Μεσογειακή Διατροφή: Τι είναι και ποια τα οφέλη της;

 

Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της

 

Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή αφορά τον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι ότι έχουν ελαιόδεντρα.
Η μεσογειακή διατροφή είναι εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων (κυρίως των κατοίκων της Κρήτης), της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ακόμη, των χωρών της Μέσης Ανατολής γύρω από την Μεσόγειο θάλασσα.

Η διατροφή αυτή δίνει έμφαση κυρίως στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών, σπόρων, φρούτων και λαχανικών.
Επίσης είναι μέτρια η κατανάλωση στα ψάρια, το άσπρο κρέας, το κόκκινο κρασί και γαλακτοκομικά. Τέλος, είναι  σπάνια η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων.

Που βασίζεται η μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως:

  • Στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (κύρια πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων)
  • Στο ελαιόλαδο (κύρια πηγή καλών λιπαρών)
  • Στα όσπρια (κύρια πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών)
  • Στο κόκκινο κρέας (κύρια πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και κρεατινίνης)
  • Στους σπόρους (πηγή βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων κ.ο.κ)
  • Στην μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κύρια πηγή τυροσίνης)
  • Στην ισορροπημένη κατανάλωση κρέατος και των παραγόντων του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply