακουστή περιοχή τους Οθωμανούς Τούρκους. Έχει υπάρξει μάχη μεταξύ Ενετών και Τούρκων, το έτος 1717, όπου καταστράφηκαν οι ναοί.

Σήμερα, γίνονται αρχαιολογικές σε διαφορετικά μέρη της περιοχής. Σε ένα από τα χωράφια, ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε μεγάλο βασίλειο, αν και το μόνο δείγμα ήταν οι αρχαιοελληνικοί τάφοι.