ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η ιταλική γαστρονομία είναι απλή, γουστόζικη και έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο με τις διάσημες σπεσιαλιτέ της. Τα υλικά των Ρωμαίων είναι τόσο ποιοτικά και απλά, που τα εκτιμάς από την πρώτη δοκιμή. Πρωταγωνιστές είναι το σκόρδο που το αγαπούν και το χρησιμοποιούν είτε ωμό είτε μαγειρεμένο και η τομάτα που είναι η βασίλισσα των λαχανικών στην Ιταλία. Στην κορυφή βρίσκονται επίσης μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το δεντρολίβανο, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν τα φινετσάτα τυριά και το εκλεκτό ελαιόλαδο. Οι Ιταλοί είναι γεμάτοι πάθος και ξέρουν να απολαμβάνουν τη ζωή. 

Αλλάζει η Ιταλία: Κατεβάζουν σημαίες Ε.Ε, ανεβάζουν Ρωσίας και Κίνας

Napolitana ή Napoli: Η αυθεντική
Είναι η πιο απλή -και κατά πολλούς η πιο νόστιμη- μακαρονάδα, αφού γίνεται με τρία μόλις υλικά: σκόρδο, ντομάτα και ελαιόλαδο. Στη Νάπολη αυτή η σάλτσα αναφέρεται ως La Salsa, δηλαδή η σάλτσα. Βασιλικός, δάφνη, θυμάρι, ρίγανη, σπόροι πιπεριού και ενίοτε μανιτάρια προστίθενται για να εμπλουτιστεί ελαφρά η βάση, ανάλογα με τα γούστα και τις ορέξεις, όμως πια παύει να είναι κλασική napolitana. Είναι η πιο γρήγορη και χορταστική λύση για τις ξαφνικές λιγούρες και φυσικά το σπαγγέτι είναι το ιδανικό της ταίρι.

Η πιο νόστιμη μακαρονάδα ναπολιτάνα | Συνταγές

 

 

Carbonara: H μακαρονάδα του καρβουνιάρη
Είναι σίγουρα η πιο φημισμένη και πολυδιασκευασμένη μακαρονάδα με τις περισσότερες ίσως θεωρίες για την ιστορία και την αυθεντική της εκδοχή. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, όμως, ήταν το συνηθέστερο γεύμα των εργατών, που δούλευαν στα δάση γύρω από την πόλη της Ρώμης κόβοντας ξύλα για κάρβουνο (carbone), εξ’ ού και το όνομα του πιάτου. Η παραδοσιακή συνταγή τη θέλει να φτιάχνεται με λαρδί, όμως, σήμερα οι περισσότεροι προτιμούν να την φτιάχνουν με παντσέτα κομμένη σε κύβους ή μπέικον. Από ζυμαρικά τα μακριά μπουκατίνι ή σπαγγέτι της ταιριάζουν πολύ, ενώ μπόλικο πιπέρι και πικάντικη παρμεζάνα ή πεκορίνο είναι το ιδανικό τελείωμα μαζί με αβγό, που άλλοι προτιμούν να το προσθέτουν ωμό, ενώ άλλοι το μαγειρεύουν με τα υπόλοιπα υλικά για μερικά δευτερόλεπτα.

Η Αυθεντική ιταλική καρμπονάρα - Η Μαγειρική ανήκει σε όλους

Pizza Margherita

Είναι η πιο παραδοσιακή ιταλική πίτσα. Με λεπτή και τραγανή ζύμη, με σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και μπόλικη μοτσαρέλα. Κάθε οικογένεια στην Ιταλία έχει και τη δική της σος ντομάτας. Μπορεί να μοιάζει κάπως φτωχό και βαρετό πιάτο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η απλότητά του είναι και το μεγάλο του ατού. Μετά από αυτή θα θέλετε όλες οι πίτσες να είναι έτσι…

Ό,τι κι αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι ότι θα αναφωνήσετε: «Mamma mia!»

Πίτσα πεπερόνι | Συνταγή | Argiro.gr

Leave a Reply