Η μπανάνα είναι ένα από τα φρούτα που αρκετοί λατρεύουμε και το προτιμούν ιδιαίτερα λόγω των ουσιών που προσφέρει και ειδικά για την ενέργεια. Συγκεκριμένα χάρη στην ανθεκτικότητά του, την αφθονία και την φθηνή τιμή στην οποία διατίθεται, το φρούτο όχι απλά χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην καθημερινότητα των πολιτών της χώρας, αλλά έχει φθάσει να λατρεύεται από αυτούς με θρησκευτική ευλάβεια.
Ο λαός που έχει αναδείξει την μπανάνα σε κάτι παραπάνω από το πιο δημοφιλές φρούτο στον κόσμο δεν είναι άλλος από τους Ινδούς. Στην Ινδία ευδοκιμούν παραπάνω από 15 διαφορετικά είδη μπανάνας, και το φρούτο αξιοποιείται στην ινδική κουζίνα σχεδόν καθημερινά, με τους Ινδούς να το θεωρούν όχι απλώς ένα εύγευστο και οικονομικό υλικό, αλλά φάρμακο τόσο για σωματικές, όσο και για πνευματικές παθήσεις.
Στην Αγιουρβέδα, την πανάρχαια ινδική μορφή εναλλακτικής ιατρικής που γίνεται σιγά-σιγά γνωστή σε όλο τον κόσμο, ο καρπός της μπανάνας θεωρείται ότι ωφελεί το δέρμα και θεραπεύει παθήσεις του, ενώ το άνθος και το κοτσάνι του φυτού χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του διαβήτη.
Επιπλέον, το ρετσίνι της μπανανιάς θεωρείται πως μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη σε ποικίλες περιπτώσεις, από ένα απλό τσίμπημα κουνουπιού έως την λέπρα και την επιληψία. Για την θεραπεία της υπέρτασης και της αϋπνίας, μάλιστα, οι Ινδοί καλύπτουν το κεφάλι τους με μια ειδική αλοιφή και στην συνέχεια το τυλίγουν με ένα φύλλο μπανάνας, το οποίο πιστεύουν πως έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.
Εφόσον αποδίδουν στην μπανάνα τόσα πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία τους, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι Ινδοί έχουν εντάξει το φρούτο ακόμα και σε πολυάριθμες θρησκευτικές και λατρευτικές τελετές τους. Χαρακτηριστικά, το φυτό της μπανανιάς θεωρείται από τον Ινδουισμό σύμβολο της θεότητας Brihaspati, η οποία φέρει κοινά γνωρίσματα με τον Δία του αρχαιοελληνικού Δωδεκαθέου.
Στη Βεγγάλη, επίσης, κατά την διάρκεια εορτασμών προς τιμήν της θεότητας Durga, θεότητας που αντιπροσωπεύει τον πόλεμο και τη γυναικεία ενέργεια, οι πιστοί κατασκευάζουν αγαλματίδια της θεάς από φυτό μπανανιάς, το οποίο τυλίγουν με ένα κίτρινο σάρι και ονομάζουν «Kola Bou» (όπου «kola» σημαίνει μπανάνα και «bou» γυναίκα).
Επιπλέον, η μπανάνα συσχετίζεται από τους Ινδούς με την αφθονία και τη γονιμότητα, και έτσι σε πολλές περιοχές της χώρας, δύο μπανανόδεντρα σε ανθοφορία τοποθετούνται στην είσοδο κτηρίων όπου πραγματοποιούνται γάμοι και άλλες θρησκευτικού τύπου τελετές.
Η μπανάνα, τέλος, είναι το μοναδικό φρούτο που αναφέρεται σε αρχαία ιερά κείμενα των Ινδών, όπως οι Βέδες, το Πάλι και το Μπαγκαβάτ Γκίτα, και καταναλώνεται από τους πιστούς ποικίλων δογμάτων του Ινδουισμού ως «πρόσφορο» έπειτα από διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της συμβολικής, διατροφικής και θεραπευτικής αξιοποίησης της μπανάνας, οι Ινδοί έχουν πρόσφατα επιδοθεί και στην εκμετάλλευσή της μ’ έναν καινούργιο τρόπο: Σε βιοτεχνίες που απασχολούν πολυάριθμα άτομα, και κατά βάση γυναίκες, κατασκευάζονται οικολογικά ρούχα από τις φυτικές ίνες και διάφορα κατάλοιπα του φυτού της μπανανιάς που δεν έχουν αξιοποιηθεί αλλιώς.
Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Ινδοί έχουν πολλούς καλούς λόγους να συνεχίσουν να τιμούν και να εκτιμούν τις μπανάνες, καθώς όσο περνούν τα χρόνια βρίσκουν ολοένα και περισσότερους τρόπους να τις αξιοποιούν προς όφελός τους.
Views: 8