ΜΑΛΤΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ

Η Μάλτα, επίσημα η Δημοκρατία της Μάλτας, είναι μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος αποτελούμενο από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Η Μάλτα βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Η πρώτη επίσημη γλώσσα είναι τα μαλτέζικα και η δεύτερη τα αγγλικά. Ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι η πιο και διαδεδομένη θρησκεία.  Η Μάλτα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και είναι η μικρότερη χώρα της Ένωσης τόσο σε πληθυσμό (514.564 κάτοικοι σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2019[1]) όσο και σε έκταση (316 τ.χλμ.).Η Μάλτα είναι αρχιπέλαγος στην κεντρική Μεσόγειο, 93 χλμ. νότια της Σικελίας. Μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά ΜάλταΓκόζο και Κομίνο κατοικούνται.Το τοπικό κλίμα είναι μεσογειακό εύκρατο κλίμα, με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Η προμήθεια νερού είναι πρόβλημα για τη Μάλτα, καθώς το καλοκαίρι είναι χωρίς βροχή και με ψηλή χρήση νερού, ενώ τον χειμώνα πέφτει έντονη βροχή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλήγει στη θάλασσα και δεν απορροφάται από το έδαφος. Η μαλτέζικη κουζίνα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής σε σπίτια και εστιατόρια της Μάλτας . Πολλά φαγητά του νησιού έχουν προέλευση ιταλική/σικελική ή μαυριτανική.

Η (πρωτεύουσα) Βαλέτα

 

Χρισμένη από την UNESCO ένα από τα μέρη με την μεγαλύτερη «συμπύκνωση» ιστορικών μνημείων στον κόσμο, μια από τις μικρότερες πρωτεύουσες του πλανήτη στριμώχνει στα σοκάκια της αξιοθέατα όπως το αιωνόβιο Manoel Theatre, οι σχεδιασμένες από τον Renzo Piano Πύλες της Πόλης, ο ναός του Αγίου Ιωάννη (εκείνου των περίφημων Ιπποτών, που ίδρυσαν την πόλη και συνέδεσαν το όνομά τους με το νησί), τα σπιτάκια με τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια, τα μεσαιωνικά φρούρια και οι υπαίθριες αγορές της.

 

Το κουκλίστικο Μαρσασλόκκ

 

Το παράξενο όνομά του το χρωστά στο πάντρεμα δύο γλωσσών: Μάρσα σημαίνει λιμάνι στα αραβικά, και Σλοκκ (για την ακρίβεια, xlokk) είναι η μαλτέζικη λέξη για τον νοτιοανατολικό άνεμο, αυτόν που εμείς λέμε Σιρόκο.

Η Γαλάζια Λίμνη

Βρίσκεται στο νησί του Comino, το μικρότερο από τα τρία κατοικημένα νησιά που συναποτελούν τη Μάλτα, και είναι υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου: Για βουτιές στα απόλυτα τιρκουάζ νερά της το καλοκαίρι, για πεζοπορίες με φόντο τη Μεσόγειο και συντροφιά τα αρώματα της θάλασσας και του θυμαριού όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Στο Comino τα αυτοκίνητα λάμπουν διά της απουσίας τους, πράγμα που κάνει το νησάκι ιδανικό για όσους λαχταρούν την επιστροφή στη φύση και την απόλυτη γαλήνη στις διακοπές τους.

Το χωριό του Ποπάι

Αγαπημένος προορισμός των παιδιών κάθε ηλικίας, το χωριουδάκι που χτίστηκε ως σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς το μακρινό 1980, είναι σήμερα ένα επισκέψιμο πάρκο –και ένα δημοφιλέστατο post στα social media, όπως πιθανότατα σας θύμισε η φωτό επάνω.

....είναι τέλεια, μαγικά!  Δεν περιγράφω άλλο.

Παραπομπές

  •  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%B1
  •  https://www.in2life.gr/escape/destinations/article/571677/10-kaloi-logoi-na-pas-fetos-sth-malta.html

 

Leave a Reply