Μελομακάρονα παραδοσιακά γεμιστά με καρύδι

Για τα γεμιστά μελομακάρονα παραδοσιακά θα χρειαστείτε

Υλικά για τα μελομακάρονα

  • 2 φλ. τσαγιού ‏ελαιόλαδο ή μισό μισό με σπορέλαιο
  • 1 φλ. τσαγιού ‏βούτυρο
  • 12 φλ. τσαγιού ‏αλεύρι μαλακό
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ‏μπύρα
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ‏ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ‏μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.σ. ‏κανέλα σκόνη
  • 1 1/2 κ.σ. ‏γαρίφαλο σκόνη
  • ‏ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ‏χυμό λεμονιού
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ‏χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κιλά ‏καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Υλικά για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια του νερού ‏μέλι
  • 1 1/2 ποτήρι του νερού ‏ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερού ‏νερό
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ‏χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1. Χτυπάτε πολύ καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο και το λάδι.

2. Ανακατεύετε τη μπύρα με το μπέικιν πάουντερ και αρχίζετε να ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με το ειδικό εργαλείο “γάντζο” του μίξερ (αλεύρι όσο πάρει για να έχετε μια μαλακή ζύμη).

3. Προσθέτετε όλα τα υλικά, τη κανέλα το γαρύφαλλο, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το χυμό τους.

4. Ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά χωρίς να παραχτυπήσετε το μείγμα και σφίξει.

5. Πλάθετε μικρά μελομακάρονα, βάζετε στο κέντρο 1 κ.σ. καρυδόψιχα, τα “κλείνετε” και τα βάζετε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.

6. Ψήνετε για 20 λεπτά στους 230 βαθμούς χωρίς να ανοίξετε το φούρνο. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι:

7. Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου και το διατηρείτε ζεστό.

8. Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα ρίχνετε μέσα στο σιρόπι να μελώσουν και τα τοποθετείτε σε πιατέλα στην οποία έχετε στρώσει καρυδόψιχα τριμμένη ανακατεμένη με κανέλα και γαρύφαλλο.

9. Πασπαλίζετε όλα τα μελομακάρονα με την υπόλοιπη καρυδόψιχα με κανέλα και γαρύφαλλο και τα απολαμβάνετε.

Leave a Reply