Ένας 23χρονος φοιτητής στη Γερμανία μπορεί να συρρικνώνει και να μεγεθύνει τις κόρες των ματιών του κατ’ επιλογή, κάτι το οποίο προηγουμένως θεωρούνταν φυσικά αδύνατο.

Η διαστολή και η συστολή της κόρης θεωρείται ότι είναι εντελώς αυτοματοποιημένες διαδικασίες που ενεργοποιούνται από διάφορους παράγοντες, όπως η είσοδος σε φωτεινό ή σκοτεινό περιβάλλον, αλλά μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Ένας νεαρός φοιτητής στη Γερμανία πιστεύεται ότι είναι σε θέση να ελέγχει εκούσια τους μικροσκοπικούς μύες που ρυθμίζουν το μέγεθος της κόρης του ματιού. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να μεταβάλλουν το μέγεθος της κόρης τους μέσω «έμμεσων μεθόδων», το συγκεκριμένο άτομο είναι σε θέση να ελέγχει άμεσα τον σφιγκτήρα μυ στα μάτια του για να ρυθμίζει το μέγεθος της κόρης του.

Προφανώς, ο Γερμανός άνδρας, που αναφέρεται στη μελέτη ως D. W., συνειδητοποίησε ότι είχε την ικανότητα να ελέγχει εκούσια το μέγεθος των κόρων του όταν ήταν 16 ετών, ενώ προσπαθούσε να «χαλαρώσει» τους βολβούς των ματιών του μετά από μια μακρά συνεδρία παιχνιδιού στον υπολογιστή με τους φίλους του. Ένας φίλος παρατήρησε ότι η μία κόρη του ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την άλλη και ενημέρωσε τον D.W.. Από τότε τελειοποιεί την ασυνήθιστη «υπερδύναμη» του.

«Έδειξα σε έναν φίλο ότι μπορώ να “τρέμω” με τους βολβούς των ματιών μου και παρατήρησε ότι οι κόρες μου έγιναν μικρές», είπε ο D.W. στον Christoph Strauch, βασικό συγγραφέα της νέας αναφοράς και επίκουρο καθηγητή στο τμήμα πειραματικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. «Το σφίξιμο της κόρης είναι σαν να πιάνεις, να σφίγγεις κάτι- το να την κάνεις μεγαλύτερη είναι σαν να απελευθερώνεις πλήρως, να χαλαρώνεις το μάτι».

Γνωρίζοντας ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη δύναμη της κόρης του με έμμεσους τρόπους που περιλαμβάνουν τη σκέψη του φωτεινού φωτός ή του ακραίου σκοταδιού και με το να υπολογίζει νοερά κάτι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ulm εξέτασαν τον D.W. για να δουν αν χρησιμοποιούσε μια τέτοια τεχνική. Μέτρησαν τις ηλεκτρικές ιδιότητες του δέρματος εφαρμόζοντας μια τάση για να ελέγξουν αν βασιζόταν στη νοητική προσπάθεια να ελέγξει το μέγεθος των κόρων του, κάτι το οποίο δεν έκανε όπως φάνηκε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του odditycentral.com, σε όλη τη φάση της δοκιμής, οι ερευνητές δε βρήκαν καμία ένδειξη ότι ο D.W. ρύθμιζε έμμεσα το μέγεθος της κόρης του. Με τον άμεσο έλεγχο του μυϊκού συστήματος των ματιών του, ήταν σε θέση να διαστέλλει τις κόρες του έως και 2,4 χιλιοστά σε διάμετρο και να τις συστέλλει έως και 0,88 χιλιοστά. Επιπλέον, ο νεαρός άνδρας ήταν σε θέση ακόμη και να συστέλλει τις κόρες του πέραν του μέγιστου βαθμού που συνήθως παρατηρείται κατά την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα. Αυτό του επέτρεψε να βλέπει καθαρά αντικείμενα σχεδόν δύο φορές πιο κοντά στο πρόσωπό του από ό,τι θα μπορούσε χωρίς τον έλεγχο των κορών του.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι ο D.W. μπορούσε να ελέγχει το μέγεθος της κόρης του ενώ ήταν άνετος και συνομιλούσε με τους ερευνητές, προσθέτοντας ότι η μαγνητική τομογραφία (fMRI) έδειξε αυξημένη ενεργοποίηση ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη βούληση, γεγονός που υποδηλώνει εκούσια μυϊκή κίνηση. Ο Strauch και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι με αυτή την ασυνήθιστη ικανότητα εκεί έξω, και κάποιοι μάλιστα έχουν απευθυνθεί στην ομάδα, ελπίζοντας να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία.

 

Πηγή: ethnos.gr

Visits: 19

Leave a Reply