Χρυσή τίγρης

Η χρυσή τίγρης, επρόκειτο για τίγρη, η οποία έχει γεννηθεί με χρυσαφιά γούνα, που οφείλεται σε ένα γονίδιο. Σήμερα, οι χρυσές τίγρεις μπορούν να και  βρεθούν στην αιχμαλωσία. Όπως κι η λευκή τίγρη, δεν είναι υποείδος.

Δεν έχει δοθεί επίσημη ονομασία στο χρώμα του ζώου, ενώ στην αγγλική αναφέρεται κι ως «strawberry tiger», λόγω του ξανθού/λευκού τριχώματός του. Επιπροσθέτως, οι χρυσές τίγρεις είναι πιο μεγαλόσωμες και διαθέτουν πιο απαλή γούνα σε σχέση με τους πορτοκαλί συγγενείς τους.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί χρυσές τίγρεις σε άγρια κατάσταση απαρχές του 1900. Από τότε, όμως, δεν έχει καταγράφει χρυσή τίγρη στην φύση.

Είναι ασαφές εάν η γούνα αυτών των ζώων προορίζεται για καμουφλάζ. Αν και ορισμένες φορές όντως η γούνα των χρυσών τίγρεων χρησιμεύει στο καμουφλάζ, αντιμετωπίζουν υγειονομικά προβλήματα με το αίμα τους.

Το πρώτο χρυσό τιγράκι που γεννήθηκε στην αιχμαλωσία ήταν το 1983 και αυτό προερχόταν από τίγρεις της Βεγγάλη. Γεννήθηκε στο Adriatic Animal Attractions του Dr. Josip Marcan στο DeLand της Φλόριντα.

Ένα παράδειγμα γνωστής χρυσής τίγρης στην αιχμαλωσία ήταν στο Dream World της Αυστραλίας. Η Σαμάρα, μια κανονική πορτοκαλί τίγρη ζευγάρωσε με ένα σχεδόν χωρίς ραβδώσεις αρσενικό. Το ένα μικρό ήταν κανονικό και πορτοκαλί, το δεύτερο ήταν το πρώτο λευκό τιγράκι της Αυστραλίας και το τρίτο το πρώτο χρυσό τιγράκι της Αυστραλίας. Τα τρία ζώα ζύγιζαν 1.5 κιλό και είχαν μήκος 30 εκ. Το μικρό χρυσό τιγράκι αργότερα όταν μεγάλωσε ζευγάρωσε με ένα άλλο πορτοκαλί κανονικό αρσενικό.

πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE_%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B7#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Golden_tiger_1_-_Buffalo_Zoo.jpg

Leave a Reply