Η αντισφαίριση, αλλιώς τένις, όπως κατά κανόνα αναφέρεται στα ελληνικά και είναι κοινώς γνωστό, είναι σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου.
ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Ο αγώνας διεξάγεται σε ειδικό γήπεδο, το οποίο χωρίζεται στη μέση με δίχτυ ύψους 91 εκατοστά.
Τα γήπεδα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με την επιφάνεια τους.
- Σκληρά γήπεδα. Η πλειοψηφία των γηπέδων στον κόσμο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το Αυστραλιανό Όπεν που διεξάγεται στο Melbourne Park και το U.S. Open που διεξάγεται στο USTA National Tennis Center (ακρυλική επιφάνεια).
- Χωμάτινα γήπεδα. Στην Ευρώπη τα περισσότερα γήπεδα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το Γαλλικό Όπεν που διεξάγεται στο Ρολάν Γκαρός (Stade de Roland Garros).
- Γήπεδα με χόρτο. Τέτοια γήπεδα υπάρχουν κυρίως στην Αγγλία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το Γουίμπλεντον. Η δυσκολία στην συντήρηση τους έχει οδηγήσει σε πολλά γήπεδα να καταργούν το χόρτο και να βάζουν άλλη επιφάνεια (συνήθως σκληρή).
ROLAND GARROS & WIMBLEDON : ΤΑ 2 ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΓΗΠΕΔΑ
Roland Garros
Το στάδιο Ρολάν Γκαρός (Γαλλικά: Stade Roland Garros) είναι ένα συγκρότημα γηπέδων τένις στο Παρίσι που φιλοξενεί το Γαλλικό Όπεν, γνωστό ως Τουρνουά ντε Ρολάν Γκαρός, ένα τουρνουά Grand Slam που διεξάγεται κάθε χρόνο γύρω στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου, με διάρκεια δύο εβδομάδων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Wimblendon
Το γήπεδο του Wimblendon , γνωστό ως All England Club , είναι σπίτι του τουρνουά τένις Wimblendon . Διαθέτει 19 γήπεδα , με το κεντρικό γήπεδο να έχει χωρητικότητα 15.000 θεατών . Είναι διάσημο για την ιστορική του σημασία και την παραδοσιακή ατμόσφαιρα του τένις , με χαρακτηριστικό το γρασίδι του .Ακόμη το τουρνουά του Wimblendon είναι γνωστό για τους παραδοσιακούς του κανόνες όπως η υποχρεωτική χρήση λευκών ρούχων .
ΟΔΗΓΟΣ ΡΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΕΝΙΣ : ΤΙ ”ΠΡΕΠΕΙ” ΝΑ ΦΟΡΑΣ
Τι θεωρείται ένδυμα τένις;
Τα ρούχα τένις διαφέρουν από τα παραδοσιακά αθλητικά ρούχα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις του αθλήματος. Για παράδειγμα, η ενδυμασία τένις είναι ελαφριά, αναπνέει και συχνά περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που προσφέρουν άνεση στο γήπεδο, όπως τσέπες αρκετά μεγάλες ώστε να χωρούν επιπλέον μπάλες του τένις. Ανάλογα με την κατάσταση, μπορεί να απαιτούνται αναγνωρισμένα ρούχα τένις για να παίξετε.
Υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας για τένις;
Όταν επιλέγετε μια στολή τένις, ίσως αναρωτιέστε αν υπάρχουν κάποιοι κανόνες ένδυσης που πρέπει να ακολουθήσετε. Τελικά, τι να φορέσετε για τένις θα εξαρτηθεί από το πού παίζετε:
- Πάρκο ή δημόσιο δικαστήριο . Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με το τι πρέπει να φοράτε όταν παίζετε τένις ψυχαγωγικά σε ένα πάρκο ή σε ένα δημόσιο γήπεδο. Φροντίστε να ντύνεστε άνετα και να φοράτε παπούτσια με σόλες χωρίς σημάδι, για να αποφύγετε την καταστροφή της επιφάνειας του γηπέδου.
- Λέσχη τένις ή κλαμπ εξοχής. Οι περισσότεροι σύλλογοι τένις και συλλόγους χωρών έχουν ενδυματολογικό κώδικα, αν και οι κανόνες σε κάθε κλαμπ μπορεί να διαφέρουν. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να φοράτε παπούτσια τένις με σόλες χωρίς σημάδι και αναγνωρισμένα ρούχα τένις, δηλαδή χωρίς μπλουζάκια, ρούχα προπόνησης ή παρόμοια ρούχα.
- Επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ο ενδυματολογικός κώδικας για το επαγγελματικό τένις μοιάζει πολύ με τους συλλόγους, απαιτώντας από τους παίκτες να φορούν αναγνωρισμένα παπούτσια τένις και ενδυμασία. Ορισμένα τουρνουά έχουν επίσης τους δικούς τους μοναδικούς κανόνες σχετικά με το τι να φορέσετε στο τένις, όπως το Wimbledon, το οποίο απαιτεί κυρίως λευκά ρούχα.
Τι φοράνε οι τενίστες;
Για τους άνδρες, η τυπική στολή τένις είναι πουκάμισο και σορτς. Τα περισσότερα πουκάμισα για τένις είναι κοντομάνικα και με γιακά, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι απαραίτητα. Ομοίως, δεν υπάρχουν απαιτήσεις μήκους ή πλάτους για ανδρικά σορτς τένις.
Ρούχα για αρχάριους άνδρες τενίστες:
Ρούχα για προχωρημένους άνδρες τενίστες:
Για τις γυναίκες, η τυπική στολή τένις είναι ένα μπλουζάκι πόλο ή ένα φανελάκι σε συνδυασμό με μια φούστα ή ένα φόρεμα. Τα περισσότερα φορέματα και φούστες τένις διαθέτουν ενσωματωμένα σορτς συμπίεσης, επιτρέποντας επιπλέον στήριξη και άνεση. Τα κολάν ή τα σορτς μπορούν επίσης να φορεθούν στο γήπεδο με ή χωρίς φούστα από πάνω.
Ρούχα για αρχάριες για γυναίκες:
Ρούχα για προχωρημένες γυναίκες:
ΤΕΝΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ
Πόσο είναι τα ιδιαίτερα μαθήματα τένις;
Τα ιδιαίτερα μαθήματα τένις προσφέρουν εξατομικευμένη προσοχή και εξατομικευμένη προπόνηση, καθιστώντας τα μια δημοφιλή επιλογή για παίκτες όλων των επιπέδων. Για αρχάριους, τα ιδιαίτερα μαθήματα τένις ξεκινούν συνήθως από λογικά $60, παρέχοντας μια σταθερή βάση στα βασικά του παιχνιδιού.
Καθώς προχωράτε και αναζητάτε πιο προηγμένη εκπαίδευση, το κόστος μπορεί να αυξηθεί στα 100 $ ή περισσότερο — σε τελική ανάλυση, θα χρειαστείτε την τεχνογνωσία προπονητών υψηλού επιπέδου που μπορούν να βελτιώσουν την τεχνική, τη στρατηγική και το συνολικό σας παιχνίδι.
Γενικά, το κόστος ενός ιδιωτικού μαθήματος τένις θα εξαρτηθεί από:
- Η εμπειρία του προπονητή: Ένας πιο έμπειρος προπονητής θα χρεώσει φυσικά περισσότερα.
- Τοποθεσία: Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανά περιοχή λόγω του κόστους ζωής και της ζήτησης.
- Διάρκεια μαθήματος: Οι μεγαλύτερες συνεδρίες συνήθως κοστίζουν περισσότερο, προσφέροντας περισσότερη εκπαίδευση σε βάθος.
Πόσο κοστίζουν τα μαθήματα τένις;
Τα μαθήματα τένις, που συχνά διεξάγονται σε μικρές ομάδες, επιτυγχάνουν μια ισορροπία μεταξύ της ατομικής προσοχής και της συντροφικότητας της μάθησης με τους άλλους. Αυτά τα μαθήματα είναι δομημένα για να καλύπτουν διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων, από αρχάριους έως μεσαίους παίκτες.
Το κόστος των μαθημάτων τένις είναι γενικά συγκρίσιμο με αυτό των ομαδικών μαθημάτων, καθιστώντας τα μια προσιτή επιλογή για όσους απολαμβάνουν τη μάθηση σε κοινωνικό περιβάλλον.
Είναι φθηνότερα τα ομαδικά μαθήματα τένις;
Ναί! Τα ομαδικά μαθήματα τένις έχουν συνήθως μια πιο οικονομική τιμή, ειδικά για νέους παίκτες ή ζευγάρια που θέλουν να μάθουν μαζί. Η τιμή των ομαδικών μαθημάτων είναι συχνά παρόμοια με τις κλινικές τένις, καθιστώντας τα μια ελκυστική επιλογή για όσους έχουν προϋπολογισμό ή αναζητούν μια πιο διαδραστική εμπειρία μάθησης.
Τα ομαδικά μαθήματα προσφέρουν επίσης μια αίσθηση κοινότητας και κίνητρο καθώς μαθαίνετε και μεγαλώνετε μαζί με τους συνομηλίκους σας. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για αρχάριους που μπορεί να αισθάνονται εκφοβισμένοι σε συνεδρίες ένας προς έναν.
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΝΑ … ”ΓΙΝΕΙ” ΚΑΝΕΙΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΚΑΙ ΣΑΚΚΑΡΗ
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ?
Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο Γιώργος Καλοβελώνης, ιδρυτής της ομώνυμης ακαδημίας τένις, που, μεταξύ άλλων, είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, το κόστος προκειμένου ένας νεαρός αθλητής να διεκδικήσει μία διάκριση σε παγκόσμια διοργάνωση, σχετίζεται με τον αριθμό των ωρών προπόνησης, των τουρνουά στα οποία συμμετέχει και βέβαια τις δαπάνες μετακίνησης (αεροπορικά εισιτήρια, έξοδα διατροφής, διαμονής).
“Για ένα παιδί, που προπονείται στο αγωνιστικό τένις, απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 2.500 έως 3.000 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την πραγματοποίηση αριθμού ταξιδίων στο εξωτερικό. Όλα αυτά, χωρίς να λάβουμε υπόψη τα έξοδα για εξοπλισμό που διαμορφώνονται σε περίπου 1.000 ευρώ για την απόκτηση 5-6 ρακετών το χρόνο, χορδών, υποδημάτων και λοιπού εξοπλισμού” εξηγεί ο κ. Καλοβελώνης.
Ποια είναι η διαδρομή ενός νεαρού αθλητή ωσότου να φτάσει τα επίπεδα κορυφαίων παικτών, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς ή η Μαρία Σάκκαρη;
Σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργούλα, προπονητή κορυφαίων αθλητών, πρώην μέλος εθνικής Junior και μέλος του συμβουλίου προπονητών αντισφαίρισης Ελλάδας, συνήθως, ένα παιδί ξεκινάει από την ηλικία των οκτώ ετών να συμμετέχει σε ενωσιακούς -τοπικού χαρακτήρα- αγώνες και μετά τα 10 έτη σε πανελλήνιες διοργανώσεις.
“Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε μεγάλη άνεση από την ηλικία των 6-7 ετών, αλλά ασφαλές συμπέρασμα για τις επιδόσεις ενός νεαρού αθλητή εξάγουμε, συνήθως, στην ηλικία των 10-12 ετών” σημειώνει.
“Μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών το μηνιαίο κόστος για ομαδικά μαθήματα, δύο φορές την εβδομάδα, διαμορφώνεται, τουλάχιστον, σε 60-80 ευρώ. Ευλόγως, όσο αυξάνονται οι ώρες, αυξάνεται και το κόστος. Ένα παιδί ηλικίας 12 ετών, θα πρέπει να προπονείται, τουλάχιστον, δύο ώρες καθημερινά, με το ύψος της μηνιαίας συνδρομής να διαμορφώνεται σε 250 ευρώ και 500 ευρώ, εάν πρόκειται για σύλλογο και ιδιωτική ακαδημία, αντίστοιχα” προσθέτει ο κ. Γεωργούλας.
Τα παραπάνω όμως, αποτελούν μόνο τη “βάση” της προπόνησης ενός νεαρού αθλητή. Όπως διευκρινίζει ο κ. Γεωργούλας, το κόστος εκτοξεύεται εάν ληφθούν υπόψη τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής και κυρίως τα δίδακτρα για την εγγραφή σε διεθνούς κύρους σχολές, όπως η ASC Sánchez-Casal Tennis Academy στη Βαρκελώνη και η Ακαδημία Μουράτογλου στο Μονακό.
“Τα ετήσια δίδακτρα στις δύο αυτές σχολές τοποθετούνται σε περίπου 60.000 ευρώ. Για μία τριετία, δηλαδή, φοίτησης σε αυτές ο προϋπολογισμός εκτινάσσεται σε 300.000 ευρώ” αναφέρει ο κ. Γεωργούλας.
Όπως υπολογίζει ο ίδιος, σε ετήσια βάση, οι δαπάνες για την προπόνηση στο αγωνιστικό τένις κυμαίνονται από 70.000 έως 100.000 ευρώ, αγγίζοντας το 1 εκατ. ευρώ για μία περίοδο δέκα ετών εντατικού training στην αντισφαίριση σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Όλα αυτά όταν η ετήσια επιχορήγηση της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) διαμορφώνεται, για το 2019, σε 385 χιλιάδες ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να καλύψει ένα μόνο μικρό κλάσμα των χρηματοδοτικών αναγκών των επαγγελματιών παικτών, όπως αναφέρουν οι επαΐοντες.
Εκτός όμως, από το οικονομικό κόστος, υπάρχει μία παράμετρος που δεν αποτιμάται σε χρήμα. Πρόκειται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Σάκκαρης, πατέρας της κορυφαίας Ελληνίδας τενίστριας Μαρίας Σάκκαρη, για τις “αιματηρές θυσίες που καλείται να κάνει η οικογένεια του αθλητή”.
“Οι θυσίες που καλείται να πραγματοποιήσει η οικογένεια ενός επαγγελματία τενίστα είναι πολύ μεγάλες. Οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά από την ηλικία των οκτώ ετών που ξεκινούν την πορεία τους στο τένις. Πρόκειται για ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης, με τον αθλητή, που πραγματοποιεί 30-35 ταξίδια το χρόνο, διάρκειας μίας ή δύο εβδομάδων, να κρίνεται καθημερινά. Το τένις αποτελεί το πιο δύσκολο σπορ, είναι ατομικό και ο αθλητής καλείται να λάβει μία απόφαση σε χιλιοστά του δευτερολέπτου” τονίζει ο κ. Σάκκαρης.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΕΝΙΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
1.ΡΟΪ ΕΜΕΡΣΟΝ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
Επαγγελματίας: 1968-1983 (ερασιτέχνης 1953-1968)
- Στιλ παιξίματος: Δεξιόχειρας (backhand με το ένα χέρι)
- Ρεκόρ καριέρας: 1325-380 (77.7%)
- Τίτλοι καριέρας: 110
- ΡΟΝΤ ΛΕΪΒΕΡ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
- Επαγγελματίας: 1963-1979 (ερασιτέχνης 1956-1962)
- Στιλ παιξίματος: Αριστερόχειρας (backhand με το ένα χέρι)
- Ρεκόρ καριέρας: 1473-407 (78.35%)
- Τίτλοι καριέρας: 200
- ΤΖΙΜΙ ΚΟΝΟΡΣ (ΗΠΑ)
- Επαγγελματίας: 1972-1996 (ερασιτέχνης 1970-1971)
- Στιλ παιξίματος: Αριστερόχειρας (backhand με τα δυο χέρια)
- Ρεκόρ καριέρας: 1256-279 (81.8%)
- Τίτλοι καριέρας: 109
- ΜΠΓΙΟΡΝ ΜΠΟΡΓΚ (ΣΟΥΗΔΙΑ)
- Επαγγελματίας: 1973-1983 (ερασιτέχνης 1971-1972)
- Στιλ παιξίματος: Δεξιόχειρας (backhand με τα δυο χέρια)
- Ρεκόρ καριέρας: 639-130 (83.1%)
- Τίτλοι καριέρας: 64
- ΤΖΟΝ ΜΑΚΕΝΡΟ (ΗΠΑ)
- Επαγγελματίας: 1978-1994 (ερασιτέχνης 1976-1977)
- Στιλ παιξίματος: Αριστερόχειρας (backhand με το ένα χέρι)
- Ρεκόρ καριέρας: 881-198 (81.65%)
- Τίτλοι καριέρας: 77
- ΙΒΑΝ ΛΕΝΤΛ (ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΗΠΑ)
Επαγγελματίας: 1978-1994
- Στιλ παιξίματος: Δεξιόχειρας (backhand με το ένα χέρι)
- Ρεκόρ καριέρας: 1068-242 (81.5%)
- Τίτλοι καριέρας: 94
- ΠΙΤ ΣΑΜΠΡΑΣ (ΗΠΑ)
Επαγγελματίας: 1988-2002
- Στιλ παιξίματος: Δεξιόχειρας (backhand με το ένα χέρι)
- Ρεκόρ καριέρας: 762-222 (77.4%)
- Τίτλοι καριέρας: 64
- ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ (ΕΛΒΕΤΙΑ)
Επαγγελματίας: 1998-Συνεχίζει
- Στιλ παιξίματος: Δεξιόχειρας (backhand με το ένα χέρι)
- Ρεκόρ καριέρας: 1182-260 (82%)
- Τίτλοι καριέρας: 99
- ΡΑΦΑΕΛ ΝΑΔΑΛ (ΙΣΠΑΝΙΑ)
- Επαγγελματίας: 2001-2024
- Στιλ παιξίματος: Αριστερόχειρας (backhand με τα δυο χέρια)
- Ρεκόρ καριέρας: 919-189 (83%)
- Τίτλοι καριέρας: 80
10. ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ (ΣΕΡΒΙΑ)
- Επαγγελματίας: 2003-Συνεχίζει
- Στιλ παιξίματος: Δεξιόχειρας (backhand με τα δυο χέρια)
- Ρεκόρ καριέρας: 840-176 (82.7%)
- Τίτλοι καριέρας: 72
ΤΕΝΙΣ : ΤΟ ”ΒΑΣΣΙΛΙΚΟ” ΑΘΛΗΜΑ
Η βρετανική βασιλική οικογένεια λατρεύει τα αθλητικά της κατορθώματα και το τένις κατέχει ξεκάθαρα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές τους. Η αγάπη τους για το άθλημα έχει κάνει το ετήσιο τουρνουά τένις Wimbledon κάτι σαν ένα ανεπίσημο βασιλικό γεγονός αλλά η αγάπη τους εκτείνεται και έξω από τις κερκίδες και στο γήπεδο. Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν απολαύσει να σερβίρουν κάποιο παιχνίδι μόνοι τους
1988
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα φαινόταν έτοιμη να προσφέρει το καλύτερο σερβίς της απέναντι στην Γερμανίδα τενίστρια Στέφι Γκραφ στο Vanderbilt Raquet Club στο Λονδίνο.
1993
Το άθλημα πρέπει να έχει κολλήσει με τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, καθώς τον είδαν ξανά εδώ να παίζει στο γήπεδο τένις Holyport Real το 1993.
2014
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Coventry War Memorial Park, ο πρίγκιπας William χτύπησε μερικές μπάλες ενώ οι θαυμαστές κοιτούσαν.