Η ΕΕ, μέσω των συνθηκών της και της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων, έχει επιδείξει τη δέσμευσή της να προστατεύει τους Ευρωπαίους από τις διακρίσεις. Έχει θεσπίσει ένα σημαντικό νόμο που προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων: τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να ζουν μια ανεξάρτητη ζωή, να έχουν μια θέση εργασίας και να αποτελούν μέρος της κοινότητας. Αναφέρει επίσης ότι είναι παράνομη η άδικη μεταχείριση των πολιτών απλώς και μόνο επειδή έχουν κάποια αναπηρία.
Παράλληλα με τα νομικά κείμενα, η ΕΕ αναπτύσσει διάφορα μέσα. Παράδειγμα αποτελεί η Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας, η οποία εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε οφέλη στους τομείς του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και των μεταφορών σε ομάδα οκτώ χωρών της ΕΕ.
Η ΕΕ διοργανώνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης, όπως η ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, διασκέψεις, ενώ απονέμει και το βραβείο πόλης φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία, το οποίο ανταμείβει τις πόλεις που έχουν καταβάλει εξαιρετικές προσπάθειες να καταστούν πιο προσβάσιμες.
Ένα άλλο παράδειγμα ορθής πρακτικής είναι η στρατηγική στο πλαίσιο του Erasmus+ για την ένταξη και τη διαφορετικότητα στον τομέα της νεολαίας, στόχος της οποίας είναι να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ζωές των μειονεκτούντων νέων και να διασφαλίσει ότι το Erasmus+ ανταποκρίνεται θετικά στην ποικιλομορφία στον τομέα της νεολαίας.