Ποια είναι τα οφέλη των αθλημάτων στην ψυχική μας υγεία

Το να ασχολούμαστε με κάποιο άθλημα έχει περισσότερα οφέλη από το να αποκτήσουμε σφιχτό σώμα και μύες. Έρευνες λένε πως ο αθλητισμός μπορεί να έχει οφέλη και στην ψυχική μας υγεία, είτε προτιμούμε μοναχικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, είτε ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ. Ας δούμε κάποια από αυτά...

Βελτιώνουν τη διάθεση

Η γυμναστική ενεργοποιεί ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώσουμε πιο ευχάριστα και πιο ήρεμοι. Ιδιαίτερα τα ομαδικά αθλήματα προσφέρουν και ευκαιρία για κοινωνικοποίηση.

 

Μας βοηθούν στη συγκέντρωση

Ένας από τους λόγους που η γυμναστική είναι τόσο σημαντική είναι ότι μας βοηθά να διατηρούμε σε φόρμα νοητικές μας λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση. Συνδυάζοντας αερόβια άσκηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης για τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 30 λεπτά, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε τα οφέλη.

Ελαττώνει το στρες

Όταν είμαστε δραστήριοι, το μυαλό μας ξεφεύγει από τα άγχη της καθημερινότητας και μας αφήνει να σκεφτούμε πιο δημιουργικά. Η γυμναστική ρίχνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα.  Η γυμναστική μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Βελτιώνουν τον ύπνο

Ο αθλητισμός και κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας, μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε πιο γρήγορα, αλλά και να κάνουμε πιο βαθύ ύπνο. Αυτό, φυσικά, μας βοηθά να νιώθουμε ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα, καθώς ο καλός ύπνος και η ικανοποιητική ξεκούραση είναι σημαντικά για να έχουμε καλή διάθεση και ενέργεια. Αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και να μην γυμναζόμαστε αρκετά αργά – αν το κάνουμε αυτό, ίσως έχουμε υπερβολικά πολλή ενέργεια για να κοιμηθούμε αμέσως.

 

Ο αθλητισμός στην σημερινή εποχή!

Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες.  Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της.

Η έννοια του αθλητισμού δεν συνδέεται απαραίτητα με την εργασία. Υπάρχουν άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό, ενώ κάποιοι άλλοι επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις, προκειμένου απλά να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση.

Οι επαγγελματίες αθλητές διακρίνονται, συνήθως, για την έντονη επιθυμία τους για διακρίσεις, δυναμισμό, αυστηρή πειθαρχία, αυτοκυριαρχία  και απόλυτη υπακοή στις υποδείξεις των προπονητών τους σε θέματα που αφορούν στην άσκηση και τη διατροφή τους. Η έντονη σωματική άσκηση και ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής που ακολουθεί ένας αθλητής θα πρέπει να συνοδεύεται από αρκετή δόση υπομονής και επιμονής, ώστε να καταφέρει να φθάσει στα επιθυμητά για εκείνον αποτελέσματα. Τα σωματικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε άθλημα ποικίλουν. Το ίδιο και οι αμοιβές. Στις περισσότερες περιπτώσεις , όσο μεγαλύτερη φήμη έχει ο αθλητής ή η ομάδα στην οποία ανήκει, τόσο μεγαλύτερη είναι η αμοιβή που απολαμβάνει .

Ωστόσο, πρέπει να διαχωριστεί η έννοια της άθλησης από την έννοια της άσκησης.

sports balls over a grey background

Η άσκηση γίνεται άθληση όταν αποκτά ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα ένας που τρέχει στο δρόμο ασκείται, ωστόσο άν έχει κάποιον αντίπαλο ώστε για το ποιος θα τερματίσει πρώτος ή ακόμη και αν ανταγωνίζεται τον ίδιο του τον εαυτό, με το χρονόμετρο, αθλείται.Τέλος είναι συμαντικό να αθλούμαστε και να έχουμε καλή φυσική κατάσταση.