Το κάπνισμα σκοτώνει

Τι είναι το κάπνισμα;

 

Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο Αβάνα ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

 

Το τσιγάρο (παλιότερα, σιγαρέτο) αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο. Το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 120 χιλιοστά και η διάμετρός του τα 10 χιλιοστά. Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Για αυτόν το σκοπό το ένα του (άφιλτρο) άκρο αναφλέγεται καθώς το άλλο τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή, από όπου εισπνέεται περιστασιακά ο καπνός που παράγεται. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα υγείας, όπως είδη καρκίνων, με σημαντικότερο αυτόν του πνεύμονα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

 

 

Ιστορικά

 

Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το 1950. Στα επόμενα χρόνια, έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο (του πνεύμονα αλλά και άλλες μορφές καρκίνου) καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα.

 

Το τσιγάρο (παλιότερα, σιγαρέτο) αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο. Το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 120 χιλιοστά και η διάμετρός του τα 10 χιλιοστά. Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Για αυτόν το σκοπό το ένα του (άφιλτρο) άκρο αναφλέγεται καθώς το άλλο τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή, από όπου εισπνέεται περιστασιακά ο καπνός που παράγεται. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα υγείας, όπως είδη καρκίνων, με σημαντικότερο αυτόν του πνεύμονα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

 

Ανησυχίες γύρω από το παθητικό κάπνισμα έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για τις βλαβερές συνέπειες και τους νόμους που αφορούν τα προϊόντα καπνού. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η βιομηχανία καπνού έχει δει τη δημόσια ανησυχία για το παθητικό κάπνισμα ως μια σοβαρή απειλή για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της. Οι βλάβες στους παρευρισκόμενους κατά την εισπνοή του καπνού ήταν αντιληπτές ως ένα κίνητρο για την αυστηρότερη ρύθμιση των νόμων όσον αφορά τα προϊόντα καπνού. Παρά την ευαισθητοποίηση του κλάδου των καπνοβιομηχανιών για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος από τη δεκαετία του 1980, η βιομηχανία καπνού συντόνισε μια επιστημονική διαμάχη, με στόχο να καθυστερήσει την επιβολή αυστηρότερων νόμων για τα προϊόντα τους

 

 

 

 

Ο καπνός είναι μονοετές, ποώδες φυτό και ανήκει στο γένος Νικοτιανή (Nicotiana), το οποίο καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καπνικών προϊόντων, όπως τσιγάρα κλπ.

 

 

Ο Ναργιλές είναι ασιατικής επινόησης για πιο άνετο και ταυτόχρονα ευχάριστο κάπνισμα. Η ονομασία του προέρχεται από τη περσική λέξη "ναργκίλ" (= είδος καρύδας που εντοπίζεται στην περιοχή Λιανάμμο Πετριών ), από την οποία στην αρχή κατασκευαζόταν πριν χρησιμοποιηθεί αργότερα γυάλινη σφαίρα.

 

Η ορθότερη προφορά του όρου είναι αμφιλεγόμενη, καθώς υποστηρίζεται ότι είναι αργιλές έναντι του ναργιλές χωρίς όμως η υπόθεση αυτή να τεκμηριώνεται από έτυμο σε αντίθεση με την αντίθετη. Αυτό έχει την εξής γραμματική εξήγηση, που υποστηρίζεται, παλαιότερα έλεγαν "τον αργιλέ", με τα χρόνια, όμως, ο όρος αυτός "ενώθηκε" κι έτσι προέκυψε ο όρος ναργιλές ο οποίος κι επικράτησε.

Μπορούμε να κατανοήσουμε την αλλαγή αυτή με το εξής διάγραμμα: τον αργιλέ - το-ν-αργιλέ - το[ν] ν-αργιλέ - τον ναργιλέ > ναργιλές.

Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν πως εφόσον η λέξη αυτή είναι ξένη μπορεί να υπάρξει επιείκεια με τον τρόπο γραφής και προφοράς. Η πιο διαδεδομένη προφορά ωστόσο είναι ναργιλές.

Η γυάλινη φιάλη φέρει καθαρό νερό συνήθως μέχρι τη μέση. Μετά την αεροστεγή σύνδεση με τον κατακόρυφο σωλήνα τοποθετείται στη πάνω κατάληξή του, που ονομάζεται λουλάς, χαρμάνι καπνού που πωλείται στο εμπόριο και είναι αρκετά πιο ακίνδυνος σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου (ο καπνός αυτός παράγεται ειδικά για ναργιλέ).  ). Στη συνέχεια, με μια μεταλλική μικρή τσιμπίδα τοποθετούνται πάνω στο χαρμάνι, που προηγουμένως έχει συμπιεσθεί ελαφρά με το χέρι, τεμάχια αναμμένου κάρβουνου. Έτσι μόλις ο καπνιστής αρχίζει να ρουφά, μειώνεται η ποσότητα του εντός της φιάλης αέρα, δημιουργείται υποπίεση, και ο καπνός από τον καιόμενο καπνό (συνήθως ποικιλίας "τουμπεκί") μαζί με αέρα εισέρχεται δια του κατακόρυφου σωλήνα στη φιάλη προκαλώντας φυσαλίδες και αναταραχή στο νερό με υπόκωφο θόρυβο, το λεγόμενο "γουργουρητό". Το πέρασμα αυτό του καπνού μέσα από το νερό που τον φιλτράρει τον ψύχει και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο διαφοροποιεί τον ναργιλέ από άλλες συσκευές καπνίσματος.

 

Περιγραφή  Ναργιλέ

Τα βασικά μέρη του ναργιλέ είναι τα ακόλουθα τέσσερα:

  1. η γυάλινη σφαίρα (φιάλη),
  2. το μεταλλικό στέλεχος (διπλός σωλήνας),
  3. η εστία ("λουλάς")
  4. ο εύκαμπτος σωλήνας ("μαρκούτσι")

Βλάβες που προκαλεί

 

Όταν ένας άνθρωπος δοκιμάζει πρώτη φορά το κάπνισμα τότε ο εγκέφαλος  παραξενεύεται  τη δεύτερη φορά κάπως αρχίζει και το συνηθίζει και ο εγκέφαλος εθίζετε  και όλο λέει ότι θα το σταματήσει αλλά δεν το κάνει. Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία καρβουνιάζοντας τα πνευμόνια.

 

Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού έμμεσα από κάποιον που καπνίζει δίπλα μας ή άμεσα από τον καπνό των τσιγάρων του περιβάλλοντος χώρου, από άλλα πρόσωπα εκτός του ενεργού καπνιστή. Αυτό συμβαίνει όταν ο καπνός διαπερνά οποιοδήποτε περιβάλλον, προκαλώντας την εισπνοή του από τους ανθρώπους μέσα σε αυτό. Η έκθεση σε παθητικό καπνό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, αναπηρία και το θάνατο. Οι κίνδυνοι για την υγεία του παθητικού καπνίσματος είναι ένα ζήτημα επιστημονικής συναίνεσης. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι ένα μείζον κίνητρο για τους νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους εργασίας και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, καθώς και ορισμένες ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

 

 

 

Προσπάθειες για να το κόψει κανείς

 

Μην μπερδεύετε  το τσιγάρο με το ηλεκτρονικό το τσιγάρο καίει τα φίλα του καπνού ενώ το ηλεκτρονικό «βοηθάει»  αυτούς που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο.

 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (ή ακριβέστερα Ατμιστής) είναι μία συσκευή χειρός που λειτουργεί με μπαταρία και προσομοιάζει με το κάπνισμα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άτμισμα διότι αντί καπνού εισπνέεται και εκπνέεται ατμός με τη μορφή αερολύματος (aerosol) και λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα, χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρονική τεχνολογία.

 

 

Τι γίνεται στην Ελλάδα;

 

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες κοπεί το τσιγάρο στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο του 2019 η ελληνική αστυνομία πήρε δραστικά μέτρα, δηλαδή σε όποιον καπνίζει κλειστούς χώρους βάζει πρόστιμο 500€, οπότε εφόσον η ελληνική αστυνομία έλαβε αυτά τα μέτρα έχουν μειωθεί οι καπνιστές. Επίσης το Νοέμβριο του2019 έφτιαξαν το νούμερο 1142 που όταν το καλείς μπορείς να καταγγείλεις παράνομους καπνιστές.

 

3 Comments on “Το κάπνισμα σκοτώνει

  1. Το κάπνισμα σκοτώνει… Δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν αυτοί που καπνίζουν…

Leave a Reply