Ελληνικά

ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

"Οι φόροι και οι επιπλέον φόροι και οι ακόμα περισσότεροι φόροι σε μια κοινωνία είναι η ιδεολογία του καρκινικού κυττάρου".

Του Αναστάσιου Μουστόγιαννη

 ΠΕ80 Καθηγητή Οικονομίας-Οικονομολόγου MSc

Κάποτε, πριν αρκετά χρόνια, ξεφυλλίζοντας ένα επιστημονικό περιοδικό, κατά την διάρκεια αναμονής στην αίθουσα μιας ιατρικής κλινικής, η ματιά μου στάθηκε σε ένα άρθρο, με θέμα τον Καρκίνο.

Όχι φυσικά το ζώδιο, που κατά την άποψη μου είναι γοητευτικό, αλλά την ασθένεια, που κατά γενική ομολογία, αν δεν προσεχθεί είναι σίγουρα ανησυχητική.

Στην αρχή σκέφτηκα να μην διαβάσω το άρθρο για λόγους καθαρά φοβικούς αλλά κάνοντας μια δεύτερη σκέψη αναθεώρησα κρίνοντας ότι η επιστήμη τελικά δεν είναι για να συσκοτίζει αλλά για να διαφωτίζει τον άνθρωπο.

Έτσι, διαβάζοντας τελικά το άρθρο, συγκράτησα -και να με συγχωρήσουν οι αναγνώστες και οι γιατροί για τυχόν ανακρίβειες-μερικά βασικά σημεία.

  1. Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια των ανθρωπίνων κυττάρων.
  2. Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Φυσιολογικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται, ώστε να προκύψουν θυγατρικά κύτταρα και να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού. Όμως μερικές φορές, η διαδικασία αυτή εκτρέπεται από το φυσιολογικό, οπότε προκύπτουν (πολλαπλασιάζονται) νέα κύτταρα (χωρίς να τα χρειάζεται ο οργανισμός) και παράλληλα δεν πεθαίνουν τα παλιά κύτταρα.
  3. Τα πλεονάζοντα κύτταρα σχηματίζουν μάζες, που καλούνται όγκοι. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα παθολογικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, δηλαδή εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας δευτερεύοντες όγκους (μεταστατικούς όγκους) παρόμοιους με αυτούς του αρχικού καρκίνου.
  4. Ο καρκίνος συνήθως δεν επηρεάζει μόνο ένα όργανο του σώματος και δεν έχει μία μορφή. Μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε ιστό του σώματος και να έχει τελείως διαφορετική μορφή σε κάθε σημείο του σώματος.
  5. Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου και δεν αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κάθε ένα είδος έχει τον δικό του τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης.
  6. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Δεν είναι όμως όλοι οι όγκοι επικίνδυνοι. Οι καλοήθεις όγκοι δεν ονομάζονται καρκινικοί, δεν κάνουν μετάσταση και δεν είναι επικίνδυνοι για τη ζωή του ατόμου. Τέλος, οι περισσότεροι καρκίνοι παίρνουν το όνομά τους από τον τύπο του κυττάρου ή του οργάνου από το οποίο αρχίζουν.

Σήμερα, όποτε διαβάζω στον ημερήσιο τύπο ή βλέπω στα Μ.Μ.Ε. για τους φόρους που επιβάλει μία κυβέρνηση στους πολίτες της, μου έρχεται συνειρμικά στο μυαλό το περιστατικό αυτό.

Φόροι υπάρχουν πολλοί, μπορεί και πάνω από 200. Φόροι περιουσίας, φόροι εισοδήματος, φόροι κατανάλωσης, φόροι προστιθέμενης αξίας, άμεσοι και έμμεσοι φόροι κλπ.

Όλοι όμως οι φόροι υπόκεινται σε μια βασική αρχή, αυτή της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, όλοι οι φόροι μετρώνται με βάση την αποτελεσματικότητά τους και όλοι οι φόροι σταθμίζονται έναντι της δικαιοσύνης τους.

Όταν ένας φόρος είναι αποτελεσματικός και δίκαιος τότε το "σώμα" της οικονομίας, της πολιτείας και της κοινωνίας λειτουργεί αρμονικά στα "ρούχα" των πολιτών προσδίδοντας τους μια "φινέτσα" κοινωνικής ευημερίας.

Όταν όμως ένας φόρος δεν είναι ούτε δίκαιος, ούτε αποτελεσματικός και κυρίως παραβιάζει τη βασική αρχή της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, τότε η ύπαρξη τέτοιων φόρων στο "σώμα" της κοινωνίας δημιουργεί "όγκους", πολλές φορές δυσθεώρητους, και ποικιλόμορφους σε κάθε σημείο του κορμιού της.

Συνεπώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επιβολή μιας υπέρμετρης και άδικης φορολογίας από μια κυβέρνηση προς τους πολίτες της, όπως συμβαίνει σήμερα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί σε "νέα", "πολλαπλάσια" κοινωνικά "αποστήματα", σε κακοήθεις όγκους, σε νεοπλάσματα, που αρρωσταίνουν την κοινωνία και που για να γιατρευτούν θα πρέπει και οι φόροι να "αποκοπούν" και οι μη αποτελεσματικές και μη δίκαιες κρατικές δαπάνες να μειωθούν.