ΑΡΜΕΝΙΚΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

Dolma

Είναι ένα νόστιμο Αρμενικό φαγητό ως γεμιστά αμπελόφυλλα με κιμά και αποτελεί το εθνικό φαγητό της χώρας.

Υλικά.

¼ του κιλού αμπελόφυλλα.
2 κούπες κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
1 κούπα ρύζι καρολίνα.
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
½ ματσάκι μαϊντανό.
½ ματσάκι άνηθο.
1 κουταλιά σούπας δυόσμο.
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
¾ της κούπας ελαιόλαδο.
¼ της κούπας χυμό λεμονιού.
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση.

Ξεκινώντας την προετοιμασία αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τα αμπελόφυλλα και σε κατσαρόλα που βράζει τα ρίχνουμε λίγα -λίγα.

Περιμένουμε λίγο μέχρι να ζεματιστούν (να αλλάξουν χρώμα) και τα απλώνουμε σε ένα μικρό ταψάκι εώς ότου φτιάξουμε τη γέμιση.

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το ρύζι, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα από το χυμό του λεμονιού.

Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας (αν είχαμε κληματόβεργες θα ήταν καλύτερο) και ξεκινάμε το τύλιγμα.

Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε σφιχτά και κυκλικά σε σειρές.

Πριν τα βάλουμε στη φωτιά τοποθετούμε πάνω τους ένα πιάτο (σαν καπάκι), αυτό θα βοηθήσει να μην ανακατευτούν την ώρα της βράσης.
Προσθέτουμε δύο κούπες νερό, το υπόλοιπο λεμόνι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα ντολμαδάκια να απορροφήσουν τα υγρά και να μείνουν με το λάδι τους.

Πεντανόστιμα ζεστά και κρύα!
Σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι για όσους επιθυμούν ή ακόμη και με γιαούρτι!

Φαγητά | Αρμενική Κουζίνα - Aρμενία 365

Leave a Reply