1. Πύργος του Άιφελ
Ο Πύργος του Άιφελ, με ύψος 324 μ., κόβει την ανάσα! Το πιο γνωστό ίσως ορόσημο της Ευρώπης και αναμφίβολα το πιο διάσημο σύμβολο του Παρισιού, εντοπίζεται στο 7ο Διαμέρισμα στην περιοχή Champs de Mars. Χτίστηκε από τον γνωστό για τις επαναστατικές ιδέες του αρχιτέκτονα Γκούσταβ Άιφελ για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, η οποία πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της Γαλλικής Επανάστασης του 1789.
Έχει 1.665 σκαλιά, που φτάνουν μέχρι τα 125 μ., και αντίστοιχα 3 ορόφους στα 95 μ., 125 μ. και 310 μ. αντίστοιχα. Στον πρώτο όροφο σας περιμένουν η έκθεση παλιών μηχανισμών, αίθουσες multimedia για ενημέρωση με σχέση το μνημείο, καταστήματα, bar κι ένα εστιατόριο.
Επίσης μπορείτε να δείτε στις πλευρές του γράμματα, ύψους 60 εκ., που παραθέτουν ονόματα 72 Γάλλων επιστημόνων, ιστορικών προσώπων και καλλιτεχνών. Στον δεύτερο όροφο ο επισκέπτης βρίσκει κατάστημα αναμνηστικών, καφετέρια κι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο Παρίσι, το Le Jules Verne. Στο τρίτο επίπεδο υπάρχει αναπαράσταση του γραφείου του Γκούσταβ Άιφελ, κέρινα ομοιώματα του ιδίου και της κόρης του και αναμφίβολα… φανταστική θέα.
Ήξερες ότι…
1)Αναβοσβήνουν τα φώτα του κάθε μία ώρα για 5΄ από το σούρουπο μέχρι τη 01:00;
2)Στον βόρειο πυλώνα του υπάρχει η προτομή του δημιουργού του Γουστάβου Άιφελ, που τοποθετήθηκε εκεί το 1929;
3)Οι μακρόστενοι κήποι μπροστά στον Πύργο παλιά ήταν χώροι παρελάσεων;
4)Ο Γουστάβος Άιφελ έχει δηλώσει ότι το σχήμα του «το πήρε από τον ίδιο τον άνεμο»;
Από το τρίτο επίπεδο η θέα εκτείνεται στα 80 χλμ.;
2. Ανάκτορο των Βερσαλλιών
To Εθνικό Μουσείο της Γαλλίας, στην περιοχή των Βερσαλλιών, περίπου 35 λεπτά από το κέντρο του Παρισιού, ξεκίνησε να χτίζεται μετά από εντολή του Λουδοβίκου ΧΙV, για να εναποθέσει τα λάφυρα που είχε αποσπάσει από έναν υπουργό του. Μετά από χρόνιες ανακαινίσεις και αλλαγές στη δομή του, στα τέλη του 18ου αιώνα προσέλαβε τη σημερινή του μορφή.
Το 1682 ο Λουδοβίκος ολοκλήρωσε την ανάδειξη των Βερσαλλιών σε ουσιαστική πρωτεύουσα της χώρας, μεταφέροντας εκεί μόνιμα τα ανάκτορα και την έδρα της κυβέρνησης, που παρέμεινε μέχρι και την επανάσταση του 1789. Αποτελείται από 700 δωμάτια (ανάμεσά τους και τα διαμερίσματα της Μαρίας Αντουανέτας), στολισμένα με μάρμαρο, βελούδο και χρυσό.
Το παλάτι έχει συνολικά 2.513 παράθυρα, 352 τζάκια, 67 σκάλες και η συνολική του έκταση είναι 67.000 τ.μ., από τα οποία τα 50.000 είναι ανοιχτά στο κοινό. Highlight, φυσικά, η Αίθουσα των Καθρεφτών, που έχει μήκος 70 μ. και είναι επενδυμένη με πανάκριβα κρύσταλλα, κεριά και 400 καθρέφτες.
Παράλληλα, δίπλα στην Αίθουσα των Καθρεφτών, βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα -με μεγαλύτερο αυτό του βασιλιά, που περιλαμβάνει δεκάδες δωμάτια με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία (γι’ αυτό και έχουν ονόματα όπως Δωμάτιο του Ηρακλή και Σαλόνι της Αφροδίτης).
Στον κήπο υπήρχαν και δύο άλλα κτίσματα: το Μεγάλο Τριανόν, χτισμένο από πορσελάνη, και το Μικρό Τριανόν. Αυτοί οι χώροι προσέφεραν στη βασιλική οικογένεια ξεκούραση και χαλάρωση. Στους διάσημους κήπους είναι τοποθετημένα 370 αγάλματα, 55 σιντριβάνια και το Μεγάλο Κανάλι, που έχει επιφάνεια 240.000 τ.μ. και 42 χλμ. διαδρόμων.
H αίθουσα των καθρεφτών αποτελείται από 400 καθρέφτες και αναμφισβήτητα είναι το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο του ανακτόρου.
3. Αψίδα του θριάμβου
Δώδεκα Λεωφόροι συναντώνται στην Αψίδα του Θριάμβου, σχηματίζοντας ένα αστέρι και προσφέροντας ένα θέαμα εντυπωσιακό! Το επιβλητικό μνημείο κοσμεί την Place Charlesde Gaulle, στο 8ο Διαμέρισμα, στα ξακουστά Ηλύσια Πεδία.
Οι εργασίες για την ύψους 50 μ. αψίδα ξεκίνησαν το 1806, προς τιμή της ναπολεόντειας νίκης στο Αούστερλιτς, αλλά ολοκληρώθηκαν το 1836 εξαιτίας της πτώσης του αυτοκράτορα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η πομπή της κηδείας του Ναπολέοντα πέρασε κάτω από αυτή. Η Αψίδα του Θριάμβου είναι στο κέντρο της νοητής ευθείας που σχηματίζουν τρεις αψίδες, ανάμεσά τους η Αψίδα του Θριάμβου του Καρουσέλ (μπροστά στο Λούβρο) και η Αψίδα της Defense.
H θέα από ψηλά είναι ανεπανάληπτη, καθώς μπορείτε να δείτε το σχήμα αστεριού που σχηματίζουν οι 12 λεωφόροι που καταλήγουν σε αυτή. Στην αψίδα βρίσκεται, επίσης, και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο βωμός του οποίου φέρει φλόγα που άναψε για πρώτη φορά το 1921 στη μνήμη των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
H αίθουσα των καθρεφτών αποτελείται από 400 καθρέφτες και αναμφισβήτητα είναι το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο του ανακτόρου.
4. Παναγία των Παρισίων
Ο καθεδρικός ναός στο κέντρο του Παρισιού, στην περιοχή Saint Michel, στο 4o Διαμέρισμα, είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφιμένα μνημεία της πόλης. Η κατασκευή του άρχισε το 1160 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με πρόφαση την επισκευή του. Την προσοχή σας θα τραβήξουν τα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα βιτρό. Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 εδώ αναγορεύτηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων, ενώ το κτίσμα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βίκτωρα Ουγκώ στο μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων».
5. Μουσείο του Λούβρου
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία Tέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, ανάμεσα στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα και την οδό Ριβολί (rue de Rivoli), στο 8ο Διαμέρισμα.
Στις τρεις πτέρυγές του, χωρισμένες σε επτά ενότητες, φιλοξενούνται οι συλλογές του, τρεις από τις οποίες αποτελούνται από θησαυρούς της Αρχαίας Ελληνικής, της Αιγυπτιακής και Ετρουσκικής και της Ρωμαϊκής περιόδου. Διάσημα γλυπτά, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης, έχουν περίοπτη θέση.
Από την άλλη και η ζωγραφική εκπροσωπείται επάξια, με τη Μόνα Λίζα και τη Μαντόνα των Βράχων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αλλά και τους πίνακες των Φραγκονάρ, Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Πισσάρο, Τισιανού, Βερονέζε, Καραβάτζιο, Τζότο, Βερμέερ και πολλών άλλων μεγάλων ζωγράφων που κοσμούν τις αίθουσες.
Η πτέρυγα με τις ελληνικές αρχαιότητες (από την Κλασική μέχρι την Ελληνιστική περίοδο) βρίσκεται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο της Πτέρυγας Σιλί. Το Λούβρο έγινε μουσείο μετά τη Γαλλική Επανάσταση, καθώς μέχρι τότε λειτουργούσε ως ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας και πιο πριν ως απλό φρούριο.
Συγκεκριμένα, το κτήριο που σήμερα το στεγάζει, οικοδομήθηκε σταδιακά, αλλάζοντας μορφή ανάλογα με τις χρήσεις του. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται από τη Γυάλινη Πυραμίδα, που έχει κατασκευαστεί στην κεντρική αυλή από τον αρχιτέκτονα Leoh Ming Pei, εγκαινιάστηκε το 1989 και σηματοδότησε την πρώτη ανανέωση του μουσείου.
6. Βασιλικό Παλάτι
Tο πρώην Βασιλικό Ανάκτορο βρίσκεται στο 1ο Διαμέρισμα, στην Πλατεία Palais Royal, δίπλα στο Μουσείο του Λούβρου. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1933 και ολοκληρώθηκαν το 1939. Αρχικά, τον 17ο αιώνα χρησίμευε ως κατοικία του Καρδιναλίου Ρισελιέ και αργότερα πέρασε στη δικαιοδοσία του στέμματος και του Λουδοβίκου ΙΔ’.
Στο θέατρό του παρουσίασε τα έργα του ο Μολιέρος, ενώ ανέβηκαν και πολλά από την Comédie-Française. Σήμερα στεγάζεται εδώ το Συμβούλιο της Επικρατείας. μια πτέρυγα του ανακτόρου καταλαμβάνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στη βιβλιοθήκη του βρίσκουμε 6.000.000 βιβλία, σημαντικά έγγραφα, χάρτες κ.λπ.
7. Πάνθεον
Στην κορυφή του Montagne Ste Geneviève, στο 5ο Διαμέρισμα, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τον Κήπο του Λουξεμβούργου (Jardin du Luxembourg), βρίσκεται το Πάνθεον. Χτίστηκε το 1755 πάνω στα θεμέλια της εκκλησίας Sainte Geneviève από τον αρχιτέκτονα Jacques-Germain Soufflot και χρειάστηκαν 34 χρόνια έως την αποπεράτωσή του.
Το 1806 το οικοδόμημα μετατράπηκε και πάλι σε εκκλησία, αλλά από το 1885 λειτουργεί ως χώρος όπου φιλοξενούνται οι τάφοι επιφανών ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως του Βίκτωρα Ουγκώ, του Βολταίρου, του Jean Monnet, της Μαρίας και του Πιερ Κιουρί, του Εμίλ Ζολά κ.ά.
Εδώ, το 1851 ο αστρονόμος Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ πραγματοποίησε το πρώτο περίφημο πείραμά του, που αποδεικνύει ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, και μέχρι σήμερα φυλάσσεται εδώ το περίφημο «Εκκρεμές».
ΠΗΓΗ:https://www.travelstyle.gr/aksiotheata-pou-prepei-na-deite-sto-parisi/