ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι μόνο χαρά, διασκέδαση, και άσκηση, αλλά μια διαδικασία επίπονη και μακρόχρονη, που συμβάλλει στην αποκατάσταση, αλλά κυρίως στην ανεξαρτησία του ατόμου και την επανένταξη του στην κοινωνία. Τη θέση αυτή επικυρώνει και η δήλωση στη Συνθήκη της Νίκαιας του  2000, που αναφέρει:

“...Η άσκηση σωματικών και αθλητικών δραστηριοτήτων συνιστά για τα άτομα με ειδικές, σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες, εξέχον μέσον ατομικής ανάπτυξης, αποκατάστασης, κοινωνικώς ένταξης και αλληλεγγύης και για τους λόγους αυτούς πρέπει να ενθαρρύνεται...”

Μπορούμε να αναφερθούμε σε κάποια αθλήματα και την σχέση τους με την αναπηρία:

Στίβος

Τα προγράμματα του κλασσικού αθλητισμού πραγματοποιούνται στον φορέα μας από την πρώτη χρονιά ίδρυσης του και αποτελούν την αφετηρία για έναν εκπαιδευόμενο που, μολίς, ξεκινά να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες του «ΑΡΓΩ». Σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα την καρδιοαναπνευστική βελτίωση των αθλουμένων και την μυική ενδυνάμωση τους.
Συμμετέχουν, κυρίως, παχύσαρκοι εκπαιδευόμενοι, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αποκομίσουν οφέλη μέσα από αερόβιες ασκήσεις και παιχνίδια ψυχοκινητικής.

Μπάσκετ

Η θετική επίδραση της καλαθοσφαίρισης στη φυσική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η καλαθοσφαίριση είναι μια φυσική ενασχόληση, που παρέχει στο παιδί πολλές εμπειρίες και ευκαιρίες αυτογνωσίας μέσα σε ατομικές και ομαδικές αγωνιστικές καταστάσεις.

Ο αθλητισμός είναι κάτι πολύ όμορφο κσι ουσιώδες ,έχουμε δει πολλούς αθλητές στο παρελθόν αλλά μέχρι και σήμερα να προσπαθούν καθημερινά παρά τις δυσκολίες της αναπηρίας τους.Πολλές φορές είναι τέτοιες οι δυσκολίες όπου χρειάζονται συγκεκριμένι εξοπλισμό ώστε να είναι ενεργεί στο άθλημα.