Ενημερώθηκε στις 5 Νοεμβρίου, 2023
Το αρχοντικό Πούλκως
Αρχοντικό Πούλκως
Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα εκδρομή με την τάξη μου στο αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα, στο νομό Κοζάνης, στον δήμο Βοϊου. η κατασκευή του αρχοντικού ξεκίνησε το 1754 και τελείωσε το 1759 με ιδιοκτήτες την οικογένεια Εμμανουηλίδη. ο πατέρας πριν τελειώσει η κατασκευή του αρχοντικού, αρρώστησε και πέθανε. το αρχοντικό πουλήθηκε στον κύριο Πουλκίδη. Ο Πουλκίδης πήρε το αρχοντικό για δώρο στην κόρη του.
Μόλις πήγαμε, πριν καν μπούμε μέσα, από τον τετραγωνισμό φράχτη, αντικρίσαμε ένα κομμάτι του κτηρίου να προεξέχει και ο ξεναγός μας εξήγησε ότι ήταν η τουαλέτα του αρχοντικού, αλλά μόνο η οικογένεια μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει. στην αυλή είχε πολλά δέντρα και μια συκιά. το κτήριο είναι διώροφο, ο πρώτος όροφος είναι φτιαγμένος από πέτρα και ο δεύτερος από ξύλο. Υπάρχουν πολλά τετραγωνισμένα παράθυρα. τα περισσότερα παράθυρα ήταν βιτρώ. έξω, στο κέντρο της αυλής υπήρχε ένα σιδερένιο κιόσκι.
Μόλις μπήκαμε στο αρχοντικό ήταν λες και έβλεπα το όνειρο κάποιου ζωγράφου. πάρα πολλά χρώματα και σχέδια. τα μάτια μου θαμπώθηκαν από την ομορφιά του. μπροστά μας ήταν η αποθήκη με πολύ μεγάλα βαρέλια κάτω από τη γη. Στον κάτω όροφο είχε τρία δωμάτια. στα δεξιά υπήρχαν πέντε σκαλιά, τα οποία ήταν ξύλινα και πολύ απότομα. το δωμάτιο είχε τζάκι από πέτρα (σχεδόν όλα τα δωμάτια είχαν τζάκι). Μόλις βγήκαμε από εκείνο το δωμάτιο, ανεβήκαμε στον πάνω όροφο. εκεί, το πρώτο πράγμα που αντικρύσαμε, ήταν τα πολλά και χρωματιστά παράθυρα και χρωματιστοί τοίχοι. υπήρχε ένα ξύλινο κομμάτι που προεξείχε από το πάτωμα. ήταν η εξέδρα. ο ξεναγός μας εξήγησε ότι εκεί ανέβαιναν, χόρευαν και έκαναν τις γιορτές τους. Είχε πολλά και διαφορετικά και μυστικά δωμάτια σε περίπτωση πολέμου. τα βασικά σχέδια στους τοίχους ήταν τα ρολόγια και το καρπούζι. τα ρολόγια εκείνη την εποχή ήταν κάτι πολύ σπάνιο και ακριβό. το καρπούζι σήμαινε αφθονία. όταν πάντα έλειπε μία φέτα, αυτό σήμαινε ότι ήταν το κομμάτι της προσφοράς.
Πέρασα φανταστικά. ακόμα θυμάμαι τους πολύχρωμους τοίχους. μου άρεσε πιο πολύ από όλα, τα μυστικά δωμάτια μέσα στις ντουλάπες. Ήταν φανταστικά, εύχομαι να ξαναπάω και επισκεφθώ και άλλα αρχοντικά.
Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου, 2020
Κέικ <>
Υλικά
Κέικ
500 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
8 τεμ. αυγά
500 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
Βουτυρόκρεμα
1 κιλό βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. ζάχαρη άχνη
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Κέικ
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη έως να γίνει ένα αφράτο και λευκό μείγμα, σαν κρέμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα ανακατεύοντας παράλληλα με μια μαρίζ. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και την αμυγδαλόσκονη.
Επιλέγουμε πέντε τσέρκια διαφορετικών διαστάσεων: 20 εκ., 17-18 εκ., 14-15 εκ., 9-12 εκ. και 4-6 εκ. Κλείνουμε τη μία πλευρά τους με αλουμινόχαρτο για να δημιουργήσουμε πάτους . Τα ακουμπάμε σε δύο λαμαρίνες για να είναι πιο σταθερά και μοιράζουμε το μείγμα αναλογικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (στον αέρα) για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα, σε διαφορετικά ράφια. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκαν καλά, τρυπάμε το κέντρο τους με ένα λεπτό μαχαίρι· αν βγαίνει λερωμένο, με υπολείμματα από νωπή ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε σε άλλο σημείο. Τα βγάζουμε και μετά από λίγο τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Βουτυρόκρεμα
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα, έως ότου έχουμε ένα μαλακό και αφράτο μείγμα. Κατά διαστήματα, σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα από τις πιτσιλιές, σπρώχνοντάς τες προς τα κάτω. Προς το τέλος ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανάλογα με το πόσο έντονο θέλουμε να γίνει το χρώμα.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε το ένα κέικ πάνω στο άλλο ξεκινώντας από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο. Τα κολλάμε μεταξύ τους χρησιμοποιώντας λίγη από τη βουτυρόκρεμα. Βάζουμε την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα σε μια σακούλα κορνέ με οδοντωτή μύτη και καλύπτουμε κάθε κέικ φτιάχνοντας κάθετες γραμμές. Μόλις τελειώσουμε, το γλυκό θα μοιάζει με δέντρο.
Διακόσμηση
Μπορούμε να το στολίσουμε με καραμελάκια, πέρλες σοκολάτας, τρούφα, μπισκότα με χριστουγεννιάτικα σχέδια , στολίδια από μαρέγκα ή στεφάνια από νιφάδες ρυζιού.
ΠΗΓΗ :https://steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/keik-xristougenniatiko-dentro/