Ελληνικά

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Θαλάσσιο σκι, το σπορ που σε απελευθερώνει

Θάλασσα, ήλιος και ένας άνθρωπος που γλιστράει με χάρη πάνω σε δύο ή σε ένα πέδιλο του σκι. Μια εικόνα τόσο συνδεδεμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Το θαλάσσιο σκι είναι αναμφίβολα μία από τις πιο αξιόλογες καλοκαιρινές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στη χώρα μας που ο αθλητής μπορεί να απολαύσει το φυσικό κάλλος των ελληνικών ακτών, των νησιών και, παράλληλα, να νιώσει την αδρεναλίνη και τον ενθουσιασμό του να ανεβαίνουν στα ύψη, ενώ αυτός θα στηρίζεται στη μια μικρή επιφάνεια των πέδιλων σκι.

«Οταν κάνεις θαλάσσιο σκι ξεχνάς όλα σου τα προβλήματα. Νιώθεις πραγματικά ελεύθερος. Την αίσθηση να πλέεις – περπατάς στη θάλασσα δεν μπορεί κάποιος να την περιγράψει με λέξεις», μας λέει ο παλαιός πρωταθλητής του αθλήματος, Γιώργος Χατζής.

Το θαλάσσιο σκι μπορεί να μην κατάφερε, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, να ενταχθεί στο ολυμπιακό πρόγραμμα, είναι όμως ένα άθλημα με εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο. «Γεννήθηκε» γύρω στο 1900 από μια παρέα νεαρών που διασκέδαζε στα νερά μιας λίμνης των ΗΠΑ. Γρήγορα, η μόδα εξαπλώθηκε, ενώ με την εμφάνιση όλο και πιο δυνατών μηχανών στα σκάφη, αυξήθηκε η ταχύτητα, η δυσκολία αλλά και η δημοφιλία του αθλήματος. Η πρώτη μορφή του θαλάσσιου σκι ήταν η «θαλασσοδρομία» (aqua-planing), όπου ο αθλητής γλιστρούσε στο νερό πάνω σε μια σανίδα (aqua-plane) δεμένη πίσω από ένα «ταχύπλοο» σκάφος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Ελλάδα, τέτοιες «θαλασσοδρομίες» υπήρχαν την περίοδο 1945-1946, στην περιοχή του Βόλου, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Με τη σημερινή του μορφή το άθλημα (με ένα ή με δύο πέδιλα) εμφανίστηκε το 1957, στον όρμο της Βουλιαγμένης, ως άθλημα αναψυχής. Το 1959, ο Ναυτικός Ομιλος Βουλιαγμένης δίνει ώθηση στο αγωνιστικό μέρος του αθλήματος, με την ίδρυση του πρώτου τμήματος αγωνιστικού θαλάσσιου σκι. Ετσι, ο πρώτος σύλλογος που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα μας ήταν ο Ναυτικός Ομιλος Βουλιαγμένης, ο οποίος έως το 1963 εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ενωση Θαλασσίου Σκι (μετονομάστηκε σε Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι το 1988). Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι (ΕΟΘΣκι) ιδρύθηκε το 1963 και από το 1965 συμμετέχει σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Το 1972 το θαλάσσιο σκι ήταν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αλλά λόγω του υψηλού κυματισμού που υπήρχε στο λιμάνι του Κιέλου η επίδειξη δεν ήταν ικανοποιητική και έχασε την αναγνώρισή του. Από την εμφάνιση του αγωνιστικού θαλασσίου σκι, οι Ελληνες αθλητές διαπρέπουν συνεχώς, με την κατάκτηση μεταλλίων σε διεθνείς διοργανώσεις ανδρών, γυναικών και νέων.

Για να ασχοληθεί ένα παιδί με τον πρωταθλητισμό πρέπει να μυηθεί στα μυστικά του αθλήματος σε ηλικία 5-6 ετών. «Το θαλάσσιο σκι σου προσφέρει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είσαι μέλος μιας ομάδας και σε βοηθάει στην κοινωνικοποίηση. Μαθαίνεις να ζεις μόνος σου και γίνεσαι γρήγορα ανεξάρτητος. Οταν ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό, θα γνωρίσεις πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Σε ηλικία 17 ετών ένας αθλητής του θαλασσίου σκι έχει δει τόσα μέρη όσα δεν θα δουν άλλοι σε ολόκληρη τη ζωή τους. Εμένα είναι όλη μου η ζωή», υπογραμμίζει ο Γιώργος Χατζής.

Τα βασικά αγωνίσματα στο θαλάσσιο σκι είναι το σλάλομ, οι φιγούρες και το άλμα. «Στο σλάλομ, με απλά λόγια, προσπαθούμε να περάσουμε έξι μπάλες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του σκάφους, στο δεύτερο αγώνισμα υπάρχουν κάποιες φιγούρες και ανάλογα τη δυσκολία τους μπαίνουν οι βαθμοί, ενώ στο άλμα ο αθλητής προσπαθεί να πάει όσο πιο μακριά μπορεί περνώντας πάνω από ένα βατήρα (1,50 – 1,80 μ.)», μας λέει ο προπονητής Γιώργος Αλεξανδρής. Τα μικρά παιδιά κάνουν τις προπονήσεις με απόλυτη ασφάλεια, σύμφωνα με τον έμπειρο προπονητή: «Τα πρώτα μαθήματα στο θαλάσσιο σκι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ φιλικά προς τα παιδιά. Δίπλα στο σκάφος υπάρχει μια μπάρα και, έτσι, ο μικρός αθλητής είναι σε άμεση επαφή με τον προπονητή του. Τα παιδιά κρατιούνται από μια σταθερή λαβή και αυτό τα βοηθάει να σηκωθούν σχετικά γρήγορα, χωρίς καμιά βοήθεια. Η συνέχεια των μαθημάτων θα εξαρτηθεί από την ηλικία που βρίσκεται το παιδί και την πρόοδο που κρίνει ο προπονητής ότι έχει στο άθλημα. Συνήθως μετά τα τρία – τέσσερα πρώτα μαθήματα ο μικρός τοποθετείται πιο πίσω ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να συνηθίζει. Οι γονείς μπορούν να νιώθουν σιγουριά στο συγκεκριμένο άθλημα καθώς τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Οι προπονητές είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και μπορούν να βοηθήσουν ένα μικρό παιδί να μάθει τα πάντα γύρω από το θαλάσσιο σκι», τονίζει ο Γιώργος Αλεξανδρής.

Τα μαθήματα σε μικρά παιδιά γίνονται σε ομίλους και είναι, συνήθως, δωρεάν. Ο εκπαιδευόμενος επιβαρύνεται μόνο με τα έξοδα συντήρησης του σκάφους καθώς και της βενζίνης.Με το θαλάσσιο σκι ασχολούνται πάρα πολλά άτομα στις καλοκαιρινές διακοπές. Ενας αρχάριος θα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί φαινομενικά να μοιάζει εύκολο, αλλά κρύβει τεχνική κατάρτιση, ενώ απαιτείται και κάποια καλή φυσική κατάσταση για την άνετη πραγματοποίηση των ελιγμών πάνω στο απέραντο γαλάζιο. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 30 ευρώ, καθώς το μηχανοκίνητο σκάφος έλξης του σκι καταναλώνει καύσιμα που στις μέρες μας κοστίζουν αρκετά, ενώ υπάρχουν και τα έξοδα συντήρησης.

Το θαλάσσιο σκι δεν εντυπωσιάζει μόνο αυτούς που το κάνουν αλλά και τους θεατές, αφού πραγματοποιούνται φιγούρες και άλματα με υψηλές ταχύτητες. Πέρα από τη διασκέδαση γυμνάζει όλο σχεδόν το μυϊκό σύστημα και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες της χώρας μας υπάρχουν επαγγελματικές σχολές που διδάσκουν την τεχνική και διαθέτουν τα πάντα γύρω από το άθλημα.

Μαγιό, σωσίβιο, σκι και φύγαμε…

Στην Ελλάδα, το άθλημα του θαλάσσιου σκι υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι. Η ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί, εφόσον θέλει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό, είναι 5-6 ετών. Τα πρώτα μαθήματα είναι πολύ απλά.

Εάν γνωρίζει κολύμπι θεωρείται προσόν, καθώς για να ασχοληθεί ένα άτομο με το θαλάσσιο σκι δεν πρέπει να φοβάται το νερό.

Για να μπει κάποιος στο χώρο πρέπει να πάει σε έναν από τους πολλούς συλλόγους που υπάρχουν σε περιοχές με υγρό στοιχείο. Τα απαραίτητα είναι:

– Ενα καλό μαγιό.

– Η άδεια από τον κηδεμόνα.

– Ενα χαρτί από κρατικό νοσοκομείο για το ιατρικό ιστορικό.

Ολοι οι σύλλογοι διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Εάν ένα παιδί αποφασίσει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το άθλημα θα χρειαστεί:

– Ενα σωσίβιο (100 ευρώ).

– Σκι (από 500 ευρώ).

– Γάντια (50 ευρώ).

– Μια στολή για το χειμώνα

(100 ευρώ).