Εκτέλεση
Για να φτιάξεις τους αφράτους λουκουμάδες παραλίας με ζάχαρη, πιάσε πρώτα τη μαγιά για να αρχίσει γρήγορα να φουσκώνει η ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 1 κ.σ ζάχαρη από τη συνολική. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθεί η μαγιά στο χλιαρό γάλα. Τότε, προσθέτουμε 2 κ.σ από το συνολικό αλεύρι.
Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το χυλό. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας, να σταθεί το προζύμι για 10΄και να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά. Όταν εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια, είναι έτοιμο για ζύμωμα με τα υπόλοιπα υλικά.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και την ζάχαρη. Τα χτυπάμε με σύρμα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι. Κάνουμε λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά αυγά-γάλα, το φουσκωμένο προζύμι και σε χαμηλή ταχύτητα ζυμώνουμε με τον γάντζο. Όταν τα υλικά μαζευτούν σε μπάλα γύρω από τον γάντζο του μίξερ, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία, ρίχνουμε σταδιακά το μαλακό βούτυρο.
Χτυπάμε για περίπου 10΄ τη ζύμη μέχρι να γίνει απαλή, λεία, ελαστική και εύπλαστη σαν μια μεγάλη τσίχλα.
Με βουτυρωμένα δάχτυλα πιάνουμε την ζύμη, μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και τη βάζουμε σε μεγάλο λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν φουσκώσει και μπήγοντας το δάχτυλο στο κέντρο της, η δαχτυλιά μένει σταθερή και δεν κλείνει.
Αδειάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη στον πάγκο. Τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μεγάλο χοντρό φύλλο, με πάχος ανάμεσα σε μισό και 1 εκατοστό.
Με κουπ πατ 8-9 εκατοστών κόβουμε δίσκους. Στο κέντρο τους, κόβουμε τρύπα με κουπ πατ 3 -4 εκατ. Αυτά τα μικρά λουκουμαδάκια από το κέντρο γίνονται ανάρπαστα.
Κόβουμε τετράγωνα αντικολλητικά χαρτιά και τα αραδιάζουμε στον πάγκο. Ακουμπαμε πάνω έναν έναν λουκουμά να φουσκώσει.
Σκεπάζουμε τους λουκουμάδες για να γίνουν φουσκωτοί. Τους αφήνουμε για 30΄να φουσκώσουν ξανά.
Ζεσταίνουμε φαρδιά κατσαρόλα με 5 εκατοστά ηλιέλαιο. Αφήνουμε να κάψει καλά.
Ένα ένα χαρτάκι με λουκουμά, με μια σπάτουλα το αφήνουμε μέσα στο καυτό λάδι. Μόλις ο λουκουμάς πέσει στο λάδι ξεκολλάει από το χαρτί. Αφαιρούμε το χαρτί.
Πρέπει να τηγανίζεις τους λουκουμάδες λίγους λίγους τη φορά, για να μην πέφτει η θερμοκρασία λαδιού. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά να ροδίσουν γυρίζοντας τους κι από τη άλλη πλευρά.
Μόλις τους βγάζουμε, καυτοί όπως είναι τους βουτάμε στην κρυσταλλική ζάχαρη για να κολλήσει πάνω τους.
Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τους υπόλοιπους λουκουμάδες.
Τέλος, τηγανίζουμε και τα μικρά λουκουμαδάκια και τα βουτάμε στη ζάχαρη.
Όση ζύμη περισσέψει περιμετρικά, την ξαναζυμώνουμε, την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και κόβουμε λουκουμάδες.
Λουκουμάδες παραλίας χωρίς τηγάνισμα
Αν δεν θέλεις να τηγανίζεις, αραδιάζεις τους λουκουμάδες σε λαμαρίνες, στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και όταν φουσκώσουν τους ψήνεις στον φούρνο για 20΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα, να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από το φούρνο, τους αλείφεις με λάδι ή λιωμένο βούτυρο και τους βουτάς στη ζάχαρη.
Μυστικά για τέλειους λουκουμάδες
-Οι αφράτοι λουκουμάδες θέλουν ζύμη απαλή, μαλακή και βουτυράτη.
-Θέλουν καλή ξεκούραση μέχρι να ωριμάσει η ζύμη.
-Αφού φουσκώσεις τη ζύμη σου και έχεις χρόνο, μπορείς να την σκεπάσεις και να την αφήσεις 1 νύχτα στο ψυγείο σου. Θα γίνουν απίστευτοι. Θα ανοίγει πολύ εύκολα το φύλλο όταν παγώσουν και θα κόβεται πιο σωστά.
-Αν αλευρώσεις τον πάγκο σου για να ανοίξεις τη ζύμη λουκουμά, πρέπει μετά να ξεσκονίσεις τη ζύμη με πινέλο, για να βγουν αφράτοι και μαλακοί οι λουκουμάδες παραλίας.
-Αν παγώσεις τη ζύμη στο ψυγείο, θα αποφύγεις το αλεύρι στο άνοιγμα του φύλλου και θα βγουν πιο αφράτοι οι λουκουμάδες σου.
μμμ
Ωραίο το ά
άρθρο σου!
Ωραίο το άρθρο σου!