ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2021

Εκπαιδευτικό σεμινάριο: «Καλές πρακτικές για τη διαχείριση περιστατικών φυγής εφήβων»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Καλές πρακτικές για τη διαχείριση περιστατικών φυγής εφήβων» στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής & Ιατρικής Επέμβασης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου RADAR που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια της Ε.Ε. (Πρόγραμμα REC).

Στο σεμινάριο συμμετείχαν, δια ζώσης και εξ αποστάσεως, συνολικά 45 επαγγελματίες ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί από κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειακών Διευθύνσεων, Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) κ.ά.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους στόχους και τις δράσεις του έργου RADAR, την επικοινωνία για τα αποτελέσματα του έργου, αλλά και για ένα διαδικτυακό μάθημα ανοιχτού κώδικα (MOOC) το οποίο θα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καλφούντζος, υπεύθυνος της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού, μίλησε για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τις εξαφανίσεις παιδιών και εφήβων, και πιο συγκεκριμένα για την αξιολόγηση προφίλ αγνοούμενων παιδιών και εφήβων, για τα μοντέλα συμπεριφοράς και τα εργαλεία και τις εφαρμογές σχεδιασμού επιχείρησης έρευνας πεδίου.

Ο κος. Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος και συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά του Οργανισμού, προχώρησε σε συνοπτική παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων από τα περιστατικά που διαχειρίζεται ο Οργανισμός μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000, επικεντρώθηκε στα κίνητρα των παιδιών και των εφήβων που πραγματοποιούν φυγή και τόνισε τη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Λίγα λόγια για το έργο RADAR

Σύμφωνα με την Missing Children Europe (MCE), συντονιστή του έργου RADAR, “Το έργο RADAR αποβλέπει στο να πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο στην κατανόηση των παιδιών που εξαφανίζονται και να  προβάλει τη φυγή σαν μια ένδειξη αρνητικών εμπειριών στην παιδική ηλικία, με σκοπό να προσφέρει στα παιδιά που φεύγουν καλύτερη υποστήριξη και καλύτερη προστασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Οι δράσεις του έργου αφορούν στην στήριξη επαγγελματιών, όπως κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, ώστε να βελτιώσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την ετοιμότητά τους και να είναι σε θέση τόσο να προλαμβάνουν φυγές, όσο και να προστατεύουν παιδιά που έχουν ήδη φύγει.

Το έργο, μέσω των δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης θέλει να αναδείξει ότι η φυγή δεν αποτελεί πρόβλημα συμπεριφοράς, αλλά αποτέλεσμα δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας, οι οποίες αφορούν σε τραυματικά βιώματα παιδιών κάτω των 18. (πχ σωματική/ψυχολογική/σεξουαλική κακοποίηση, διαζύγιο γονέων, θάνατος κοντινού προσώπου κλπ).

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές αναφορές ως προς το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο https://missingchildreneurope.eu/radar/

Views: 65

Leave a Reply