11η Μαΐου: Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων

Μετά από πρόταση του Οργανισμού Safe Water Sports ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής νόμος που θεσπίζει την 11η Μαΐου ως Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων. (υπ΄ αριθ. 4597 Ν – ΦΕΚ 28/2/2019 Τεύχος 1ο).

Στην Ευρώπη και σε χώρες με λιγότερα χιλιόμετρα ακτογραμμής από ό,τι στην Ελλάδα, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη μάθηση κολύμβησης από την σχολική ηλικία. Στην Αγγλία, η οποία είναι η πρώτη χώρα που εισάγει κολύμβηση στην εκπαίδευση από το 1914 (Carney &  Armstrong, 1996; Green, Smith & Roberts, 2005), το κολύμπι διδάσκεται συστηματικά σε ηλικίες 3-6 ετών.

H Ελλάδα κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα). Στη χώρα μας κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 344 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα. 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή/και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως 14 ετών.

Σήμερα 11 Μαΐου 2021, οι μαθητές /τριες του Δημοτικού Σχολείου Άρδασσας ενημερώθηκαν  για την Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλασσίων ατυχημάτων στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και Εικαστικών με τους εκπαιδευτικούς Μάγκου Νατάσα και Νώπα Μαρία. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες υλοποίησαν δράσεις ευαισθητοποίησης,  πρόληψης και προστασίας για την τήρηση των Κανόνων Θαλάσσιας Συμπεριφοράς της Safe Water Sports  περνώντας το δικό τους  μήνυμα:

«Τις πλωτές σημαδούρες στην ακτή ελέγχουμε με προσοχή»

Tην 11η Μαΐου: Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων γιόρτασαν και οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Ασβεστόπετρας.

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές/τριες υλοποίησαν δράσεις ευαισθητοποίησης,  πρόληψης και προστασίας για την τήρηση των Κανόνων Θαλάσσιας Συμπεριφοράς της Safe Water Sports. Επίσης έπαιξαν με το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της βαλίτσας Safe Water Sports.

Όπως αναφέρουν οι στατιστικές έρευνες, δέκα τραυματισμοί ή θάνατοι από θαλάσσια σπορ καταγράφονται κατά μέσο όρο τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα διότι τα παραθυράκια στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας και στη λειτουργία επιχειρήσεων με ταχύπλοα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στις ελληνικές παραλίες. Έτσι  τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ασβεστόπετρας   δημιούργησαν το δικό τους  μήνυμα για Εθνική Ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων:

«Ταχύπλοο και φουσκωτό, με άδεια από το Λιμενικό»

Μπορείτε να βρείτε ψηφιακές δραστηριότητες στα παρακάτω links: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-EMELEIAS/

https://www.thinglink.com/scene/1416178294784524290

http://e-learning.safewatersports.gr/.../educational_program

Μπορείτε να εγγραφείτε στην ψηφιακή τάξη: https://e-me.edu.gr/groups/EMELEIAS

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια-ambassador Safe Water Sports

https://natasaswolf.blogspot.gr

https://blogs.e-me.edu.gr/anasmag/

Leave a Reply