Ελληνικά

ΑΡΜΕΝΙΚΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

Dolma

Είναι ένα νόστιμο Αρμενικό φαγητό ως γεμιστά αμπελόφυλλα με κιμά και αποτελεί το εθνικό φαγητό της χώρας.

Υλικά.

¼ του κιλού αμπελόφυλλα.
2 κούπες κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
1 κούπα ρύζι καρολίνα.
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
½ ματσάκι μαϊντανό.
½ ματσάκι άνηθο.
1 κουταλιά σούπας δυόσμο.
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
¾ της κούπας ελαιόλαδο.
¼ της κούπας χυμό λεμονιού.
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση.

Ξεκινώντας την προετοιμασία αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τα αμπελόφυλλα και σε κατσαρόλα που βράζει τα ρίχνουμε λίγα -λίγα.

Περιμένουμε λίγο μέχρι να ζεματιστούν (να αλλάξουν χρώμα) και τα απλώνουμε σε ένα μικρό ταψάκι εώς ότου φτιάξουμε τη γέμιση.

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το ρύζι, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα από το χυμό του λεμονιού.

Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας (αν είχαμε κληματόβεργες θα ήταν καλύτερο) και ξεκινάμε το τύλιγμα.

Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε σφιχτά και κυκλικά σε σειρές.

Πριν τα βάλουμε στη φωτιά τοποθετούμε πάνω τους ένα πιάτο (σαν καπάκι), αυτό θα βοηθήσει να μην ανακατευτούν την ώρα της βράσης.
Προσθέτουμε δύο κούπες νερό, το υπόλοιπο λεμόνι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα ντολμαδάκια να απορροφήσουν τα υγρά και να μείνουν με το λάδι τους.

Πεντανόστιμα ζεστά και κρύα!
Σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι για όσους επιθυμούν ή ακόμη και με γιαούρτι!

Φαγητά | Αρμενική Κουζίνα - Aρμενία 365

ΧΙΝΚΑΛΙ (ხინკალი)

Το χινκάλι είνα Γεωργιανό ζυμαρικό που το τρώνε και στην Αρμενία πολύ.

Υλικα (για περιπου 60 χινκάλι):
Για τη γέμιση:
1 κιλό κιμά χοιρινό (η αν θέλετε αναμίξτε ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και ½ κιλό χοιρινό)
1 μεγάλο Κρεμμύδι
1 ματσάκι φρέσκο κολίανδρο (ποσότητα ανάλογη του γούστου μας)
μαίδανο (λίγο για την γεύση)
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μπούκοβο
2 φλιτζάνια νερό
Αλάτι για γεύση
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1 1 / 2 φλιτζάνια νερό
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Γέμιση:
Αφού ψιλοκόψετε το μαιδανό,το κολίανδρο και το κρεμμύδι τα ανακατεύετε με τον κιμά.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά το μίγμα.

Ζύμη:
Ρίξτε το αλεύρι σε μια λεκάνη προσθέτουμε αλάτι και νερό και κάνουμε τη ζύμη να στέκετε (να μην είναι πολύ υγρή).

Σε μια αλευρωμένη επιφάνια πλάθουμε την ζύμη με το χέρι και δημιουργούμε ένα αρκετά χοντρό στρογγυλό φύλλο.

Με τη βοήθεια ενός ποτηριού κόβουμε στρογγυλά κομμάτια από το φύλο τις ζύμης.

Αυτά τα στρογγυλά κομμάτια τα πλάθουμε σε φύλλα με την βοήθεια ενός πλάστη η μπουκαλιού.

Τοποθετήστε ένα κουτάλι γέμισης στο κέντρο του κάθε φύλλου. Διπλώστε τις άκρες της ζύμης (πλισέ) έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα πουγκί

Τοποθετήστε τα πουγκιά σε αλευρωμένο δίσκο.

Ρίχνουμε 8-10 χινκάλι σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό που βράζει και τα βράζουμε μέχρι να ανεβούν στην επιφάνια (ανάλογα με το πάχος της ζύμης ίσος χρειαστούν λίγο παραπάνω βράσιμο)

Khinkali - Wikipedia

ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΓΚΑΤΑ

 

Τα  φημισμένα αρμένικα μπισκότα γκάτα είναι ίσως το πιο κοινό είδος ζαχαροπλαστικής στην Αρμενία. Το γκάτα είναι ένα επιδόρπιο που συνδυάζει τη σφολιάτα σε μια πίτα με γλυκιά γέμιση. Ούτε μια γιορτή δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αυτά τα αρτοσκευάσματα. Πολύ συχνά, όμως, βρίσκεται και στο καθημερινό  τραπέζι.

ΣΥΝΤΑΓΙ

  1. Για την ζύμη:
  2. 2,5 ποτήρι αλεύρι κοσκινισμένο
  3. 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  4. 1 φλ.τσαγιού γιαούρτι
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  6. 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  7. 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  8. Για την γέμιση:
  9. 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
  10. 0,5 ποτήρι ζάχαρη
  11. 0,5 ποτήρι αλεύρι
  12. 0,5 ποτήρι καρύδια σπασμένα
  13. 1 βανίλια
  14. Για το άλειμμα:
  15. Μέλι

     1. 1Βάζουμε το αλεύρι σέ ένα βαθύ μπολ, κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα, ανακατεύουμε με τα χέρια να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη. χωρίζουμε σέ 2 κομμάτια και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες (μπορείτε να κρατήσετε και παραπάνω, αλλά όχι πάνω από μια μέρα, διότι αρχίζει και μαυρίζει από την σόδα)
2. Ενδιάμεσα φτιάχνουμε την γέμιση. βαζουμε το βούτυρο που έχουμε λιώσει (αλλά δεν πρέπει να βράσει) σε ένα μπολ και ρίχνουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά για δύο λεπτά, μετά Με μικρές δόσεις ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε πολύ καλά, χρησιμοποιούμε τα χέρια, τρίβουμε πολύ καλά για περίπου 10 λεπτά, αυτό για να μην νιώθουμε το αλεύρι μέσα. Έπειτα ρίχνουμε την βανίλια και τα καρύδια ακόμα ανακατεύουμε δύο λεπτά. και είναι έτοιμη.
3. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο.αλευρωνουμε την επιφάνεια εργασίας, ανοίγουμε την ζύμη μας σε φύλλο τετράγωνο,το αυγό που έχουμε κρατήσει για αλειμμα χωρίζουμε το ασπράδι από τόν κρόκο, αλείφουμε την ζύμη με το ασπράδι με ένα πινέλο ρίχνουμε από πάνω την μισή γέμιση, απλώνουμε σέ όλη την επιφάνεια. τυλίγουμε σε σφιχτό ρόλο και με ένα κοφτερό μαχαίρι η με κοπίδι κόβουμε σε τρίγωνα η και μακρόστενα κομμάτια.

4. Για να τα κάνουμε στρογγυλά απλά ανοίγουμε ένα όχι λεπτό φύλλο στη μέση βάζουμε την γέμιση και μαζεύουμε από τα πλάγια, κλείνουμε πολύ καλά, αναποδογυρίζουμε και πατάμε Με το χέρι να ανοίξει λίγο,

5.Με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα πάνω, αλείφουμε με τό κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180 μέχρι να κοκκινίζει καλά για 25 λεπτά περίπου, βγάζουμε και όπως είναι ζεστό αλείφουμε με μέλι λίγο, αφήνουμε να κρυώσει Γκάτα: ένα κλασικό γλυκό από την αρμένικη παράδοσηκαι σερβίρουμε

ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ

1. Παστουρμάς (Bastourma). Ο Bastourma είναι ο γνωστός σε όλους μας παστουρμάς. Είναι αποξηραμένο βόειο κρέας και ένα από τα αγαπημένα τους ορεκτικά. Επίσης σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να βάλουμε και παραδοσιακό αρμένικο σουτζούκι.

1 κομμάτι νουά κομμένο στην μέση περίπου 2.3 κιλά

για 2 μέρες αλάτισμα με 300 γρ αλάτι

μετά από 2-3 μέρες πετάμε το νερό-αίμα και βάζουμε άλλα 300 γρ αλάτι περίπου

στη συνεχεία το ξαλμυρίζουμε για 6 ώρες με αλλαγή νερού μετά την τρίτη ώρα

σκουπίζουμε να στεγνώσει και το πασπαλίζουμε με το μίγμα του παστουρμά

43 γρ τσιμένι 43 γρ πάπρικα γλυκιά 14 γρ αλάτι 14 γρ σκόρδο σκόνη 14 γρ μαυροπίπερο σκόνη 14 γρ μπαχάρι Jamaican mint / allspice 14 γρ κύμινο

μπορείς να το πασπαλίσεις από έξω ή να γίνει πάστα με νερό και να το αλείψεις

προσωπικά προτιμώ πασπάλισμα, μετά για 2-3 εβδομάδες σε θερμοκρασία 15-17 βαθμούς σε 70% υγρασία για ωρίμανση και μετά καλή παρέα για κατανάλωση

Παστουρμά Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Παστουρμά Εικόνες | Depositphotos

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ο έλληνας επισκέπτης δοκιμάζοντας αρμενικές γεύσεις θα αναγνωρίσει κοινά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την ελληνική και πολίτικη κουζίνα καθώς αρκετά φαγητά είναι ίδια.

Το εθνικό φαγητό των Αρμενίων είναι οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα, ενώ μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό ψητό κρέας στα κάρβουνα που εδώ ονομάζεται χοροβάτς (khorovats).

Με την επίσκεψή σας στο Γερεβάν, τα πολυάριθμα εστιατόρια τοπικής κουζίνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής (γεωργιανή, περσική) σας προσφέρουν αρκετές επιλογές γεύσεων και μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες σε χαμηλές τιμές.