ΑΔΕΣΠΟΤΑ


 Τα προς υιοθεσία ζώα συντροφιάς υιοθετούνται αφού έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε σήμανση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση, εφόσον η τελευταία δεν αντενδείκνυται λόγω ηλικίας, νόσου ή άλλων παθολογικών αιτίων.Τα αδέσποτα αποτελούν ένα κύριο πρόβλημα για την περιοχή μας, χωρίς να ευθύνονται ούτε στο ελάχιστο τα ζώα αλλά η ανευθυνότητα των ιδιοκτητών.

Σε τι οφείλεται η πληθώρα των αδέσποτων ζώων;

  • Η στείρωση σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτή οπότε οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα κατοικίδια τους όταν αυτά εγκυμονούν
  • Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες δεν χαρακτηρίζονται από οικονομική ευημερία και αποτελεσματικά δεν έχουν την δυνατότητα να φροντίσουν ένα ζώο και να καλύψουν τις ανάγκες του

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη, που θεωρουνται κακούργημα. Οι ποινές για παραβάσεις όπως αφαίρεση ζωής ζώου είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ. Για τη διατήρηση και παραμονή ζώου σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε κήπο πολυκατοικίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ζώο. Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτεία προσπαθεί να προστατέψει όσο γίνεται αυτές τις ψυχές, ωστόσο το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στην ρίζα και όλοι να καταλάβουμε τις συνέπειες των αδέσποτων ζώων στους δρόμους της πόλης και της επαρχίας.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα;

  1. Η προσωρινή φιλοξενία που μπορεί να προσφέρει κάποιος σε ένα ζώο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ανιδιοτελέστατη πράξη που θα αλλάξει την ζωή και του ιδιοκτήτη αλλά και του ζώου για πάντα.
  2. Ο εθελοντισμός είναι εφικτό να επιλύσει κατά μεγάλο μέρος το θέμα των αδέσποτων ζώων.Καθώς υπάρχουν αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις που επικεντρώνονται στην διάσωση και φροντίδα των ζώων που το έχουν ανάγκη.
  3. Η στείρωση των κατοικιδίων θεωρείται ατομική ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη.Επιπλέον όσο αφορά τα αδέσποτα υπάρχουν οργανώσεις που κάνουν στειρώσεις αφιλοκερδώς.

 

Η αγγελίες για υιοθεσία αυξάνονται ραγδαία καθώς και υπάρχουν περίπου 117 φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες στηρίζουν τα αδέσποτα. Έχει δωριθεί , επίσης, μεγάλη ποσότητα τροφής σε καταφύγια ζώων ενώ έχει μαζευτεί υπεραρκετό ποσό χρημάτων για έκτακτα περιστατικά αδέσποτων ζώων

Οι δήμοι απορροφούν περίπου 1,3 εκατομμύρια κάθε χρόνο από τις περιφέρειες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων. Ένας μέσος δήμος σε αστικό κέντρο στειρώνει και φροντίζει με το πρόγραμμά του περίπου 90 αδέσποτα ζώα κατά μέσο όρο. Στην Ελλάδα λειτουργούν νόμιμα 40 δημοτικά κυνοκομεία (χώρος φιλοξενίας και περίθαλψης σκύλων). Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο 83% εξ αυτών είναι άθλιες. Στους περισσότερους δήμους λειτουργούν άτυπα καταφύγια ζώων με την ανοχή της εκάστοτε περιφέρειας, καθώς το κόστος κατασκευής νόμιμου καταφυγίου είναι τεράστιο. Πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει την επιδότηση δήμων για την κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

Τι προποθέσεις πρέπει να υπάρχουν για την υιοθέτηση ενός αδέσποτου ζώου; 

α)  Οι ιδιοκτήτες επιβάλλεται να είναι ενήλικοι κάθως και θα ήταν καλό να συνεργάζονται με νόμιμες φιλοζωίκες οργανώσεις για πιο αποτελεσματική και γρήγορη υιοθέτηση

β) Τα προς υιοθεσία ζώα συντροφιάς υιοθετούνται αφού έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε σήμανση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση, εφόσον η τελευταία δεν αντενδείκνυται λόγω ηλικίας, νόσου ή άλλων παθολογικών αιτίων.

γ)Ο χωρος ο οποιοσ θα διαμεινει το ζωο πρεπει να ελεγχθει πριν την επισημη υιοθεσια,καθως ενα συνηθες φαινομενο ειναι οι ιδιοκτητες να αφηνουν τα ζωα σε καποιο μπαλκονι,ταρατσα,κηπο σε μονιμη βαση και να αποφευγουν υην επαφη μαζι τους.

δ)Να γινει η λεγομενη συνεντευξη με τους υποψηφιους ιδιοκτητες απο την φιλοζωικη-τον προηγουμενο ιδιοκτητη και οι απαντησεις να μπορουν να αποδειχτουν

ε)Οι ιδιοκτητες να ειναι σιγουροι για την επιλογη τους και να εχουν υπολογισει ολους τους παραγοντες σωστα πριν υιοθετησουν ενα ζωο(οικονομικη δεσμευση,απαιτουμενος χρονος,χωρος κτλπ)

 

Υποστηρίζουμε την υιοθεσία από κυνοκομεία
Η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται σε κυνοκομεία δεν είναι κουτάβια. Για την
ακρίβεια, τα περισσότερα είναι 2-3 ετών και πάνω, όμως εδώ θα εξετάσουμε όλες τις
περιπτώσεις υιοθεσίας.
Όποιο μέρος και να επισκεφθείτε θα βρείτε πολλά ζώα που ζουν σε εγκλεισμό και
αναζητούν οικογένεια. Υπάρχουν πολλά θετικά στις υιοθεσίες ζώων που ζουν σε
κυνοκομεία. Σε μία τέτοια υιοθεσία, βοηθάτε να σωθεί μια ζωή συν μία ακόμα, γιατί
θα ανοίξει θέση για ένα ακόμα ζώο από τους δρόμους δίνοντας του την ευκαιρία να
έχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και μια ευκαιρία να υιοθετηθεί και αυτό στο
μέλλον.
Μία άλλη επιβράβευση της υιοθεσίας από κυνοκομείο είναι το δέσιμο που θα
δημιουργηθεί μεταξύ της οικογένειας και του ζώου. Ανοίγοντας την καρδιά σας και το
σπίτι σας σε ένα ορφανό ζωάκι, τα αποτελέσματα συνήθως είναι πολύ θετικά,
δημιουργώντας πολύ δυνατή σχέση. Θα είναι πιστός φίλος, ευαίσθητος και υπάκουος
για μια ζωή. Το μόνο που μένει, είναι να μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί του!