Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου !

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου !

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ' ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Στις αρχές του 1991, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων». Έτσι, την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 1993 και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994. O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α') καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ευγένιος Τριβιζάς .

Ευγένιος Τριβιζάς .

Ο Ευγένιος Τριβιζάς(8 Σεπτεμβρίου 1946) είναι Έλληνας καθηγητής εγκληματολογίας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ , όπου διατελεί ομότιμος καθηγητής και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και άνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία.    Έχει γράψει περίπου 150 βιβλία μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Φρουτοπία και το "Νησί των πυροτεχνημάτων".

 

Για την ήμερα της μητέρας

Πηνελόπη Δέλτα

Πηνελόπη Δέλτα

Συγγραφέας έργων για παιδιά και νέους, αλλά και προσωπικότητα με ζωηρή συμμετοχή στα εθνικά θέματα και τα γεγονότα του καιρού της.

Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν Ελληνίδα συγγραφέας έργων για παιδιά και νέους, αλλά και προσωπικότητα με ζωηρή συμμετοχή στα εθνικά θέματα και τα γεγονότα του καιρού της, προτού θέσει τέλος στη ζωή της το 1941. Πλούτισε την παιδική και νεανική λογοτεχνία με πρωτότυπα παραμύθια («Η καρδιά της βασιλοπούλας», «Παραμύθι χωρίς όνομα») και ιστορικά μυθιστορήματα («Για την Πατρίδα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Ο Μάγκας», «Τα μυστικά του Βάλτου»), εμπνευσμένα από τη ζωή του Ελληνισμού.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874 και ήταν τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη, μεγαλέμπορου βαμβακιού, και της Βιργινίας Χωρέμη, που κατάγονταν από τη Χίο. Εκτός από την Πηνελόπη η οικογένεια είχε δύο ακόμη κόρες, την Αλεξάνδρα και την Αργίνη και τρεις γιους, τον Αντώνη (ο «Τρελαντώνης» του μυθιστορήματος της Δέλτα), τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο.

Ωστόσο, η είδηση της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα και η κλονισμένη υγεία της την οδήγησαν στην αυτοκτονία. Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα πήρε δηλητήριο που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου , άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

Χωρίς σχόλια

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ,ΚΑΛΟ ΜΑΗ !

Πως να φτιάξεις μια καλή μακαρονάδα!

Αυτή είναι η τέλεια συνταγή για εκείνα τα βράδια που είσαι σπίτι πεινασμένος και με ελάχιστη ενέργεια για να μαγειρέψεις. Ή εκείνες τις περιπτώσεις που θέλεις να εντυπωσιάσεις το ταίρι σου φτιάχνοντας κάτι γρήγορο και λαχταριστό, που θα σας γεμίσει αρώματα και ενέργεια

Η chef Claire Thomas μας δίνει τη δική της εύκολη και γρήγορη παραλλαγή της κλασικής aglio olio ιταλικής συνταγής για μακαρόνια:

Υλικά

  • 1/2 κουταλάκι καυτερή πιπεριά
  • 1/2 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 σκουνάκια σκόρδο, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένος μαιντανός
  • 250 γρ. σπαγγέτι
  • 1 λεμόνι
  • Πεκορίνο ή παρμεζάνα τριμένη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάλε το νερό για τα μακαρόνια να βράσει. Βάλε το λάδι, το σκόρδο και την πιπεριά σε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μαγείρεψε το σκόρδο μέχρι να γίνει διάφανο, για 2 με 3 λεπτά και έπειτα κλείσε το μάτι.
  2. Μαγείρεψε τα μακαρόνια όσο λέει το κουτί τους για να είναι al dente. Στράγγιξέ τα κρατώντας 1 κούπα από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
  3. Όταν το λάδι κρυώσει, πρόσθεσε σε αυτό μισή κούπα από το νερό των μακαρονιών και άσε το ζωμό να δέσει σε υψηλή φωτιά μέχρι να μείνει περίπου το μισό της αρχικής ποσότητας.
  4. Πρόσθεσε τα μακαρόνια στο ζωμό ανακατεύοντας ζωηρά για να μην κολλήσουν.
  5. Πρόσθεσε και όσον από τον υπόλοιπο ζωμό χρειάζεται μέχρι τα μακαρόνια να είναι πλήρως μαγειρεμένα και να μην κολλάνε.
  6. Ανακάτεψε τέλος τον μαϊντανό, το χυμό από το μισό λεμόνι, το τριμμένο τυρί, λίγο αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με το γούστο σου και σέρβιρε όσο είναι ακόμα ζεστά.

Κλειστά έως 01/06/2020 νηπιαγωγεία και δημοτικά

Κλειστά έως 01/06 νηπιαγωγεία και δημοτικά . Καλό καλοκαίρι!

…Και μετά την ΑΘΗΝΑ η ΑΕΚ

ΑΘΗΝΑ